Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

04-06-2014 Αναφορά από τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών της Education International για την ισότητα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ  EDUCATION INTERNATIONAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

Γενικά

Πραγματοποιήθηκε στις 7-9/4/2014 στο Δουβλίνο η 2η Παγκ. Συνδιάσκεψη  Γυναικών της Education International (EI) με τίτλο «Κινούμαστε για την Ισότητα». Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη Ζωγραφάκη – Τελεμέ.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν περίπου 300 γυναίκες από εκπαιδευτικά σωματεία και γυναικείες οργανώσεις και από τις πέντε ηπείρους.

Στη συνδιάσκεψη εκτός από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας λειτουργούσαν ταυτόχρονα παράλληλες ομάδες εργασίας, οι οποίες προετοίμασαν τις κατευθύνσεις, που θα ενσωματωθούν στο πλάνο δράσεων της Education International για την ισότητα την περίοδο 2014-2015.

 

Σύντομη περίληψη των παρεμβάσεων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, από όλους τους συμμετέχοντες και από τους εισηγητές επισημάνθηκε ότι σε μια εποχή αυξανόμενων πιέσεων προς τα συνδικάτα και προς την δημόσια εκπαίδευση και με βάση το γεγονός ότι 100 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να είναι αναλφάβητα, ο ρόλος της ΕΙ ως συνδικάτου και ως υπέρμαχου για την ποιότητα της εκπαίδευσης, λαμβάνει εξέχουσα σημασία. Όπως τόνισε και η ιδρυτική πρόεδρος της ΕΙ Mary Hatwood Futrell στην παρέμβασή της «αποτελούμε ένα πρότυπο για άλλες οργανώσεις ανά τον κόσμο». Στην παρέμβασή της επίσης ανέφερε ότι η ανάγκη για Εκπαίδευση για όλους εξακολουθεί να είναι «ζητούμενο». Ο καλύτερος τρόπος είπε, για να ελέγξει κάποιος κάποιον άλλον είναι να του αρνηθεί την εκπαίδευση ενώ, από την άλλη μεριά, η εκπαίδευση αποτελεί το μέσον για να  ελευθερώσεις. Αναφέρθηκε επίσης και σε μελέτη της UNESCO που δείχνει ότι η εκπαίδευση μιας γυναίκας, ακόμη και σε βασικό επίπεδο, αυξάνει τις προοπτικές συμμετοχής της στην πολιτική και στην κοινωνία γενικότερα. Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα στον 21ο αιώνα γίνεται φανερό, συνέχισε, ότι οι χώρες οι οποίες «επενδύουν» στην εκπαίδευση όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά θριαμβεύουν. «Εάν επενδύσουμε στην ποιοτική εκπαίδευση, οι κοινότητες θα ενδυναμωθούν. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι λαοί θα εμπλέκονται περισσότερο με τα κοινά, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις και θα κατανοούν καλύτερα τις κοινωνίες στις οποίες ζουν», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ