Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

04-02-2014 Σχετικά με τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με αντικείμενο την αξιολόγηση στο ΕΚΠΑ

Προς:

– τον κύριο Θ. Πελεγκρίνη, Πρύτανη  ΕΚΠΑ

– τον κύριο Α. Δουκουδάκη, Αντιπρύτανη ΕΚΠΑ

 

Θέμα: Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με αντικείμενο την αξιολόγηση

 

Κύριε Πρύτανη,

Κύριε Αντιπρύτανη,

 

Όπως γνωρίζετε, οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο στο σύνολό του πλήττονται βάναυσα στις μέρες μας από την αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. Συνεχείς περικοπές  δαπανών, δραματικές περικοπές αποδοχών, διαθεσιμότητες και απολύσεις, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο περιεχόμενο του λυκείου και της ΤΕΕ είναι στοιχεία αυτής της πολιτικής. Με όχημα και πρόσχημα την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών επιδιώκεται η χειραγώγηση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και η κατηγοριοποίηση των σχολείων, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετά από αυτά.

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ στις διαδικασίες αυτές, με τις οποίες στηρίζεται στην ουσία η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην προκήρυξη προγράμματος επιμόρφωσης από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση και Διασφάλιση Ποιότητας στην Εκπαίδευση», με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Α. Δουκουδάκη και αντικείμενο την «Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Εξειδίκευση επί του Π.Δ. 152)». Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, αφορά: Δάσκαλους/Καθηγητές, Σχολικούς Συμβούλους και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή σε αυτό απαιτείται η καταβολή ποσού 100 ευρώ! Η έκπληξή μας σχετίζεται με το γεγονός ότι και το ίδιο το ΕΚΠΑ και οι εργαζόμενοι σε αυτό βιώνουν με το πιο οξύ τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.

Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ σε τέτοια προγράμματα, και μάλιστα με πληρωμή από τους εκπαιδευτικούς, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική ενάντια στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή όπου η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται στο σύνολό της  για το αντίθετο.

Θεωρώντας το ΕΚΠΑ, τους πανεπιστημιακούς δάσκαλους και όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο συνοδοιπόρους στους δύσκολους κοινούς αγώνες  για την παιδεία στη χώρα μας, σας ζητούμε να ανακληθεί αυτή η προκήρυξη και να ακυρωθούν από τον προγραμματισμό σας αυτά τα σεμινάρια.      

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

Δείτε την απάντηση του ΕΚΠΑ … εδώ