Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

18-08-2013 Ανακοίνωση αιρετών ΚΥΣΔΕ: Να σταματήσει τώρα ο τραγέλαφος των υποχρεωτικών μετατάξεων

Να σταματήσει τώρα ο τραγέλαφος των υποχρεωτικών μετατάξεων

 

των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη  

Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας συνεχίζει ?και τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου- το καταστροφικό για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς έργο της. Προωθεί με απαράδεκτες εγκυκλίους, που αναδεικνύουν την ανάλγητη και απαξιωτική προς τους εκπαιδευτικούς πρακτική της, υποχρεωτικές μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις.

Μετά την καρατόμηση σημαντικών τομέων των ΕΠΑΛ ? ΕΠΑΣ και τη διαθεσιμότητα / απόλυση 2.122 συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων, προχωρά τώρα στην εκδίωξη 5.000 περίπου συναδέλφων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Χαρακτηρίζει, με περισσή αυθαιρεσία και αυταρχισμό, 6.000 περίπου εκπαιδευτικούς ως «πλεονάζον προσωπικό», αξιοποιώντας όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που επέβαλε το προηγούμενο διάστημα: συγχωνεύσεις / καταργήσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων με αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση ή υποβάθμιση μαθημάτων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κ.λπ.

Ο υπουργός Παιδείας καλεί (ή υποχρεώνει) τους συναδέλφους, με μια απαράδεκτη εγκύκλιο, που βρίθει αυθαιρεσιών, ασαφειών, λαθών και σκόπιμων παραλείψεων, να υποβάλουν αιτήσεις για να μεταταγούν σε οργανικές θέσεις που δεν έχουν συσταθεί μέχρι τώρα, αλλά πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα μήνα, από 174 συναδέλφους ΠΕ 06, ΠΕ 11 και ΠΕ 16 που αποδέσμευσαν μόλις 11 συνάδελφοι τοποθετήθηκαν σε κενές οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην ουσία, εκβιάζει χιλιάδες συναδέλφους, που φρόντισε να τους χαρακτηρίσει «πλεονάζοντες», να δεχτούν να μεταταγούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε διοικητικές θέσεις προκειμένου να μην απολυθούν.  Βέβαια, ούτως ή άλλως ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση κατασκευάζουν νέες «δεξαμενές», από τις οποίες θα «αντλήσουν» συναδέλφους για διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. για αύξηση του αριθμού των απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων διατυπώνονται με σαφήνεια στις πρόσφατες εκθέσεις τους.

Χαρακτηριστικό των μεθόδων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να επιβάλει την πολιτική της είναι το γεγονός ότι παρακάμπτονται όχι μόνο τα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο διοικητικός μηχανισμός του Υπ. Παιδείας. Στα αγωνιώδη και εύλογα ερωτήματα χιλιάδων συναδέλφων δεν δίνεται, εδώ και μέρες, καμιά απάντηση.

Πολλά από αυτά τα ερωτήματα καταθέσαμε, στο πλαίσιο διαβήματος διαμαρτυρίας, στο έρημο γραφείο του υπουργού, στις 16/8/13, χωρίς δυστυχώς να πάρουμε κάποια απάντηση.

Απαιτήσαμε, μετά από όλα αυτά, από τον υπουργό να προχωρήσει στο αυτονόητο: Να ανακληθούν τώρα οι απαράδεκτες εγκύκλιοι, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και η ομηρεία χιλιάδων συναδέλφων.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με πρόσφατη ανακοίνωσή του επέμεινε στα αιτήματα:

?  να σταματήσουν τώρα οι διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων,

?  να υπολογιστούν τα κενά των σχολείων στις αρχές Σεπτέμβρη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και όχι τις νόρμες των μνημονιακών συμφωνιών.

Παράλληλα, απαιτείται να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η διαδικασία εξέτασης των χιλιάδων αιτήσεων απόσπασης συναδέλφων με σαφή δέσμευση ότι θα εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αποσπάσεις, εφόσον ικανοποιήθηκαν μόλις το 5,4% των αιτήσεων μετάθεσης. Η ανακοίνωση των αποσπάσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 26/8/13 το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις σε φορείς, υπενθυμίζουμε τις προτάσεις της ΟΛΜΕ που περιλαμβάνονται στο Υπόμνημα της 7/3/2008 προς τον υπουργό Παιδείας.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες επιβάλλεται:

?  να πραγματοποιηθούν οι 945 μετατάξεις συναδέλφων στις νέες οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,

?  να εγκριθούν από το ΚΥΣΔΕ και να υπογραφούν οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο ή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μην απολυθούν συνάδελφοι ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.

Τέλος, στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξης συναδέλφων που έχουν ήδη αποδεσμευτεί από το ΚΥΣΔΕ, σε διοικητικές θέσεις του Υπ. Παιδείας.

Παράλληλα, πρέπει να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι/-ες να υποβάλουν αιτήσεις για μετάταξη σε αυτές τις θέσεις.

 Η συνέχεια και η κλιμάκωση της δράσης του οργανωμένου κλάδου (του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ, των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και όλων των συναδέλφων) είναι επιτακτικά αναγκαία, για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες / απολύσεις, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και το Δημόσιο Σχολείο,

  • με τη συνέχιση ενημέρωσης και συσπείρωσης μαθητών και γονιών,
  • με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μαζί με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων, που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα / απόλυση,
  • με την αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους, τη νεολαία,
  • με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα,
  • με την επιβεβαίωση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργιακό αγώνα διάρκειας από την 11η Σεπτέμβρη, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων μεγάλων χώρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Δημόσιους Οργανισμούς και επιχειρήσεις που καταργούνται ή ιδιωτικοποιούνται, ΕΡΤ κ.λπ.).

Όχι στο φόβο και στην υποταγή.

Με πανεργατικό ? παλλαϊκό αγώνα θα ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γρηγόρης Καλομοίρης,                                                                 Χρήστος Φιρτινίδης,

αιρετό τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ                                              αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 694 46 04 063, 210 32 37 252,                                 (τηλ.: 697 44 88 454,

ηλ. δ/νση: grikalom@gmail.com)                                          ηλ. δ/νση: firtinidis@gmail.com)

Αθήνα, 18-8-2013