Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

03-07-2014 Αναδρομική περικοπή σε εκπαιδευτικούς λόγω μη αναγνώρισης της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναδρομική περικοπή σε εκπαιδευτικούς λόγω μη αναγνώρισης της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσίας.

Πριν από πολλά χρόνια, εκπαιδευτικοί που είχαν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση (ως σπουδαστές των ΤΕΙ), εντάχθηκαν στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων (πριν από το 1993), αφού υπολογίστηκαν και τα ένσημα του ΙΚΑ που είχαν αποκτηθεί κατά την πρακτική άσκηση.

Πολύ αργότερα, η Διοίκηση θεώρησε ότι ο χρόνος της πρακτικής  άσκησης δεν θεωρούνταν ασφαλιστικός χρόνος και άρα οι εργαζόμενοι αυτοί εντάσσονταν στο καθεστώς των νέων ασφαλισμένων (μετά το 1993). Καλούνται λοιπόν  να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά στις εισφορές μεταξύ των παλιών και νέων ασφαλισμένων.

Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία προχωρά σε παρακράτηση του 10% του μισθού τους μέχρι να καταβληθεί το ποσό που θεωρεί η διοίκηση ότι οφείλουν να πληρώσουν.

Θεωρούμε ότι σωστά η πρακτική άσκηση αναγνωρίστηκε ως προϋπηρεσία, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε υπό δυσμενείς όρους αμοιβής και ασφάλισης.

Ζητάμε να γενικευτεί η αναγνώριση της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσίας αλλά και ασφαλιστικά για όλους τους εργαζόμενους. Επιπλέον, ζητάμε να μη γίνει, καμιά περικοπή μισθού για να καλυφθούν οι όποιες διαφορές.

Ζητάμε επίσης να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία που να επιλύει οριστικά το ζήτημα.

            Το επόμενο διάστημα η ΟΛΜΕ θα κινηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην αναγκασθούν εκ των υστέρων οι εργαζόμενοι να υποστούν περικοπές μισθών  ή απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ