Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

14-10-2019 Επιστολή προς το Υπ. Παιδείας για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και την αναλογία διορισμών

Αθήνα, 14/10/2019

 

ΠΡΟΣ:

                                                                                                Την Υπουργό Παιδείας

                                                                                                κα Νίκη Κεραμέως

                                                                                                Την Υφυπουργό Παιδείας

                                                                                                κα Σοφία Ζαχαράκη

                                                                                                Την Γεν. Γραμματέα ΠΕ

                                                                                                και ΔΕ

                                                                                                κα Αναστασία Γκίκα

 

ΘΕΜΑ: Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή – Αναλογία διορισμών

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κυρία Γενικέ,

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε, επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των πινάκων των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ που αφορούν τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Η καθυστέρηση αυτή, μεταθέτει συνεχώς το διορισμό των 4.500 εκπαιδευτικών σε απροσδιόριστο χρόνο.

Παράλληλα το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ανησυχεί, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, για την ορθή, δίκαιη και αμερόληπτη κατανομή των 4.500 διορισμών και είναι υποχρεωμένο να τονίσει τα παρακάτω:

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι οι 4.500 διορισμοί, που έχουν αναγγελθεί, δεν καλύπτουν πάρα μέρος των αναγκών στις δομές ΕΑΕ και σε καμία περίπτωση το σύνολό τους για την πλήρη και ορθή λειτουργία τους. Ο αριθμός αυτός καλύπτει μόνον τις οργανικές ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και των δύο βαθμίδων τόσο σε διδακτικό προσωπικό όσο και σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, των ΚΕΣΥ και μέρος μόνον των Τ.Ε.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι ΣΜΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 1.800 κενά οργανικών θέσεων.

Αυτά τα  οργανικά κενά αφορούν αποκλειστικά τις οργανικές ανάγκες των αυτοτελών δομών (ΣΜΕΑΕ) και σε καμία περίπτωση των τμημάτων  Ένταξης ή των ΚΕΣΥ. Σημειώνουμε ότι στις ΣΜΕΑΕ της Δ.Ε. φοιτούν κατά 40% περίπου περισσότεροι μαθητές από τις αντίστοιχες της ΠΕ και είναι δεδομένο ότι η ΕΑΕ της ΔΕ έχει αυξημένες ανάγκες γιατί είναι νεώτερη  και συνεπώς κατά πολύ λιγότερο στελεχωμένη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία επαναλαμβάνουμε ότι οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στις ΣΜΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερες από 1.800

Σε ότι αφορά μία κατανομή με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ΕΑΕ, η ΟΛΜΕ είχε συμφωνήσει – παραμερίζοντας συντεχνιακά συμφέροντα-,  αυτή να γίνει με βάση τις προσλήψεις αναπληρωτών του τελευταίου σχολικού έτους 2018-2019.

Θεωρούμε ότι οι διορισμοί πρέπει να αντιστοιχούνται πάντοτε στις πραγματικές μαθητικές ανάγκες.

Εάν οι μαθητές των ΣΜΕΑΕ δεν έχουν εκπαιδευτικούς απλά οι μαθητές αυτοί, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Δεν παραγνωρίζουμε ούτε μειώνουμε τη μεγάλη σημασία των τμημάτων Ένταξης τα οποία κακώς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πλήθος των σχολείων και το γεγονός ότι εκκρεμεί η σύσταση οργανικών θέσεων που έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Συνεπώς η ιεράρχηση που πρέπει να ακολουθηθεί για την κάλυψη των κενών στην ΕΑΕ με βάση τους 4.500 διορισμούς είναι η εξής :

  1. Κάλυψη όλων των οργανικών αναγκών των ΣΜΕΑΕ (διδακτικό προσωπικό, ΕΕΠ και ΕΒΠ)
  2. Κάλυψη όλων των οργανικών αναγκών των ΚΕΣΥ. Προς τούτο πρέπει να υπάρξει σε ΦΕΚ απλή συμπλήρωση της λέξης «διορισμός» η οποία κακώς αφαιρέθηκε σε νόμο πριν λίγους μήνες με αποτέλεσμα η στελέχωση στα ΚΕΣΥ να μην προβλέπεται να γίνεται με διορισμούς.
  3. Κάλυψη όσων περισσότερων οργανικών αναγκών των Τ.Ε. από όσες πιστώσεις περισσέψουν.

Αιτούμαστε μάλιστα να εγγραφούν τουλάχιστον 1.000 ακόμα πιστώσεις στο νέο προϋπολογισμό για το 2020 που θα συνταχθεί τον επόμενο μήνα, ώστε αυτές να δοθούν αποκλειστικά για τα Τ.Ε.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. επανειλημμένως έχει αιτηθεί συνάντηση με την Ηγεσία του Υπουργείου για το θέμα των μόνιμων διορισμών στην ΕΑΕ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αιτούμαστε εκ νέου για άμεση συνάντηση, που να αφορά στο φλέγον θέμα των μόνιμων διορισμών και την ορθή κατανομή  τους.

Για το αρχείο σε pdf … εδώ