Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

19-03-2012 Υπόμνημα του ΔΣ της ΟΛΜΕ στον Υπουργό Παιδείας

Υπόμνημα του ΔΣ της ΟΛΜΕ

(δόθηκε στον Υπουργό Παιδείας κατά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ)

Η λύση των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης απαιτεί την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Κύριε Υπουργέ,

Οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας στον τομέα της παιδείας είναι πλέον φανερές. Δυστυχώς, και η παρούσα κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική και στη νομοθετική προώθηση αρνητικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτή η πολιτική έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων οδηγεί στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου με το σταγονόμετρο, ενώ παράλληλα οι γονείς υποχρεώνονται, παρά τη δυσμενή συγκυρία, να αναλάβουν σημαντικό μέρος των εξόδων.

Ετοιμάζονται  νέες συγχωνεύσεις  και καταργήσεις  σχολικών μονάδων, ενώ η πολιτεία αρνείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες καταργήσεις (υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών/μαθητριών χωρίς κάλυψη των εξόδων).

Οι εργασιακές σχέσεις μας επιχειρείται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, με την αξιολόγηση-χειραγώγηση και τη σύνδεσή της με το μισθό, και με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός των ορίων του νομού, σε όλη τη χώρα.

Επίσης, μέσω του συστήματος αξιολόγησης και της κατάργησης σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών είναι φανερό πως προωθούνται απολύσεις  για χιλιάδες συναδέλφους μας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της, παρά την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών φορέων, να προωθήσει άμεσα με νόμους:

  • την αυταρχική διοικητική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης που έχει σχεδιάσει, με τη μετατροπή των διευθυντών των σχολικών μονάδων σε μάνατζερ, την παράλληλη περιθωριοποίηση του συλλόγου διδασκόντων, την κατάργηση ζωτικής σημασίας υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών (ΚΕΔΔΥ κ.λπ.) και τη συγχώνευση των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
  • αντιεκπαιδευτικές αλλαγές για το «νέο σχολείο» (προγράμματα Γυμνασίου, νέο Λύκειο, Τεχνολογικό Λύκειο), που στηρίζονται στη λογική της παροχής αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην εδραίωση των ?αξιών? του σχολείου της αγοράς και της κατάρτισης, σε συνάφεια με τις αντίστοιχες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του ?επιχειρηματικού? πανεπιστήμιου  που θεσμοθετήθηκαν με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 Διαβάστε περισσότερα … εδώ