Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

18-05-2013 Επιστολή της Εκπαιδευτικής Διεθνούς στον Πρωθυπουργό: Προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Κ. Αντώνης Σαμαράς

Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

pressoffice@primeminister.gr

Βρυξέλλες, 16 Μαϊου 2013

Θέμα: Προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εκπαιδευτικών

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Η Εκπαιδευτική Διεθνής (ΕΙ), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί 30 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο- περιλαμβανομένων των Ελληνικών συνδικαλιστικών ενώσεων ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ, παρακινεί την κυβέρνηση να προασπίσει τα πολιτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών προς το συμφέρον του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η ΕΙ παρέχει την πλήρη υποστήριξη της στο αίτημα των  Ελλήνων εκπαιδευτικών και της Ένωσής τους να διατηρήσουν  το δικαίωμά τους στην απεργία. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μάχονται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους στο χώρο εργασίας για μια ποιοτική εκπαίδευση.

Οι αλλαγές που επιβλήθηκαν ως μέρος των προϋποθέσεων οικονομικής υποστήριξης από την Τρόικα, υπό τους όρους του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) και των επακόλουθων   αναθεωρήσεών του, έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική δομή, διαλύοντας ένα σύστημα το οποίο εξελισσόταν από το 1990.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα έως τώρα έχουν ασκήσει το δικαίωμα στην απεργία. Η προσπάθεια της Κυβέρνησής σας να εμποδίσει τις συνδικαλιστικές ενώσεις να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό  ισοδυναμεί με τη διάβρωση των βασικών πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η ΕΙ και τα μέλη της πάντοτε πίστευαν ότι οι συστάσεις από τους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια  Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι τράπεζες ανάπτυξης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις υποχρεώσεις των κρατών  αναφορικά με τις Συνθήκες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές και οποιαδήποτε μέτρα οικονομικής σταθερότητας, ειδικά σε σχέση με τις προδιαγραφές εργασίας και τους μισθούς, είναι επιτρεπτά με την προϋπόθεση ότι υπόκεινται σε πρότερες διαβουλεύσεις με τις ενώσεις των εργοδοτών  και εφαρμόζονται ως ένα εξαιρετικό μέτρο και σε περιορισμένο χρόνο.

Οι περικοπές λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα καταστρέφουν κατά συνέπεια το κοινωνικό κράτος με τραγικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στο σύνολο της κοινωνίας. Η ΕΙ και η Ευρωπαϊκή οργάνωσή της η ETUCE, έχουν ήδη καταδικάσει  τις επαχθείς μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές, τις αναμενόμενες απολύσεις των εκπαιδευτικών , τις περικοπές στον εκπαιδευτικό προϋπολογισμό και άλλα μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των Ελλήνων. Η λιτότητα έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην από κοινού εξεύρεση λύσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει έρθει η στιγμή για την αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης με την ανατροπή της λιτότητας και την ενίσχυση της δημόσιας επένδυσης, περιλαμβανομένης της επένδυσης στην εκπαίδευση.

Η ΕΙ καλεί την Κυβέρνηση της Ελλάδας να ενισχύσει τη δημοκρατία ακούγοντας τους κοινωνικούς εταίρους μέσω ενός βελτιωμένου θεσμικού, κοινωνικού διαλόγου.

Με εκτίμηση,

Fred van Leeuwen

Γενικός Γραμματέας

Αντίγραφο: Κ. Κονσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού – minister@minedu.gov.gr

Κατεβάστε την Επιστολή της Εκπαιδευτικής Διεθνούς στα αγγλικά … εδώ