Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

16-03-2016 Συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην αποστολή της ETUCE/Education International στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση της Egitim Sen

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 15-18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ

Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Στις 15,16,17,18 Φλεβάρη, βρεθήκαμε στην Άγκυρα, με την αποστολή των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συνδικάτων, μέσω της Etuce και της Education International.  Ανταποκριθήκαμε με αυτό τον τρόπο σε έκκληση της EgitimSen, του συνδικάτου εκπαιδευτικών της Τουρκίας, μέλους της KESK, να «δούμε με τα μάτια μας και να ακούσουμε με την ψυχή μας», τι συμβαίνει στο επίπεδο της εκπαίδευσης κι όχι μόνο μετά την αντιδραστική επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης, ιδίως στις ΝΑ περιοχές. Έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους λαούς μας και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός ισχυρού κινήματος αλληλεγγύης απαιτώντας να μπει φραγμός στις διώξεις και τις δολοφονίες και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα στη δουλειά, στη δημοκρατία, στη μόρφωση και στη ζωή.

Ο αρχικός προορισμός της αποστολής ήταν το Ντιγιαρμπακιρ και οι πόλεις Σιλόπη και Νουσαϊμπίν, που έχουν υποστεί τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της επίθεσης.Η ETUCE και η EI, επέλεξαν τελικά ως προορισμό την Άγκυρα, επικαλούμενες λόγους επικινδυνότητας, παρά την αντίθετη άποψη αρκετών συμμετεχόντων. Στην δεκαεξαμελή αποστολή εκτός από την ΟΛΜΕ, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές από την Β. Κύπρο (DAU-SEN, KTOEOS, KTOS),  τη Δανία (DLF), τη Γαλλία (SNES-FSU), τη Γερμανία (GEW), την Ολλανδία (Netherlands), τη Σουηδία (Lararforbundet) και την Αγγλία (NASUWT, EI/NUT).

Στα πλαίσια της αποστολής έγιναν συναντήσεις ενημέρωσης και συζήτησης με την EgitimSen, την επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, την Ένωση γιατρών Τουρκίας, με εκπαιδευτικούς που ήρθαν από το Ντιγιαρμπακίρ, τη Σιλόπη, τη Σιζρέ και τη Νουσαϊμπίν, με ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν τη Διακήρυξη για την ειρήνη και διώκονται, με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία, με τη γερμανική πρεσβεία. Είχε ζητηθεί συνάντηση και με την τουρκική κυβέρνηση, που την αρνήθηκε.

Τοποθετηθήκαμε σαν ΟΛΜΕ σε όλες τις συναντήσεις πλην αυτής με την ΕΕ ?όπου δεν καλεστήκαμε- και αυτής με την Γερμανική πρεσβεία ?όπου συμμετείχαν τα μέλη της αποστολής από τη Γερμανία. Για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων ενημερωθήκαμε στην τελευταία συνάντηση της αποστολής, πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο. Ακόμη συμμετείχαμε στη συνέντευξη τύπου της αποστολής και δώσαμε ξεχωριστή συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DIHA, που μας ζητήθηκε.

Εκφράσαμε την αγωνιστική αλληλεγγύη των ελλήνων εκπαιδευτικών και τη συμφωνία μας στην ανάγκη κοινού αγώνα των λαών μας για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, για δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες και ειρήνη. Τοποθετηθήκαμε για την κατάσταση της πολεμικής κλιμάκωσης στην ΜΑ και τις τεράστιες ροές προσφύγων που δημιουργεί. Βάση της τοποθέτησής μας ήταν οι αποφάσεις των συνεδρίων της ΟΛΜΕ και κυρίως αυτή του ΔΣ και της ΓΣ Προέδρων για το προσφυγικό ? μεταναστευτικό ζήτημα, της οποίας αντίγραφο στα αγγλικά επιδώσαμε.

Καταγγείλαμε την  υποκρισία των υπεύθυνων της δημιουργίας του προβλήματος, «ΗΠΑ ? ΕΕ ? ΝΑΤΟ- και την ιμπεριαλιστική πολιτική τους, στο όνομα των καπιταλιστικών κερδών, του ξεπεράσματος της κρίσης τους με ανακατανομή των αγορών, των ανταγωνισμών τους και των γεωπολιτικών τους συμφερόντων, που ευθύνονται για τους πολέμους και τις επεμβάσεις στην περιοχή, την ενίσχυση αντιδραστικών οργανώσεων (ISIS) και την καταστροφή και λεηλασία των πατρίδων του κόσμου. Πολιτική που ακολουθούν πιστά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και την ανατροπή της θεωρούμε πρώτη προϋπόθεση.

Για να δείτε τη συνέχεια της αναφοράς σε pdf … εδώ

Για να δείτε τη λίστα των συμμετεχόντων … εδώ