Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

30-05-2014 Σχετικά με τις αμοιβές εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΠΡΟΣ

τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ

κ. Αθ. Κυριαζή

 

ΘΕΜΑ: Αμοιβές εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Κύριε Γενικέ,

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για το ύψος των αμοιβών των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε όλες τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων (Επιτηρητές, Βαθμολογητές, Λυκειακές Επιτροπές, Επικουρικό προσωπικό, κ.λπ.).

Επειδή, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές που γίνονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για νέες περικοπές και σε αυτές τις ήδη χαμηλές αμοιβές, σας ζητάμε άμεσα να υπογραφεί η σχετική απόφαση που να προβλέπει το ύψος των αμοιβών με τις οποίες θα αποζημιωθούν οι εκπαιδευτικοί, το οποίο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι κατώτερο του περσινού.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

Δείτε την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ … εδώ

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ … εδώ

 

 

 

 

30-05-2014 Αφιέρωμα περιοδικού της Ομοσπονδίας των Πορτογάλων εκπαιδευτικών στους αγώνες μας

Δείτε το αφιέρωμα του περιοδικού της Ομοσπονδίας των Πορτογάλων εκπαιδευτικών στους αγώνες μας πατώντας πάνω στην εικόνα:

30-05-2014 Πρόσκληση στην Τακτική Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 28/06/14

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Σας καλούμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου (άρθρ. 32 και 33 του Καταστ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 και με ώρα έναρξης 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο TITANIA (Πανεπιστημίου 52, 10ος όροφος, τηλ.:210 33 26 000) .

Θέματα Η.Δ.

 1. Αποτίμηση της πορείας του κλάδου κατά τη συνδικαλιστική περίοδο 2013 ? 14.
 2. Εκτίμηση της συνδικαλιστικής συγκυρίας και προγραμματισμός της δράσης μας για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013 ? 14.
 3. Έλεγχος των πεπραγμένων των αιρετών μελών του ΚΥΣΔΕ.

Σημείωση: 

- Μέχρι τις 15 Ιουνίου 2014, τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ μπορούν να υποβάλουν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτάσεις για τα θέματα της Η.Δ. της τακτικής Γ.Σ.

 – Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι οικονομικά τακτοποιημένες Ενώσεις.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

 

29-05-2014 Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ? ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

Σε ομηρία κρατά η κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες τους εκπαιδευτικούς 50 ειδικοτήτων της ΤΕΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου 2013. Για 1708 εκπαιδευτικούς για τους οποίους έχει παραταθεί μεν η διαθεσιμότητα, επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα για την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις. Ενώ 85 εκπαιδευτικοί για τους οποίους έχει διακοπεί η μισθοδοσία από 22/3/14, οδηγούνται σε απόλυση χωρίς να δημοσιευτεί η απόφαση σε ΦΕΚ, στερώντας τους μέχρι σήμερα ακόμα και την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους. Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει πως η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών.

Οι δραματικές συνέπειες της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν με τραγικό τρόπο και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες ώρες χαμένες, χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς ολόκληρη τη χρονιά, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ακόμα και ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των ΙΕΚ καλούνται να  διδάξουν και να εξετάσουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ!!

Απαιτούμε να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των 1793 εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση. Απαιτούμε την επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιαίτερα με τους άλλους κλάδους που πλήττονται από τις διαθεσιμότητες ? απολύσεις (σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες υπ. οικονομικών κ.λπ.).

Καλούμε όλους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ΠΕΜΠΤΗ 5 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα.

Επίσης καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τον Άρειο Πάγο, την Τρίτη 10/6/14 στις 9 π.μ., ημέρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή του δημοσίου ενάντια στην δικαστική απόφασης που δικαίωσε τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

29-05-2014 Καταστροφικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για το «Νέο Λύκειο» – Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταστροφικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για το «Νέο Λύκειο»

 

17/6/14: ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

            Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, επιμένουν στην απαράδεκτη απόφασή τους να εφαρμόσουν το νόμο για το «Νέο Λύκειο» και να θέσουν σε εφαρμογή από φέτος, στην Α΄ Λυκείου, προαγωγικές εξετάσεις με θέματα από «τράπεζα θεμάτων» καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού του βαθμού προαγωγής.

            Τα αποτελέσματά τους θα είναι καταστροφικά από κάθε άποψη, για το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική ? μαθησιακή διαδικασία.

            Τα πρώτα «θύματα» θα είναι οι μαθητές μας, της φετεινής Α΄ Λυκείου οι οποίοι  καλούνται να δώσουν μια μάχη εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν διδαχθεί με επάρκεια τα διάφορα αντικείμενα, ενώ τα κενά εκπαιδευτικών δεν καλύφθηκαν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έτσι, οι μαθητές αναγκάζονται, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, να παπαγαλίσουν τις απαντήσεις σε εκατοντάδες θέματα και να τρέχουν απελπισμένα για βοήθεια ? στα φροντιστήρια.

Τα θέματα της «τράπεζας» σύμφωνα με μια πρώτη ματιά, έχουν λάθη και ασάφειες, αρκετά είναι εκτός ύλης, υπάρχουν εξεζητημένα θέματα μεγάλης δυσκολίας και που θυμίζουν εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου.

Ενώ, ο βαθμός που θα προκύψει απ? αυτή τη διαδικασία, θα επηρεάσει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

            Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, το ΥΠΑΙΘ έχει αγνοήσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποσυρθεί ο ν. 4186/13 και να μην εφαρμοστούν οι εξετάσεις μέσω «τράπεζας θεμάτων» και ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής για τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου, έχει ακόμη τη δυνατότητα να θεωρήσει ως «πιλοτική» την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» και να γίνουν όλες οι διαδικασίες με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

            Αν το Υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι απολύτως υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα, από παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική άποψη, που θα προκύψουν.

            Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που αναγκάζονται να πάρουν μέρος σ? αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιμορφωτική-αντιπαιδαγωγική διαδικασία, να λειτουργήσουν με την ενδεικνυόμενη παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία ? όπως κάναμε πάντοτε ? περιφρουρώντας τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητών μας αλλά και τη δική μας επαγγελματική υπόσταση.

            Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι μαθητές, κυρίως από τις λαϊκές οικογένειες, από την εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία, βορά στα χέρια των εργοδοτών.

             Καλούμε τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και Συλλόγους  Γονέων, με τους μαθητές μας, να οργανώσουν ενημερώσεις και τοπικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσουν την επιστολή της ΟΛΜΕ και να  προετοιμάσουν Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τρίτη 17/6, με πολύμορφες δραστηριότητες (συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, κ.λπ. ) ενάντια στην υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για να μην εφαρμοστεί ο ν. 4186/13 και οι φετινές διαδικασίες να γίνουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο, των αναγκών  της νεολαίας και του λαού μας.  

Για να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, διοργανώνουμε τη Δευτέρα 2/6/14, στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 6ος όροφος).

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

29-05-2014 Συνέντευξη τύπου στις 02/06 στα Γραφεία της ΟΛΜΕ

ΠΡΟΣ: τους Συντάκτες του Εκπ/κού και Κοινωνικού Ρεπορτάζ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σας καλεί σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Ερμού & Κορνάρου 2, 6ος όροφος) τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, με θέματα: 

 • Τράπεζα θεμάτων στην Α΄ Λυκείου
 • Διαθεσιμότητες ? απολύσεις
 • Συγχωνεύσεις ? καταργήσεις σχολείων
 • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων και
 • Ο προγραμματισμός δράσης της Ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα 

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

28-05-2014 Δημοσιεύματα σχετικά με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, την Τράπεζα Θεμάτων κ.λπ.

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, την Τράπεζα Θεμάτων κ.λπ. … εδώ

26-05-2014 Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ στις 27/05 στις 14.30

Ανακοίνωση ? Κάλεσμα 

Ένα ακόμα χτύπημα δέχεται η Δημόσια Εκπαίδευση από την πολιτική Κυβέρνησης  – ΕΕ ? ΔΝΤ. Μετά το νόμο 4186/13 και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτός προκαλεί, επιβάλλοντας τις εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και αλλάζοντας τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α΄ Λυκείου,   τις διαρκείς περικοπές δαπανών, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας και τις απολύσεις, το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων ? καταργήσεων σχολείων α΄βαθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται να συγχωνευτούν 74 Νηπιαγωγεία, 128 Δημοτικά και  28 Γυμνάσια ? Λύκεια ? ΕΠΑΛ  και να καταργηθούν 30 Νηπιαγωγεία, 15 Δημοτικά, 3 ΕΠΑΛ και ένα Γυμνάσιο.

Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2014  προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις ? καταργήσεις σχολείων.

Παρά την κατηγορηματική αντίθεση του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου, των Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων, των μαθητών, όλου του εργαζόμενου λαού και αδιαφορώντας για  τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευση και των μαθητών μας , το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει  την πολιτική που στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα στη μόρφωση, τα οδηγεί στην αγκαλιά των εμπόρων της γνώσης, τα καταδικάζει στην ημιμάθεια και την πρόσκαιρη κατάρτιση.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις καταργήσεις –  συγχωνεύσεις σχολείων, με τη συνολική πολιτική Κυβέρνησης ? ΕΕ ? ΔΝΤ, και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τις ανατρέψουμε.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και τις Ενώσεις και Συλλόγους  Γονέων να οργανώσουν ενημερώσεις και τοπικές δραστηριότητες αυτή την εβδομάδα και να προετοιμάσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ την Τρίτη  27/5 στις 14:30, μαζί με  την ΑΣΓΜΕ και  Συλλόγους Πρωτοβάθμιας. 

 • Όχι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.
 • Καμιά κατάργηση –  συγχώνευση σχολείων.
 • Να μη γίνουν οι εξετάσεις στην Α΄ Λυκείου μέσω της τράπεζας θεμάτων ούτε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής. Να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες με τα μέχρι τώρα ισχύοντα
 • Αγώνας για δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο σχολείο των αναγκών και των οραμάτων της νεολαίας και του λαού.
Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

22-05-2014 Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ 

Μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ έγινε συνάντηση του Δ.Σ. με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, κ. Σωτ. Γκλαβά.

            Εκ μέρους της ΟΛΜΕ τέθηκε το ζήτημα των εξετάσεων της Α΄ Λυκείου, με θέματα από τράπεζα θεμάτων, ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής, καθώς και άλλες πλευρές της διαδικασίας που την καθιστούν και τεχνικά επισφαλή και προβληματική.

            Αποδείξαμε και με παραδείγματα, τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του ν. 4186/13 στην φετεινή  Α΄ Λυκείου.

            Ζητήσαμε, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης αντίθεσής μας στο ν. 4186/13, να μην εφαρμοστεί φέτος και οι εξετάσεις και οι διαδικασίες προαγωγής να γίνουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

            Ενημερωθήκαμε ότι η πρόταση του ΙΕΠ ήταν για πιλοτική εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων. Όμως, με πολιτική απόφαση το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση επέβαλαν την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου .

            Είναι φανερό ότι παρά την προβλεπόμενη εκτίναξη της απόρριψης σε πολύ ψηλά επίπεδα και παρά την οριακή λειτουργία του συστήματος και την πιθανότητα κατάρρευσής του πολύ έντονη, το ΥΠΑΙΘ και η Κυβέρνηση επιμένουν γιατί αντικειμενικός σκοπός τους είναι να εκδιωχθεί μεγάλος αριθμός μαθητών από την εκπαίδευση και να οδηγηθεί μαζικά στην άτυπη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία.

            Καλούμε το ΥΠΑΙΘ, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν αρχίσουν οι εξετάσεις, να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, διαφορετικά θα έχει την απόλυτη ευθύνη για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.

            Εκπαιδευτικοί ? Γονείς και Μαθητές θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την απόκρουση και αυτού του μέτρου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

20-04-2014 Δελτίο Τύπου για συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ν.4186/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με επανειλημμένες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις έχει αναδείξει τα προβλήματα που προκύπτουν από το ν. 4186/13 (νέο Λύκειο, εξεταστικό, τράπεζα θεμάτων) και ειδικά από την εφαρμογή του στην Α΄ Λυκείου φέτος.

Στα πλαίσια αυτών των παρεμβάσεων, μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ, γίνεται συνάντηση την Τετάρτη, 21/5 στις 10.30 π.μ. με τον κ. Σωτ. Γκλαβά, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αν. Τσόχα 36).

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα απαιτήσει να μη γίνουν οι εξετάσεις φέτος στην Α΄ Λυκείου με τράπεζα θεμάτων ούτε να χρησιμοποιηθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής των μαθητών, γιατί θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα των μαθητών, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο.

Η ΟΛΜΕ το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις της, μαζί με γονείς και μαθητές, για την κατάργηση του νόμου 4186/13.

Κανείς εκπαιδευτικός ? Κανείς μαθητής έξω από το σχολείο

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ