Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

07-04-2014 Ενημέρωση από το συνέδριο της Australian Education Union

Από το συνέδριο της Australian Education Union

Συνάδελφοι,

Στις 21-23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη το συνέδριο της Australian Education Union. Το συνέδριο δεν ήταν εκλογικό αλλά προγραμματικό για την πορεία της Ομοσπονδίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Συμμετείχαν σε αυτό εκπρόσωποι από όλες τις περιφέρειες της Αυστραλίας. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 200. Καλεσμένοι εκτός της ΟΛΜΕ ήταν οι Ομοσπονδίες της Ν. Κορέας, της Ν. Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι Πρόεδρος της Australian Education Union είναι ο ελληνικής καταγωγής συνάδελφος Γαβριελάτος Βαγγέλης και Γενική Γραμματέας η Πρόεδρος της Education International Susan Hopgood. Στο συνέδριο από την πλευρά των συναδέλφων της Αυστραλίας αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν εκεί την εκπαίδευση.

Κυριότερα εξ αυτών η μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης όσον αφορά το μαθητικό δυναμικό, η παραχώρηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία κ.α..

Όσον αφορά τα εργασιακά και εκεί η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ποσοστώσεις στην αξιολόγηση ενώ εντύπωση κάνει ότι οι εργαζόμενοι δε δίνουν ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη. Η εργασιακή σχέση των συναδέλφων είναι αορίστου χρόνου. Ο μισθός τους κυμαίνεται περίπου στα 50000-60000 δολάρια το χρόνο ενώ παράλληλα έχουν εφάπαξ που κυμαίνεται από 300000-500000 δολάρια.

Συνδικαλιστικά οι αποφάσεις τους παίρνονται μέσα από Γ.Σ.. Η εισφορά τους στο σωματείο ανέρχεται στα 800 δολάρια το χρόνο. Τα συνδικαλιστικά στελέχη έχουν άδεια άνευ αποδοχών από την υπηρεσία και πληρώνονται από την Ομοσπονδία. Μετά από τα 6 έτη και πάνω παραμονής στο συνδικάτο οι συνάδελφοι υποχρεούνται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

Η τοποθέτησή μου στο συνέδριο ήταν η εξής:

Αξιότιμοι συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη χώρα σας η οποία παραδοσιακά συνδέεται  με δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Παρά την τεράστια χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει οι χώρες μας έχουν στενούς δεσμούς και πάρα πολλοί  Έλληνες κατοικούν εδώ.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και φίλο Angelo Gravrielato.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η παιδεία μαζί με την υγεία είναι τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά. Και οι δύο Ομοσπονδίες μαχόμαστε μέσα από την Ε.Ι. με πρόεδρο την Susan Hopgood για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλα τα παιδιά του κόσμου. Η ελπίδα μας για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο είναι να αποκτήσουν όλα τα παιδιά του κόσμου πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.

Ως μέλος του ΔΣ της  Ο.Λ.Μ.Ε. εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου και βρίσκομαι κοντά σας σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μου. Στην ανάλυσή μας δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου αφήνουμε πίσω μας το γνωστό έθνος ? κράτος και βαδίζουμε σε μια υπερεθνική δομή. Η μετάβαση, η πορεία αυτή έχει σημαντικές δυσκολίες ιδιαίτερα σήμερα που οι συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αρνητικοί. Δυστυχώς στις μέρες μας βρισκόμαστε σε μια συντηρητική Ευρώπη, μυωπική, με τους περισσότερους ηγέτες της να χαρακτηρίζονται από έλλειψη οράματος και προοδευτικής κατεύθυνσης. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Πιστεύουμε στην Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών. Πιστεύουμε στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και όχι των συσχετισμών του ΑΑΑ.

Ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται από το 2008 εξαιτίας του κλυδωνισμού του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της παιδείας  σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχω ενημερωθεί από τον Πρόεδρό σας ότι και εδώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν πλήξει τη δημόσια εκπαίδευση. Οι πολιτικές που και εδώ ασκούνται υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, συρρικνώνουν τη δημόσια εκπαίδευση. Ειδικά στην Ελλάδα η χειμαζόμενη, από τη λιτότητα που έχει επιβάλει η τρόικα, οικογένεια βλέπει την εκπαίδευση να χάνει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές, η ψηφισμένη τιμωρητική αξιολόγηση οδηγούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς μας.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα κατά τα έτη 2010-2014 έχει βιώσει τεράστια ύφεση, ανεργία εκτοξευμένη στο 30%, δυσβάστακτη φορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αθρόες απολύσεις, αστυνόμευση των συνδικαλιστικών δράσεων και τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, ραγδαία φτωχοποίηση και εξαθλίωση του πληθυσμού.

Ειδικότερα στην Παιδεία: οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 33%, οι μισθοί των εκπαιδευτικών συρρικνώθηκαν κατά 38% έως και 45% για τους νεοδιόριστους. Για να καταλάβετε ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι μόλις 640 ευρώ. Το πειθαρχικό δίκαιο αυστηροποιήθηκε σε σημείο ώστε οι συνάδελφοι να κινδυνεύουν με απόλυση πολύ εύκολα και αβασάνιστα. Παρά την ιδιαιτερότητα της μορφολογίας του ελληνικού εδάφους-ορεινός όγκος και νησιωτική Ελλάδα-καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν πολλές σχολικές μονάδες με συνέπεια την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, την απώλεια οργανικών θέσεων και την αδυναμία μετακίνησης των μαθητών. Αυτό οδήγησε στη διαρροή του μαθητικού δυναμικού και τελικά στην εγκατάλειψη του σχολείου ακόμη και στη βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στις 22 Ιουλίου η κυβέρνηση με εντολή της τρόικας κατάργησε πάρα πολλούς τομείς της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δίνοντάς τους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό είχε ως συνέπεια 1845 καθηγητές να βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας η οποία λήγει στις 22 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής κανείς συνάδελφος δεν έχει βρει νέα θέση και όλoι κινδυνεύουν με απόλυση στις 23 Μαρτίου. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

Το κράτος πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα, οι πυλώνες του κράτους δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας δηλαδή η δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία όλα καταρρέουν υπό την εφαρμογή των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Είμαι σίγουρος ότι και εσείς στη Αυστραλία ως πολίτες, γονείς και εκπαιδευτικοί έχετε  νιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ,έχετε προβληματιστεί και έχετε δώσει τους δικούς σας αγώνες για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Επειδή ακριβώς το πρόβλημα αφορά όλη την υφήλιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας , να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο, πανεκπαιδευτικό  μέτωπο  προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειες, τις δράσεις και την αντίσταση απέναντι σε έναν εχθρό που μας ξεπερνά κατά πολύ όταν τον αντιμετωπίζουμε ως μονάδες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σας καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα, για τους μαθητές μας, για τα παιδιά μας, για τις κοινωνίες μας, έτσι ώστε να επανακτήσουμε τα πάλαι ποτέ δίκαια κοινωνικά κεκτημένα. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συμβάλουμε στην πράξη για έναν κόσμο που ονειρευόμαστε. Έναν κόσμο ουμανιστικών αξιών όπου η Παιδεία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ευχαριστώ.

Γ. Χ. Αλεβυζάκης Μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε.