Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

12-07-2018 Aμεση απελευθέρωσή του Τουργκούτ Καγιά

 

   Ο.Λ.Μ.Ε.    

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr

 

  Αθήνα 12/07/2018

 

 Προς:

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας

& Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Σταύρο Κοντονή

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής που του έχει επιβληθεί από δικαστήριο της χώρας του, καταδικασμένος ως «τρομοκράτης» για τις πολιτικές του θέσεις του υπέρ του κουρδικού κινήματος και για τη συμμετοχή του στους αγώνες της τουρκικής και κουρδικής αριστεράς.

Ο Τουργκούτ Καγιά, ιστορικός και δημοσιογράφος, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, για την οποία έχει υποστεί συστηματικές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα στην οποία, παρόλα αυτά, κρατείται με τον σκοπό της έκδοσής του στο ακραία αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν. Σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία, ο Τουργκούτ Καγιά θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει με νέα βασανιστήρια, ενώ θα αντιμετωπίσει και νέες ποινικές διώξεις, αποκλειστικά λόγω της πολιτικής του στάσης και της υποστήριξής του στο κουρδικό κίνημα.

Θεωρούμε αδιανόητη την έκδοσή του στην Τουρκία, μια χώρα όπου παραβιάζονται συστηματικά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπου έχει επιβληθεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπου απειλείται η επαναφορά της θανατικής ποινής, όπου διώκονται χιλιάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές, διανοούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι. Και όλα αυτά σε μία περίοδο εισβολής και κατοχής στο Αφρίν και ενός ανελέητου πολέμου που διεξάγεται από τα τουρκικά στρατεύματα εναντίον των Κούρδων.

 

Η απόφαση έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αφετηρία για άκρως αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες δικαστικές και πολιτικές πρακτικές.

 

Ο Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται ήδη στην 40η ημέρα απεργίας πείνας, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης έκδοσής του. Είναι πλέον σοβαρός ο κίνδυνος η υγεία του να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

 

Ήδη ένα κίνημα διαμαρτυρίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης έχει αναπτυχθεί τόσο σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας ενάντια στην απόφαση έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά. Γιατί ο δρόμος για να αποτραπούν τα δεινά του πολέμου, του φασισμού, της εξαθλίωσης, της φτώχειας, της καταπίεσης και της κατάργησης των κατακτήσεων και των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι κοινοί αγώνες για όλα αυτά και η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές.

Κύριε Υπουργέ,

 

Ζητάμε από Εσάς, που είσθε ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει, την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά, την άμεση απελευθέρωσή του καθώς και τη χορήγηση καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf……ΕΔΩ