Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

17-04-2013 Αναφορά σχετικά με τη δίκη των Τούρκων Συνδικαλιστών στην Άγκυρα στις 10/04

Αναφορά σχετικά με τη δίκη των Τούρκων Συνδικαλιστών στην Άγκυρα στις 10/04/2013

του Μιχάλη Βασιλειάδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1η ακροαματική διαδικασία για τους 22 φυλακισμένους συνδικαλιστές: Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης.

Η 1η ακροαματική διαδικασία για τα μέλη της Εgitim Sen που κρατούνταν από τις 25 Ιουνίου έγινε την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 στην Άγκυρα στο 13ο Ποινικό Δικαστήριο. Πέρυσι στις 25 Ιουνίου, σε μία διεξοδική αστυνομική επιχείρηση, 72 μέλη διαφόρων συνδικάτων μελών της ΚΕSK (ανάμεσα σε αυτά και από την Egitim Sen), τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση, ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει δίκης μετά από 3ήμερη κράτηση, αλλά 28 από αυτούς φυλακίστηκαν και κρατούνταν μέχρι την 10η Απρίλη 2013. Μεταξύ αυτών ο Γεν. Γραμματέας της Egitim Sen Mehmet Bozgeyik και η Γραμματέας για τις Γυναίκες Sakine Esen Yilmaz. Το κατηγορητήριο της υπόθεσης θα ετοιμάζονταν στις 15 Φλεβάρη και η 1η ημερομηνία για την ακρόαση προσδιορίστηκε ως η 25η Ιουνίου. Και οι 6 φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν όταν ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο.

Οι οργανώσεις μέλη της ETUCE οργάνωσαν μία αντιπροσωπεία για τις 25 Ιουνίου προκειμένου να συμπαρασταθούν στους 22 φίλους τους που ήταν φυλακισμένοι για σχεδόν 10 μήνες χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο και βάση που θα απαιτούσε την κράτησή τους. Η αντιπροσωπεία για τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία της Άγκυρας αποτελούνταν από εκπροσώπους των οργανώσεων μελών της ETUCE από: την GEW, την NASUWT, τη SNESfsu, τη Lararforbundet, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την KTOS, την KTOEOS και τις συνομοσπονδίες Ver.di , Vision, SUD, TCO, Communal, UGTT και την ITUC, όπου παρίσταντο στη δίκη ως παρατηρητές. Στη δίκη επίσης ως παρατηρητές παρίσταντο πρεσβείες πολλών χωρών και εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τρίτη, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Tum Bel Sen, του  νομαρχιακού συνδικάτου εργαζομένων της KESK. Τις εισηγήσεις έκαναν ο Πρόεδρος της KESK Lami Ozgen, ο Frank Willems, εκπρ/πος του  ITUC και ο εκπρ/πος του TCO Thomas Janson καθώς και οι εκπρόσωποι από τη διεθνή αντιπροσωπεία. Από την ΟΛΜΕ μίλησε ο Ειδικός Γραμματέας Βασιλειάδης Μιχάλης ο οποίος μετέφερε την θέση της ΟΛΜΕ για αυτό το θέμα της φυλάκισης συνδικαλιστών και της επικείμενης δίκης τους.

Την επόμενη ημέρα, πριν την ακροαματική διαδικασία, οργανώθηκε από την KESK, διαμαρτυρία μπροστά στο δικαστήριο της Άγκυρας. Συμμετείχαν τα μέλη της KESK  μαζί με τα μέλη της Διεθνούς αντιπροσωπείας, προκειμένου να απαιτήσουν την απελευθέρωση των συναδέλφων τους. Μέλη από την αντιπροσωπεία απεύθυναν σύντομες ομιλίες στους συγκεντρωμένους από το λεωφορείο το οποίο χρησίμευε ως πλατφόρμα.

Διαβάστε περισσότερα και κατεβάστε την αναφορά σε μορφή pdf … εδώ