Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

12-10-2017Ανακοίνωση για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική κατοχή

Ο.Λ.Μ.Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική κατοχή.

12 Οκτωβρίου 2017

Συμπληρώνονται σήμερα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας  από τους Γερμανούς κατακτητές στις 12 Οκτώβρη του 1944. Η Αθήνα ήταν λεύτερη μετά από 1264 μέρες φασιστικής σκλαβιάς. Η απελευθέρωσή της δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου και αιματηρού αγώνα και της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα Βαλκάνια από τη συντριβή των χιτλερικών δυνάμεων επέσπευσε την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν χωρίς οδό διαφυγής.

Στη μεγάλη τραγωδία που έζησε ο λαός μας κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, λεηλασίες, και καταστροφές. Το φοβερό  χειμώνα του 1941-42 τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα. Χιλιάδες άνθρωποι στάλθηκαν  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν. Δεκάδες χωριά  κάηκαν και δολοφονήθηκαν όλοι τους οι κάτοικοι. 49.000 πατριώτες εκτελέστηκαν γιατί αγωνιζόντουσαν για τη λευτεριά. Ο απολογισμός της μαύρης κατοχικής περιόδου είναι πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί, που εκτελέστηκαν σε μάχες και μπλόκα περιοχών, πάνω από διακόσιες χιλιάδες φυλακισμένοι εκ των οποίων οι περισσότεροι κατέληξαν εξαιτίας απάνθρωπων βασανιστηρίων.

Η ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης έδειξε πως αν ένας λαός είναι ενωμένος και αποφασισμένος, μπορεί να πάρει στα χέρια του τη μοίρα του και να γίνει  πρωταγωνιστής της Ιστορίας. Όταν όλη η Ευρώπη υποτασσόταν στη νέα τάξη του αήττητου φασισμού, ένας μικρός λαός που πάλευε για το δίκιο του, φώτισε με την αρετή και την τόλμη του το σκοτάδι του φόβου κι άνοιξε το δρόμο στο φως της ελευθερίας.

Χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι με αφορμή την επέτειο της 12ης  Οκτώβρη του ΄44 να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντισταθεί με γνώση και ευθύνη απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας που επιχειρείται και κατευθύνεται από συγκεκριμένα διεθνή αντιδραστικά κέντρα. Να αναδειχτεί το έπος της εθνικής αντίστασης και η συμβολή της στην αντιφασιστική νίκη. Τέλος, είναι υποχρέωση κάθε «δασκάλου» να φωτίσει τα γεγονότα με ιστορικά ντοκουμέντα ώστε να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία όταν υπάρχουν επεμβάσεις ξένων  παραγόντων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι εθνικιστικές, νεοφασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις  αναβιώνουν, ενώ οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων εξαθλιώνουν τους λαούς σπέρνοντας τη φτώχεια, την προσφυγιά και το θάνατο, καλούμαστε να τιμήσουμε με πράξεις το πνεύμα αυτής της επετείου. Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!

Το μήνυμα της εθνικής αντίστασης παραμένει ζωντανό, γιατί ο δάσκαλος οραματίζεται,  εμπνέει, αγωνίζεται!

Για να δείτε το αρχείο σε pdf……ΕΔΩ