Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

25-11-2013 Διεθνή εκπαιδευτικά νέα για κινητοποιήσεις στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι Εκπαιδευτικοί σε διαμαρτυρία

Πηγή:  http://www.teachersolidarity.com/blog/teachers-to-protest-in-turkey-tomorrow

Οι εκπαιδευτικοί της Τουρκίας διαδήλωσαν μαζικά στην Άγκυρα στις 23 Νοεμβρίου. Οι καθηγητές, οι οποίοι είναι μέλη της ένωσης Egitim Sen, διαμαρτύρονται για τις πολυάριθμες υποβαθμίσεις στο επάγγελμα, τους όρους εργασίας και τους μισθούς τους. Ένας συγκλονιστικός αριθμός 200.000 εκπαιδευτικών είναι άνεργοι στην Τουρκία, ενώ τα σχολεία έχουν ελλείψεις σε προσωπικό – μια κατάσταση η οποία οδήγησε στην αυτοκτονία των 36 άνεργων εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα. Επιπλέον, λόγω των αλλαγών στις συμβάσεις εργασίας τους, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι σε επισφαλείς θέσεις, με το ενδεχόμενο να μετακινηθούν ή ακόμα και να απολυθούν ανοικτό ανά πάσα στιγμή.

 

Οι εκπαιδευτικοί της Βουλγαρίας συμμετέχουν στις φοιτητικές διαμαρτυρίες

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/bulgarian-teachers-join-students-protests

Εκπαιδευτικά  συνδικάτα και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμμετείχαν στις μεγάλες φοιτητικές διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία στις 21 Νοεμβρίου. Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση αποδοχών 10%, αξιοπρεπείς συντάξεις και να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις τακτικά.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται καθημερινά ζητώντας την παραίτηση της κεντροαριστεράς κυβέρνησης,  την οποία καταγγέλλουν για συνεργασία με πλούσια στελέχη των επιχειρήσεων που οδηγούν τη χώρα στη φτώχεια. Η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ο μέσος μισθός είναι 544 δολάρια το μήνα, ενώ ο μέσος μισθός των εκπαιδευτικών είναι λιγότερο από $ 400 το μήνα.

 

Γονείς μαχόμενοι ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Πηγή: http://www.teachersolidarity.com/blog/fighting-corporate-reform-of-education-in-the-us

Οι γονείς σε 17 Πολιτείες στις ΗΠΑ, οργάνωσαν στις 20 Νοεμβρίου μια μέρα «Μην στείλετε το παιδί σας στο σχολείο για μια μέρα» προκειμένου να απαιτήσουν να μπει ένα φρένο στα κοινά βασικά εκπαιδευτικά πρότυπα που θέτει το κράτος. Αυτά τα πρότυπα έχουν υποθετικά ως στόχο να δημιουργήσουν ισότητα σε όλες τις πολιτείες, όμως ξεσήκωσαν τεράστιες διαφωνίες,  εν μέρει επειδή αφαιρούν τη δυνατότητα διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής από τις Πολιτείες, αλλά και γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί τα θεωρούν ως μια επίθεση στην δυνατότητά τους να παρέχουν μια πλούσια και δημοκρατική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Τα πρότυπα είναι πολύ περιοριστικά μιας και στους εκπαιδευτικούς δίνονται σενάρια για συγκεκριμένα σχέδια μαθήματος. Αυτά τα μαθήματα, στη συνέχεια, ευθυγραμμίζονται με αξιολόγηση, η οποία έχει σημαντική επίδραση ιδίως όσον αφορά στην αμοιβή και στη θητεία των εκπαιδευτικών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πρότυπα καθοδηγούνται από τεράστια εταιρικά συμφέροντα, όπως τη γιγάντια εταιρία Pearson, η οποία σχεδιάζει και πουλάει βιβλία, μαθήματα μέσω  υπολογιστών, λογισμικό και εργαλεία αξιολόγησης, έχοντας έτσι μια ευκαιρία για τεράστια κέρδη.