Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

04-03-2014 Διεθνή νέα σχετικά με κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Οι Τούρκοι καθηγητές απεργούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ? 28 Φεβρουαρίου 2014

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/turkish-teachers-strike-against-privatisation

Το συνδικάτο των Τούρκων εκπαιδευτικών Egitim οργάνωσε μια μέρα δράσης η οποία υποστηρίχτηκε από χιλιάδες ανθρώπους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του σχολικού συστήματος και υποβάθμιση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να δωρίσει τους δημόσιους χώρους σε ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να ανοίξουν σχολεία, με μια κίνηση παρόμοια με την επονομαζόμενη ως βρετανικά ελεύθερα σχολεία ή τα σχολεία charter στις ΗΠΑ.

Το συνδικάτο Egitim Sen υποστηρίζει ότι εκτιμά την εξελισσόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης στη χώρα και τάσσεται κατά αυτής της ιδιωτικοποίησης γιατί αποτελεί παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Ο νέος νόμος αποτελεί επιπλέον επίθεση στην εκπαιδευτική δημοκρατία όσον αφορά τους διευθυντές των σχολείων οι οποίοι μέχρι στιγμής εκλέγονται από τις σχολικές κοινότητες, ενώ στο εξής θα αντικατασταθούν από πολιτικούς φίλους τους συστήματος.

Η τουρκική βουλή συζητά ακόμη πάνω σε αυτό το σχέδιο, ενώ η κυβέρνηση και το Τουρκικό Υπουργείο Παιδείας αγνοούν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

 

Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο απειλούνται με απόλυση αν τάσσονται κατά των τυποποιημένων εξετάσεων ISAT 

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/chicago-teachers-risk-jobs-in-fighting-testing 

Ένας αγώνας δρόμου λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην Σχολική Ακαδημία Maria Saucedo οι οποίοι μποϊκοτάρουν την τυποποιημένη ISAT εξέταση αυτή την εβδομάδα. Οι δάσκαλοι απειλούνται από το σχολικό συμβούλιο ότι κινδυνεύουν με απόλυση και την ανάκληση της άδειάς τους για να διδάξουν αν τελικά επιμείνουν στην απόφασή τους.

Οι καθηγητές ψήφισαν ομόφωνα να μποϋκοτάρουν τις εξετάσεις. Αντί να σπαταλάτε το χρόνο και χρήματα (τα υλικά των εξετάσεων κοστίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά) καλύτερα να τα δαπανάτε για τη διδασκαλία σε «πραγματικές τάξεις».

Η εκστρατεία του μποϊκοτάζ των εξετάσεων έχει οργανωθεί μεταξύ άλλων από ομάδες γονέων. Μάλιστα κερδίζει δημοτικότητα ημέρα με την ημέρα σε όλα τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο. Μόνο τα ημι-ιδιωτικοποιημένα σχολεία charter δεν παίρνουν μέρος.

Πρόκειται για μια εκστρατεία που εξαπλώνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι στο Σιάτλ το μποϊκοτάζ του Λυκείου Garfield είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των εξετάσεων. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε πολλές πολιτείες συμμετέχουν στις δράσεις ενάντια στον συγκεκριμένο τύπο εξετάσεων.