Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

06-05-2018 Επιστολή συμπαράστασης στους Σλοβένους εκπαιδευτικούς κατόπιν αιτήματος της ESTUS

Mήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

ΘΕΜΑ: ΕSTUS – ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

Προς: Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα-μέλη της ΕΤUCE

Λουμπλιάνα, 31 Ιανουαρίου 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 5 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, εμείς στην Ένωση Συνδικάτων Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού της Σλοβενίας (ESTUS) σε μια διευρυμένη συνεδρίαση του Κεντρικού μας Συμβουλίου ξεκινήσαμε μια εκστρατεία  που στοχεύει στους πολιτικούς, στην κυβέρνηση και σε άλλους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου αυτοί να αναγνωρίσουν το υψηλό ποιοτικά έργο των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία στη Σλοβενία, το οποίο παραμένει σημαντικά υποτιμημένο. Περισσότεροι από 1.000 συνδικαλιστές και άλλα μέλη δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου, μεταξύ άλλων:

 

  • να βελτιωθεί η κατάσταση και το κύρος των εκπαιδευτικών,

 

  • να επενδύσουν στην επαγγελματική ανάπτυξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,

 

  • να διασφαλιστεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν επαρκείς αποδοχές για την υπεύθυνη και απαιτητική εργασία τους,

 

  • να γίνει αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση.

 

Κατά τη γνώμη μας, είναι απαράδεκτη η  πρακτική  να αναγνωρίζεται αφενός το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο (σύμφωνα με τις αξιολογήσεις TIMSS και PISA), ενώ το έργο των αφοσιωμένων εκπαιδευτικών συνεχώς παραμελείται. Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η δημόσια εκπαίδευση στη Σλοβενία ​​αναγκάστηκε να υποστεί μόνιμα και σοβαρά μέτρα λιτότητας παρά την επίτευξη συγκριτικά εξαιρετικών αποτελεσμάτων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η Σλοβενία ​​έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, η Σλοβενία ​​ανήκει σε μια μειοψηφία χωρών που διαθέτουν λιγότερο από το 8% των δημόσιων πόρων στην εκπαίδευση όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό (7,5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 11,2% στις χώρες του ΟΟΣΑ).

Το χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των εκπαιδευτικών στην Σλοβεβία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό: οι μισθοί των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλα τα  κλιμάκια της καριέρας τους παραμένουν κάτω από το μέσο όρο των συναδέλφων τους στα κράτη-μέλη του  ΟΟΣΑ. Αλλά και ανεξάρτητα από τη σύγκριση με άλλες χώρες, οι μισθοί των εκπαιδευτικών επίσης υπολείπονται κατά πολύ των μισθών άλλων υπαλλήλων  στο δημόσιο τομέα με αντίστοιχο επίπεδο μόρφωσης και καθήκοντα.

Απαιτώντας  δίκαιες αποδοχές και εξάλειψη αδικαιολόγητων διαφορών, η ESTUS έχει εξαγγείλει απεργία και μεγάλη διαδήλωση-διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας για την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, πολύ θα εκτιμούσαμε μια επιστολή υποστήριξης από εσάς για να μας βοηθήσετε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε τους μισθούς των εκπαιδευτικών στο επίπεδο που τους αξίζει και που αρμόζει στο υπεύθυνο και απαιτητικό έργο που επιτελούν καθημερινά. Μπορείτε να απευθύνετε τα μηνύματα συμπαράστασης  στην ηλεκτρονική διεύθυνση : sandi.modrijan@sviz.si ή με φαξ στο + 386-1-244-09-20.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Branimir Strukelj, Γενικός Γραμματέας

Συνδικάτο Παιδείας,  Επιστήμης και  Πολιτισμού της Σλοβενίας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών της Σλοβενίας. Βαθύτατη πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του. Ένας κακοπληρωμένος εκπαιδευτικός που αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα επιβίωσης είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποδώσει στο απαιτητικό του έργο.

Δυστυχώς είναι γεγονός ότι με πρόσχημα την οικονομική κρίση πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα προχώρησαν σε δραστικές περικοπές δαπανών που αφορούσαν την εκπαίδευση. Όμως με αυτές τις πολιτικές είναι βέβαιο ότι υπονομεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών και των χωρών που τις εφαρμόζουν.

Ϋπεύθυνη ήταν για αυτή την πολιτική ήταν και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών η οποία έχει θεοποιήσει τους αριθμούς και αδιαφορεί παντελώς για τον άνθρωπο.

Χρέος όλων των εκπαιδευτικών είναι να αγωνιστούμε για να καταργηθεί αυτή η πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και τους υπερεθνικούς  οργανισμούς.

Κλείνοντας σας ευχόμαστε καλή επιτυχια στον αγώνα σας και να γνωρίζετε ότι οι έλληνες εκπαιδευτικοί είναι στο πλευρό σας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Για να δείτε το ψήφισμα το ψήφισμα σε pdf … εδώ