Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

09-01-2020 Ομιλία Γεν. Γραμματέα στις εκδηλώσεις της Πάτρας για το Ν. Τεμπονέρα

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΟΛΜΕ Βαγγέλη Μπουντουλούλη 9/1/2020

ΦΙΛΕΣ και ΦΙΛΟΙ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ

Στις 9 Γενάρη του 2020 συμπληρώνονται 29 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Σ αυτόν εδώ το χώρο άφησε την τελευταία του πνοή, από το κτύπημα στο κεφάλι με λοστό, από το χέρι του Καλαμπόκα, την ώρα που φούντωναν οι αγώνες της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κόσμου, ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη στο χώρο της Παιδείας. Ο Νίκος Τεμπονέρας αγωνιζόταν μαζί με μαθητές, καθηγητές και γονείς, για το αυτονόητο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην αυτοοργάνωση, έκφραση και διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου κι ενός καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος, δημόσιου, δωρεάν, με ποιότητα και για όλα τα παιδιά. Ο ΝΙΚΟΣ εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα ΣΥΜΒΟΛΟ αυτού του μεγάλου και όμορφου αγώνα, θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί και σήμερα και στο μέλλον.

ΣΗΜΕΡΑ,  ΠΟΥ το «ΕΓΩ» και το «ΑΤΟΜΟ» κερδίζουν έδαφος σε βάρος του «ΕΜΕΙΣ», της ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗΣ και της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

ΣΗΜΕΡΑ,  που οι αδικίες και οι ανισότητες στον πλανήτη, και η βάρβαρη καπιταλιστική ανάπτυξη, με μόνο σκοπό και θεό το ΚΕΡΔΟΣ, ρίχνουν ολοένα και περισσότερο κόσμο στην εξαθλίωση  και στη φτώχεια και σκοτεινιάζουν το μέλλον του.

Όπου οι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και η λεγόμενη «ΑΓΟΡΑ» οδηγούν σε πολέμους, θανάτους, προσφυγιά, μετανάστευση, ανεργία και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Όπου ΜΜΕ και ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, οργανισμοί προώθησης πολιτιστικών υποπροϊόντων, think-tanks  και παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί εξαγωγής της αντιδραστικής «ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» παντού, ελλείψει και ενός στέρεου σχεδίου και οράματος για μία άλλη καλύτερη κοινωνία και ομορφότερο κόσμο, κατορθώνουν να μεταφέρουν τη σκέψη δισεκατομμυρίων εργαζομένων και νέων από το ΤΑΞΙΚΟ ΠΕΔΙΟ σε πεδία όπου κυριαρχεί η αντιπαλότητα και οι ακίνδυνες για το μεγάλο κεφάλαιο διαμάχες εναντίον κάποιου «ΑΛΛΟΥ», όπως αυτοί τον ορίζουν κάθε φορά, με βάση το χρώμα, τη φυλή, την εθνότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη σεξουαλική προτίμηση κ.α., προσπαθώντας να ελαττώσουν κάθε πιθανότητα συλλογικής οργάνωσης και αντίδρασης στα αντιλαϊκά σχέδια επιχειρηματικών και εργοδοτικών συμφερόντων.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ήταν πάντα ένας προνομιακός χώρος αντιπαράθεσης, κριτικής, αμφισβήτησης και προβολής μιας άλλης άποψης. Ένας χώρος που μπορεί να παράγει γνώση, πολιτισμό και να δώσει τα εφόδια σε νέους ανθρώπους να αμφισβητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον με βάση υψηλές ανθρώπινες αξίες. Οι εκπαιδευτικοί, σ όλες τις χώρες και σε δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούν να είναι μόνο υπάλληλοι και ιμάντες μεταφοράς της κυρίαρχης ιδεολογίας και σκέψης των ισχυρών, γιατί ακριβώς δεν τους το επιτρέπει η ίδια τους η θέση και η φύση του «επαγγέλματός» τους, δηλ. του λειτουργήματος. Αυτόν τον κίνδυνο η εξουσία πάντα τον γνωρίζει και δεν θ αφήσει ποτέ αυτό το χώρο να λειτουργήσει ελεύθερα, άλλοτε μέσω του ασφυκτικού ελέγχου του περιεχόμενου της εκπαίδευσης, άλλοτε με εκφοβισμό και έλεγχο του εκπαιδευτικού, άλλοτε με αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων από την εκπαίδευση, βάζοντας ταξικά ή άλλα κριτήρια, και άλλοτε ιδιωτικοποιώντας τμήματα της εκπαίδευσης ή εισάγοντας στη δημόσια εκπαίδευση ιδιωτικές λογικές. Επίσης τελευταία θεωρεί την ΠΑΙΔΕΙΑ όχι ως καθολικό  ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, αλλά ως ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ απ όπου μπορούν να αποκομίσουν κέρδη φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ φυσικά αφορούν και την χώρα μας. Τέτοια μέτρα είναι έτοιμα, είτε με τη λογική της διολίσθησης, είτε με τη λογική του ΣΟΚ, να περάσουν και στην ελληνική κοινωνία και στο δημόσιο σχολείο. Περιτυλιγμένα με τις ΕΝΝΟΙΕΣ της ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, της ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ και του ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ. Παράλληλα επιβάλλεται στη δημόσια σφαίρα το ΔΟΓΜΑ «ΝΟΜΟΣ ΤΑΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ», με εξευτελιστικές για την ανθρώπινη ύπαρξη μεθόδους και τακτικές, για να χαϊδεψει η εξουσία τ αυτιά της φιλήσυχης ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, που πριν έχει φροντίσει η ίδια να έχει κατασκευάσει και διαμορφώσει ως φοβική και μέσα στην ανασφάλεια της ανέχειας. Στόχος να περικοπεί ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ από τις οργανωμένες συλλογικότητες, τα συνδικάτα, φορείς και πολίτες. Δεν θέλουν ούτε ΑΜΥΝΑ, ούτε ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ούτε ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που να αμφισβητεί το σημερινό, προβαλλόμενο ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.

 Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια διαφορετικών σε ένταση και ανάλογα φυσικά με τις αντιδράσεις των συλλογικοτήτων, αλλά και των θέσεων όσων τις υλοποιούσαν, αντιλαϊκών και μνημονιακών πολιτικών των 10 τελευταίων ετών, ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ  που υπαγορεύονται από την κυρίαρχη ελίτ της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και υπηρετούν επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα, επιδιώκει να περάσει αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Η ΟΛΜΕ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΔΩ,  ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ, καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους, τους δασκάλους, τους φοιτητές, γονείς, μαθητές, σε ΕΠΑΓΡΥΠΝΣΗ και κινητοποιήσεις  ενάντια σε αντιδραστικά μέτρα, στον αυταρχισμό και την καταστολή, σε αγώνες για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, με ποιότητα ζωής για όλους, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια.

Ο  Νίκος Τεμπονέρας ΘΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑ ΟΔΗΓΕΙ ΠΑΝΤΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.