Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

03-08-2016 Δήλωση-διαμαρτυρία της ETUCE για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων εκπαιδευτικών

 ΔΗΛΩΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ της ETUCE

 

H Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα εναντιώνεται στις μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τούρκων εκπαιδευτικών

Η ΕTUCE* εκφράζει απερίφραστα την οργή της για τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις στην Τουρκία. Η Τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε διαθεσιμότητα  περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη της EGITIM SEN, έχοντας υποψίες για  πιθανή συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση FETO (Fethullahist Terrorist Organisation). Το Τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΥΟΚ) έχει απαγορέψει την έξοδο από τη χώρα σε όλους τους ακαδημαϊκούς μέχρι νεωτέρας.

Η ETUCE παροτρύνει την Τουρκική κυβέρνηση να παύσει άμεσα τις επιθετικές και κατασταλτικές της ενέργειες εναντίον των Τούρκων πολιτών, και συγκεκριμένα εναντίον των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Τόσο στη διεθνή όσο και στην Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών υποστηρίζουν θερμά τους Τούρκους συναδέλφους τους και τάσσονται στο πλευρό τους. Η παραβίαση θεμελιωδών, ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου και η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι έγκλημα κατά της διεθνούς νομοθεσίας. Τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής κοινωνίας, τις οποίες πρέπει να προάγει και να καλλιεργεί όποια χώρα ζητά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Η ETUCE υπενθυμίζει στην Τουρκική κυβέρνηση ότι τέτοιου είδους δικτατορικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες έχουν επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους στην Τουρκία όπως επίσης και στο μέλλον τους. Συνεπώς η συμπεριφορά της Τουρκικής κυβέρνησης επηρεάζει γενικότερα το μέλλον της χώρας. Αγνοώντας επανειλημμένα τη φωνή της κοινωνίας, η Τουρκική κυβέρνηση υπονομεύει το εκπαιδευτικό σύστημα και στερεί την παροχή  ποιοτικής εκπαίδευσης από τα παιδιά και τους νέους. Επιπλέον, καλλιεργεί την επιθετικότητα, την έλλειψη σεβασμού και τις παρερμηνείες και περιορίζει συνεπώς την ικανότητα των παιδιών να αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο.

Στις 5 Ιουλίου 2016 η ETUCE κάλεσε τις εκπαιδευτικές ενώσεις-μέλη της να διαμαρτυρηθούν από κοινού κατά της παράνομης κατάχρησης εξουσίας από μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης που υπονομεύει τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία. Σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να σταματήσει η έρευνα των φακέλων 25 ακαδημαϊκών, μεταξύ των οποίων είναι και 15 μέλη της EGITIM SEN, οι οποίοι υπέγραψαν τη δήλωση ειρήνης ?Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα? ( We will not be a party to this crime).

Στις 13 Ιουλίου 2016, η έρευνα των φακέλων που προβλεπόταν να γίνει από το Τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης στις 20 Ιουλίου αναβλήθηκε για αόριστο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, η ETUCE και οι εκπαιδευτικές ενώσεις- μέλη της είναι βαθιά απογοητευμένοι και δυσανασχετούν για την κλιμακούμενη μορφή των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης κατά της εκπαίδευσης, κατά των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή καθώς και κατά των μαθητών και παιδιών.

Η ETUCE και οι εκπαιδευτικές ενώσεις- μέλη της πιστεύουν ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό. Συνεπώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και πρέπει να εμποδίζει την παροχή εκπαίδευσης στους πολίτες. Επίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εγγυώνται την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας ακριβώς με το να σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων στην εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα να ?υψώνουν τις φωνές? τους…

Για να δείτε τη συνέχεια πατήστε … εδώ