Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

28-03-2016 Αναγγελία 11ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

11ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ  Ο.Λ.Μ.Ε

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει το 11ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα:

“Οι επιπτώσεις των μνημονίων στην Εκπαίδευση”

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 & 9  Οκτωβρίου 2016. (Ο τόπος του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί αργότερα).

 Η επιλογή του θέματος του 11ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου έγινε μετά από διεξοδική συζήτηση τόσο στο πλαίσιο του ΔΣ του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., όσο και του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που έλαβε και την τελική απόφαση.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που κορυφώθηκε στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πλήττοντας θεμελιώδη κοινωνικά πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, δεν άφησε αλώβητη και την εκπαίδευση.

Στη χώρα μας ειδικότερα, οι  περιοριστικές πολιτικές των μνημονίων, τείνουν να αλλάξουν ριζικά τον εκπαιδευτικό χάρτη θέτοντας στο κέντρο της συζήτησης όλα σχεδόν τα ζητήματα:  εργασιακές σχέσεις, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, δομές και λειτουργία, όρους και συνθήκες άσκησης εκπαιδευτικού έργου.

Σ? αυτό το πλαίσιο ζητούμενο αποτελεί η εξέταση των επιπτώσεων της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Με βάση τα παραπάνω  κρίθηκε σκόπιμο η θεματολογία του συνεδρίου να επικεντρωθεί στην συνεξέταση όλων σχεδόν των τομέων της εκπαίδευσης που υφίστανται στη σημερινή συγκυρία τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών.

Το περιεχόμενο του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. “Οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στο εργασιακό περιβάλλον και στη χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης”.
  • “Η Κοινωνική ασφάλιση στην περίοδο της κρίσης. Από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς και στην ποιότητα της εκπαίδευσης.” Συντονιστής Π. Αντωνόπουλος.
  • “Η υποχρηματοδότηση της Ελληνικής εκπαίδευσης. Αναπαραγωγή κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στο σχολείο της κρίσης. Αντισταθμιστική εκπαίδευση. Παιδική φτώχεια.” Συντονίστρια Μ. Πρωτονοτάριου.
  • Μισθολογική εξέλιξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην περίοδο της κρίσης. Συντονιστής Π. Μπούρδαλας.
  • Αδιοριστία εκπαιδευτικών. Οι επιπτώσεις των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Οι σύγχρονες ανάγκες του σχολείου. Συντονιστής Α. Ζαφείρης. 
  1. “Δομή – οργάνωση της εκπαίδευσης και συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου στην περίοδο της κρίσης – Έκθεση ΟΟΣΑ”
  • “Οι πολιτικές εποπτείας και αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Η παιδαγωγική ελευθερία. Ο ρόλος της ΟΛΜΕ. Συντονιστής Θ. Αναστασίου.
  • Ο ρόλος του Συλλόγου διδασκόντων και οι τομείς της ενιαίας και κριτικής γνώσης στο δημοκρατικό σχολείο. Συντονιστής Γ. Χαλκιαδόπουλος.
  • Το 4ο έτος πρακτικής άσκησης στην Τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση: Προκλήσεις και απαντήσεις. Συντονιστής Ζ. Χατζηνικολής.
  • Η εκπαίδευση σε αριθμούς. Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση. Μύθοι και πραγματικότητα. Συντονιστής Α. Παπαδαντωνάκης.

Συντονισμός εργασιών ομάδων ? Συμπεράσματα Συνεδρίου. Συντονίστρια Ε.Λαμπροπούλου

Η συνεισφορά της ΟΛΜΕ και του ΚΕΜΕΤΕ στη μελέτη των θεμάτων του 11ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου

Ο.Λ.Μ.Ε.

Τα ζητήματα που αποτελούν το αντικείμενο του 11ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ έχουν απασχολήσει και προηγούμενα εκπαιδευτικά συνέδρια. Αναφέρονται ενδεικτικά:

«Ενιαιοποίηση Τεχνικής-Επαγγελματικής και Γενικής Εκπαίδευσης» – 4ο Συνέδριο.

«Οικονομικές-κοινωνικές συνθήκες και σύγχρονο σχολείο» – 6Ο Συνέδριο.

«?Παγκοσμιοποίηση? και εκπαιδευτική πολιτική. Από τις επιλεκτικές πολιτικές στην παιδεία για όλους»  – 7ο Συνέδριο

«Συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου» -  9ο Συνέδριο.

«Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας» –  10ο Συνέδριο

 ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.

 Το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ο.Λ.Μ.Ε., εκπόνησε τα τελευταία χρόνια μελέτες, σχετικές με τα θέματα του 11ου  εκπαιδευτικού συνεδρίου:

  • «Νέο βαθμολόγιο ? μισθολόγιο ? αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», Ιούνιος 2012
  • Οι μισθοί των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης για το 2011-2012, Δεκέμβριος 2012
  • Όροι και συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο), 2011
  • Ωράριο εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 2011
  • Η οργάνωση του σχολικού χρόνου στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 27 χώρες της ΕΕ.

Οι μελέτες είναι προσβάσιμες στη διεύθυνση: http://kemete.sch.gr/?page_id=29 .

Στην φάση της τελικής επεξεργασίας βρίσκονται και οι μελέτες του ΚΕΜΕΤΕ:

  • Για το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών (έως το 2016)
  • Το ασφαλιστικό
  • Την αξιολόγηση.

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ? ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Την πολιτική ευθύνη του συνεδρίου  έχει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Δημιουργείται Οργανωτική-συντονιστική επιτροπή του συνεδρίου από τα 11 μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Στα πλαίσια του Δ.Σ. ορίζεται 5μελής επιτροπή για το συνέδριο, η οποία αποτελείται από τους Ιωαννίδου Γιώτα (ΟΛΜΕ), Κωνσταντίνου Νικηφόρο (ΟΛΜΕ), Μπουντουλούλη Βαγγέλη (ΟΛΜΕ), Τσούχλο Θόδωρο (ΟΛΜΕ) και Παπαδαντωνάκη Ανδρέα (ΚΕΜΕΤΕ)

Συμμετοχή των συναδέλφων στο 11ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο

Η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ απευθύνεται σε κάθε συνάδελφο που επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδικασία του συνεδρίου και τον καλεί να συμμετάσχει με τους εξής τρόπους:

  1. Συμμετέχοντας στην κεντρική επιστημονική Ομάδα Εργασίας του Συνεδρίου στην Αθήνα, βασικό έργο της οποίας είναι η προετοιμασία και η παρουσίαση των θεματικών εισηγήσεων του Συνεδρίου.
  2. Συμμετέχοντας σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας που προτείνεται να συσταθούν στις κατά τόπους ΕΛΜΕ με πρωτοβουλία των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ (υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή των συναδέλφων σε όλες τις ομάδες εργασίας είναι ελεύθερη).
  3. Αποστέλλοντας κείμενο σκέψεων, απόψεων και προτάσεων σχετικών με τα θέματα του συνεδρίου στο ΚΕΜΕΤΕ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο dialogos11o@gmail.com προκειμένου να αναρτηθεί στο ιστολόγιο του διαλόγου του Συνεδρίου.
  4. Συμμετέχοντας σε προσυνεδριακές εκδηλώσεις, σε τοπική ή περιφερειακή κλίμακα, που θα προτείνουμε να οργανωθούν με πρωτοβουλία των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ.
  5. Συμμετέχοντας σε έρευνες που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι θα λειτουργήσει ιστολόγιο διαλόγου για το 11ο εκπαιδευτικό συνέδριο, στη διεύθυνση https://dialogos11o.wordpress.com, στο οποίο θα αναρτηθούν οδηγίες και πρακτικά ζητήματα σχετικά με το Συνέδριο, αλλά και ενδεικτικά προτεινόμενα από το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., θέματα για μελέτη.

  Παράλληλα  στην ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ θα αναρτηθούν αναλυτικά στοιχεία για τα οργανωτικά θέματα.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ