Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

17-12-2013 Διεθνή εκπαιδευτικά νέα: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στη Γερμανία και στη Γαλλία

Γερμανία: Χιλιάδες διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στις 4-5 Δεκεμβρίου

Πηγή: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2802

 

Ο τομέας Βερολίνου του συνδικάτου Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft(GEW) διοργάνωσε μια διαμαρτυρία με τεράστια επιτυχία στις 4-5 Δεκεμβρίου. Περισσότεροι από 2.400 εκπαιδευτικοί και περίπου 150 μαθητές συμμετείχαν στην απεργία διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Χρησιμοποίησαν το σύνθημα «Γυρίζουμε σε κύκλους» για να περιγράψουν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις του GEW και του Βερολινέζου Γερουσιαστή Οικονομικών  Ulrich Nussbaum.

«Ο κ. Nussbaum είναι εκ νέου υπεύθυνος για την απώλεια περισσότερων από 10.000 διδακτικών ωρών», δήλωσε η Doreen Siebernik, πρόεδρος του τομέα του Βερολίνου του GEW στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Εκτιμούμε την συμπαράσταση των μαθητών και των γονέων. Ούτε ο άστατος καιρός του Δεκεμβρίου, ούτε οι χαμηλές θερμοκρασίες εμπόδισαν τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούν για τα νόμιμα αιτήματά τους.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας απορρίφθηκε. Η συγκεκριμένη δράση είναι η 16η απεργία του τελευταίους 12 μήνες, αφότου το GEW-Βερολίνου κάλεσε τον Γερουσιαστή Οικονομικών σε διαπραγματεύσεις για τη νομοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ορίων ηλικίας στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ωστόσο, ο Γερουσιαστής απέρριψε τα νόμιμα αιτήματα του GEW-Βερολίνου. Τουλάχιστον 400 σχολεία συμμετείχαν στην απεργία και χωρίς αυτήν είναι αναμφίβολο ότι δεν επρόκειτο να ξεκινήσει διάλογος για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

 

Γαλλία: Οι εκπαιδευτικοί απείργησαν στις 5 Δεκεμβρίου

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/french-teachers-strike-today

 

Οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία απείργησαν και πάλι στις 5 Δεκεμβρίου κατά των αλλαγών που επιβάλλονται στην εβδομαδιαία εργασία στο δημοτικό σχολείο και για την αποτυχία να χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση σωστά. Οι αλλαγές, που σύμφωνα με τους Γάλλους εκπαιδευτικούς δεν έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί στο δημόσιο διάλογο, θα επιβάλλουν στα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο τις Τετάρτες. Είναι παράδοση στη Γαλλία τα παιδιά να μην πηγαίνουν την Τετάρτη στο σχολείο, αλλά να εργάζονται περισσότερες ώρες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στο σχολείο παρατείνεται κατά μισή ημέρα .

Οι ηγέτες των εκπαιδευτικών λένε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μη κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους για να κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες με τα παιδιά τις Τετάρτες. Επιπλέον, λένε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλη επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης για τη μείωση του μεγέθους των τάξεων και τη βελτίωση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών . Ένας εκπρόσωπος του SNUipp, της συνδικαλιστικής ένωσης που οργάνωσε την απεργία, επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του σχολείου, αλλά όχι αυτές που είναι σχεδιασμένες σε λάθος βάση. Η αλλαγή θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς  και δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεσή τους.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος είπε, “η μεταρρύθμιση αυτή είναι χαρακτηριστική της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας στα σχολεία, τα οποία έχουν καταστραφεί από χρόνια περικοπών στις θέσεις των εκπαιδευτικών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό το κλίμα αποδιοργάνωσης. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ηρεμία, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν καλά τη δουλειά τους.”

Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία της χώρας την ημέρα της απεργίας παρέμειναν κλειστά ή λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις και στο Παρίσι.