Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

17-05-2013 Επιστολή των Συνδικάτου Γερμανών Εκπαιδευτικών (GEW) στον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Παιδείας

Προς:

Ελληνική Δημοκρατία

Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά

Υπουργό Παιδείας, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο

Αθήνα

Ελλάδα

 

16 Μαΐου 2013

 

Απεργία των Εκπαιδευτικών στις 17 Μάη του 2013 ενάντια στις περικοπές της εκπαίδευσης στην Ελλάδα

 

Αξιότιμοι κύριοι,

ως πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Εκπαίδευσης (GEW), που αντιπροσωπεύει 270.000 εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους στην εκπαίδευση στη Γερμανία, θέλω να εκφράσω την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στη διαμαρτυρία των συνδικάτων στην Ελλάδα στις 17 Μαΐου 2013 ενάντια στις περαιτέρω περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση, στις απολύσεις και στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.

Η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης της Τρόικας και της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι λανθασμένη. Τα τρέχοντα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν την κοινωνία και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η υποβάθμιση του σχολείου δεν είναι η λύση της κρίσης. Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Η GEW μαζί με τη Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) απαιτούν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την προώθηση της κατάρτισης, της εκπαίδευσης, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών στην Ευρώπη.

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτικές διεθνείς υποχρεώσεις να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία του συνδικαλισμού, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα της απεργίας. Οι υποχρεώσεις που ορίζονται στις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υπογραφεί από το ελληνικό κράτος. Οι υποχρεώσεις σας περιγράφονται  στη  Σύμβαση αριθ. 87 της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) για την ελευθερία και την προστασία του δικαιώματος του συνδικαλισμού, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα δικαιώματα αυτά μπορεί να περιορίζονται μόνο στο πλαίσιο εξαιρετικών περιστάσεων, εάν είναι αποδεδειγμένα αναγκαία και αναλογική η αντίδραση ώστε να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή ηθική, ή τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων. Ο τομέας της εκπαίδευσης δεν αποτελεί βασική υπηρεσία υπό την έννοια αυτή, επομένως η χρήση ειδικών κυβερνητικών μέτρων,  που ματαιώνουν μια απεργία των καθηγητών στην Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σας.

Ως εκ τούτου σας καλώ να σεβαστείτε το δικαίωμα στην απεργία των εκπαιδευτικών στις 17 Μαΐου 2013 στην Ελλάδα και να αποσύρετε τα σχέδιά σας για την απόλυση 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις τάξεων και σχολικών μονάδων, καθώς και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Με εκτίμηση,

Ulrich Thone

Πρόεδρος GEW

Δείτε τις επιστολές στα αγγλικά σε μορφή pdf: