Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

16-11-2012 Διακήρυξη για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Διακήρυξη για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ω ανήμπορο ποίημα

ανήμπορο ανήμπορο

ατελέσφορο.

Οι νεκροί δεν ανασταίνονται.

Υπάρχουν.

 

Γιάννης Ρίτσος

Συμπληρώνονται εφέτος 39 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε και την απαρχή της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών. Και όμως, τα αιτήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, οι κατακτήσεις των εργαζομένων, η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων.

Η σημερινή, τραγική συγκυρία, που βυθίζει ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, μας ωθεί να επιστρέψουμε στο μακρινό μας παρελθόν και να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα από την ιστορική μας εμπειρία.

Όταν, τα ξημερώματα της 21ης του Απρίλη του 1967, οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα σπίτια τους να πάνε στις δουλειές τους, διαπίστωσαν με τρόμο ότι η Δημοκρατία είχε καταργηθεί, είχε μπει στο γύψο. Τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους με τις κάννες στραμμένες προς τον κόσμο δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία. Η ξενοκίνητη Χούντα είχε επιβάλει την αποκρουστική της κυριαρχία στη χώρα. Ο «εχθρός λαός», που βάδιζε με δειλά βήματα προς τη Δημοκρατία, μετά από μια θυελλώδη περίοδο Κατοχής και εμφυλίου, έπρεπε να τιθασευτεί. Οι ισχυροί της γης και κυρίως οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές χρειάζονταν μια Ελλάδα απόλυτα υποταγμένη στα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η τραγωδία της Κύπρου που ακολούθησε, με το προδοτικό πραξικόπημα, την εισβολή των ξένων στρατευμάτων και τη διχοτόμηση τελικά του νησιού, αποτέλεσε την αδιάψευστη μαρτυρία των επιδιώξεων αυτής της πολιτικής.

Το επόμενο διάστημα υπήρξε πολύ σκληρό για το λαό μας. Τα ξερονήσια ξαναγέμισαν εξόριστους. Οι φυλακές γέμισαν με πολιτικούς κρατούμενους. Στην ασφάλεια και στη στρατιωτική αστυνομία (ΕΣΑ) τα βασανιστήρια κατά των αγωνιστών της ελευθερίας έγιναν καθημερινή πρακτική. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπισαν τις θηριωδίες του φασισμού στα νύχια των απάνθρωπων βασανιστών.

Όμως ο λαός μας δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια…

Διαβάστε περισσότερα … εδώ