Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

02-05-2012 Αναφορά από την Ημερίδα της Εθνικής Πρωτοβουλίας της FENPROF (Πορτογαλία)

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  ΤΗΣ FENPROF ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ (Λισαβόνα, 19/4)

Πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στις 19/4, Ημερίδα την οποία διοργάνωσε η Εθνική Πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών (FENPROF) για τους Συνταξιούχους Εκπαιδευτικούς και Παιδαγωγούς, με θέμα: «Αξιοπρέπεια των συνταξιούχων εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δικαιώματος σε μια δημόσια κοινωνική ασφάλιση». Στην Ημερίδα προσκλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ισπανία (FE.CCOO), τη Γαλλία (SNES) και την Ελλάδα (ΟΛΜΕ). Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συμμετείχε το μέλος του ΔΣ Παύλος Αντωνόπουλος.

Η εναρκτήρια ενότητα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κ. Ligia Galvao, Εθνικής Γραμματέα της FENPROF, επικεφαλής του τμήματος Συνταξιούχων, και του Γεν. Γραμματέα της CGTP-IN (Γενική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων της Πορτογαλίας) κ. Carlos Armenian.

Η Ligia Galvao επεσήμανε στο χαιρετισμό της ότι αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια εξόχως σημαντική στιγμή όπου το κράτος προνοίας όπως το ξέρουμε, βάλλεται από παντού και από όσους έχουν βάλει στόχο τους την πλήρη διάλυσή του και ειδικότερα αυτών των τομέων που αφορούν στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση. Στην πραγματικότητα η ιδέα των γηραιοτέρων που «κοστίζουν» περισσότερο και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των νέων γενεών, σε σχέση με τους όρους της βιωσιμότητας του κοινωνικού κράτους, «προωθείται» διαρκώς από τους αρχηγούς και τους σχολιαστές, ώστε να καταστεί εφικτό το μεγαλύτερο βάθεμα του χάσματος των γενεών, αντί της καλλιέργειας του κλίματος αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών που απαιτείται στις παρούσες δύσκολες συγκυρίες. «Είχε δίκιο όποιος», επεσήμανε η κ. Galvao, είπε ότι «ο πολιτισμός μιας κοινωνίας «μετριέται» από τον τρόπο που συμπεριφέρεται (η κοινωνία) στους γηραιότερους». Και κατέληξε εφιστώντας την προσοχή στην αναγκαιότητα παγκόσμιων συντονισμένων απαντήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιπαλέψουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πορεία.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ