Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

30-07-2016 Ανακοιν/ση στο ορθό: Yπόμνημα προς τον Υπ. Παιδείας για τη λειτουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού

Αθήνα, 29/07/16

 

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Παιδείας

                                                                                                            κ. Ν. Φίλη

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις 14/7/2016 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 2182 η υπ? αριθμ. 108279/Δ2 Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο.

Από την ανάγνωση των προϋποθέσεων της Υπουργικής Απόφασης προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις:

α) Στερείται η δυνατότητα, αντίθετα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να επιτρέπουν τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων σε ειδικές περιπτώσεις και όποτε το κρίνουν σκόπιμο, ιδιαίτερα δε στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών Α΄ ? Γ΄.

β) Διατηρείται η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων Α΄- ΙΒ΄.

γ) Διατηρούνται στα ίδια επίπεδα τα κατώτερα όρια αριθμού μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού.

δ) Είναι η πρώτη φορά που κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες με βάση τα μόρια δυσμενών συνθηκών για τον  προσδιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών ούτως ώστε να  λειτουργήσουν τμήματα σε ομάδες προσανατολισμού

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει:

Ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων όπως:

 • η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα Γυμνάσια, που οδηγεί ευθέως στη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων ειδικοτήτων,
 • η κατάργηση των 3 ωρών των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής,
 • ορισμένες παρεμβάσεις στην ΤΕΕ που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων των τομέων Β΄ τάξεων των ΕΠΑΛ.

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στη λογική της εξοικονόμησης πιστώσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού και οδηγούν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση του αγαθού της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ιδιαίτερα για την παραπάνω Υπουργική απόφαση τονίζει ότι:

α) Με την αφαίρεση της δυνατότητας από τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθυντών να επιτρέπουν τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων θα στερηθούν πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως αυτές που εντάσσονται στην κατηγορία Α΄ ? Γ΄ (αστικές περιοχές), να λειτουργήσουν όλες τις ομάδες προσανατολισμού αναγκάζοντας πολλούς μαθητές να μετακινηθούν σε αναζήτηση ομάδων προσανατολισμού μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή θα υποχρεωθούν να επιλέξουν ομάδες άσχετες με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι απαράδεκτο και δεν συνάδει με τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης.

β) Διατηρείται η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων γεγονός που δεν βοηθά στην ομογενοποίηση αυτών.

γ) Η Υπουργική απόφαση συνεχίζει να ορίζει κατώτερα όρια αριθμού μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων είτε Γενικής παιδείας είτε ομάδων προσανατολισμού, ενώ το ορθότερο θα ήταν να ορίζει ανώτερο επιτρεπτό αριθμό μαθητών που θα εντάσσονται στα τμήματα αυτά.

δ) Στις μικρές σχολικές μονάδες πρακτικά οδηγούμαστε σε συγχωνεύσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού με άλλες γειτονικές. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε κατηγοριοποίηση – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί:

 

Την απόσυρση της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης και παράλληλα υπενθυμίζει την πρόταση του κλάδου για ανώτερα όρια:

 • 20 μαθητών στα τμήματα Γενικής παιδείας
 • 15 μαθητών στα τμήματα ομάδων προσανατολισμού
 • 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια.

 

Κύριε Υπουργέ,

Είναι προφανές ότι το Σεπτέμβρη ο κλάδος θα αξιολογήσει όλες αυτές τις αλλαγές και θα εκτιμήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη ζωή του.

Το βασικό κριτήριο για την ΟΛΜΕ είναι η κατοχύρωση των βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και σε αντιστοιχία η παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά αποδεκτές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Τα τελευταία μέτρα του υπουργείου επιδεινώνουν τις μορφωτικές διαδικασίες και υποδομές και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.

Έτσι κι αλλιώς, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το οργανωμένο κίνημα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών.

Ο Σεπτέμβρης είναι μπροστά μας.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

25-07-2016 Αλληλεγγύη στους διωκόμενους μαθητές της Κεφαλονιάς.

   Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 ? 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 25/07/2016

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους μαθητές της Κεφαλονιάς.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ και του Γυμνασίου Σάμης Κεφαλονιάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο «έγκλημα» των καταλήψεων ? κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί από τα συλλογικά τους όργανα. Στις κινητοποιήσεις που αφορούσαν προβλήματα της εκπαίδευσης, είχαν τη στήριξη τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών τους.

Το κλητήριο θέσπισμα  επιδόθηκε με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κεφαλονιάς και μάρτυρας κατηγορίας ήταν η διευθύντρια του γυμνασίου Σάμης , η οποία στην αναφορά της προς την αστυνομία, κατονόμαζε τους κατηγορούμενους μαθητές, πράγμα απαράδεκτο για εκπαιδευτικό.

Το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζονται είναι η περίφημη ΠΝΠ του 99  και μετέπειτα Ν. 2811/2000 οι ποινές φυλάκισης  που προβλέπονταν ήταν τουλάχιστον 6 μηνών για όσους μαθητές συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Το  εκπαιδευτικό κίνημα, ο λαός μας ευρύτερα, με σκληρό αγώνα οδήγησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  στην  κατάργηση της ΠΝΠ  (Ν. 4386/2016, άρθρο 45).

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα  σε επαγρύπνηση . Η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των εκπαιδευτικών δίνει την παιδαγωγική μάχη στην τάξη, στηρίζει πολύπλευρα τη νέα γενιά και γνωρίζει ότι καθήκον της είναι να βρίσκεται δίπλα στους αγωνιζομένους μαθητές.

Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση  στα συνδικάτα μας εκείνοι που μηνύουν μαθητές.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf……..ΕΔΩ

25-07-2016 Απάντηση της ΟΛΜΕ στη συνδικαλιστική παράταξη της ΠΕΚ

   Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 010 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 010 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 25/7/2016

 

 

ΘΕΜΑ:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ  ΠΕΚ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΟ  ΠΟΡΙΣΜΑ ΛΙΑΚΟΥ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έκδοση ανακοίνωσης της παράταξης Π.Ε.Κ στην οποία καταγγέλλει το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, επειδή τάχα απάντησε στο πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου. Η παράταξη αυτή προβαίνει αδικαιολόγητα σε βαρείς  χαρακτηρισμούς σε βάρος της Ομοσπονδίας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το Δ.Σ της ΟΛΜΕ υποχρεώνεται να εκδώσει την παρούσα ανακοίνωση προς ενημέρωση των συναδέλφων.

            Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ:

 • Δεν κλήθηκε από την επιτροπή Λιάκου και συνακόλουθα ποτέ δεν κατέθεσε τις θέσεις της Ομοσπονδίας στην εν λόγω επιτροπή.
 • Δεν εξέδωσε καμία απάντηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Λιάκου, γιατί μεταξύ των θέσεων της ανωτέρω επιτροπής και των θέσεων της Ομοσπονδίας δεν υπάρχει κοινός τόπος.
 • Κληθήκαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και καταθέσαμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας, ως οφείλαμε.
 • Με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας επί του πορίσματος, όπως και πράξαμε.
 • Στην απάντηση μας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για συγκεκριμένα σημεία του πορίσματος, και δημοσιοποιήσαμε τις δικές μας θέσεις.
 • Επισημάναμε τα θετικά σημεία του πορίσματος, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση αυτή γίνεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και τονίζοντας ότι οι θετικές αυτές απόψεις θα μπορούσαν να εκφυλιστούν, εάν δεν προκύψει συστηματικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ.

Είναι προφανές ότι το Δ.Σ της ΟΛΜΕ απάντησε στο πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου και όχι στο πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου, όπως εσφαλμένα αναφέρει στην ανακοίνωση της η Π.Ε.Κ

Για να δείτε το αρχείο σε PDF ……. ΕΔΩ

25-07-2016 Διώξεις-Απολύσεις Εκπαιδευτικών στην Τουρκία

Ο.Λ.Μ.Ε.            

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 25/07/2016

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΘΕΜΑ:ΔΙΩΞΕΙΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα ομάδας στρατιωτικών, η οποία επιχείρησε να ανατρέψει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και να εγκαταστήσει δικτατορικό καθεστώς. Είναι δεδομένο ότι την τύχη ενός κράτους πρέπει να την χαράζει ο λαός με την ψήφο του και όχι τα άρματα μάχης των πραξικοπηματιών.

Είναι όμως βέβαιο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το καθεστώς Ερντογάν με συνεχή αντιδημοκρατικά μέτρα περιόρισε ασφυκτικά τις ελευθερίες του τουρκικού λαού. Συγκεκριμένα:

 • Προσήγαγε σε δίκη και φυλάκιση εκατοντάδες συνδικαλιστές που είχαν το «θράσος» να διεκδικήσουν τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου τους. Μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ έχουν συμμετάσχει κατ΄ εξακολούθηση σε ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που συγκρότησαν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, προς στήριξη των κατηγορούμενων Τούρκων συνδικαλιστών.
 • Φυλακίστηκαν δημοσιογράφοι που είχαν το θάρρος να ασκήσουν κριτική προς τον Τούρκο Πρόεδρο.
 • Με νομικά τερτίπια η τουρκική κυβέρνηση έλεγξε εφημερίδες της αντιπολίτευσης και εγκατέστησε σε αυτές διοικήσεις φιλικά προσκείμενες προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Για να δείτε το αρχείο σε Pdf………….ΕΔΩ

21-07-2016 Ψήφισμα συμπαράστασης στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας που διώκονται

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 ? 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr                                                            Αθήνα, 21/07/2016

 

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας που διώκονται

Στις 13 Νοέμβρη του 2014 τo Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας βάζει πανό στο Δημαρχείο για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκείνη την ώρα κάνει την εμφάνιση του ο αντιδήμαρχος και απαιτεί «να κατέβει το πανό γιατί χαλάει την αισθητική του Δημαρχείου». Η απάντηση που παίρνει είναι ότι είμαστε στις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι καθήκον μας σαν εργαζόμενοι, ενεργοί πολίτες, να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και το πανό έμεινε εκεί. Ο αντιδήμαρχος χάνει τη ψυχραιμία του και επιτίθεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τα μέλη του ΔΣ αποκαλώντας τους: «τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, αργόσχολοι, χαραμοφάηδες, λουφαδόροι, κομματόσκυλα» αποκαλύπτοντας την ιδεολογική και πολιτική του αντίληψη για τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας βγάζει ανακοίνωση όπου καταγγέλλει την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αντιδημάρχου. Παράλληλα το Σωματείο στις 24/11/2014 βάζει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητά από το Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αντιδημάρχου. Οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις την καταδικάσαν.

Ο δήμαρχος κ. Κάρναβος ζητούσε να τελειώσει το θέμα εκεί, αλλά δεν καταδίκασε  και την συμπεριφορά του συνεργάτη του. Αποτέλεσμα της στάσης του Δημάρχου, ήταν να προχωρήσει ο αντιδήμαρχος σε μήνυση ενάντια σε όλα τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου για την ανακοίνωση ? καταγγελία που έβγαλε το Σωματείο.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf…………ΕΔΩ

20-07-2016 Ανακοίνωση-Καταγγελία για τις ενέργειες του Διευθ/ντη Εκπαίδευσης Ν.Εύβοιας

 

   Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 010 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 010 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                                      Αθήνα, 20/7/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Ανάρτηση Προσωρινών Πινάκων Οργανικών Κενών ? Υπεραριθμιών από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας ερήμην του ΠΥΣΔΕ Ευβοίας είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη! Ανακοινώνονται ?προσωρινοί? πίνακες τη Δευτέρα 11/7, οι οποίοι θα ?οριστικοποιηθούν? την Πέμπτη 14/7 μετά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ. Η απόφαση του συμβουλίου προκαταλαμβάνεται και χειραγωγείται από τη διοίκηση.

Δεν θα ανεχτούμε την καταπάτηση του κατακτημένου δικαιώματος των συναδέλφων, οι αποφάσεις που αφορούν τις υπηρεσιακές τους μεταβολές και το εργασιακό καθεστώς να λαμβάνονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται από τους αιρετούς τους. Σε διαφορετική περίπτωση, τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πρακτικές συμβάλλουν στην απαξίωση των συμβουλίων και στην απεμπόληση  δικαιωμάτων  σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη , με έναν Σεπτέμβριο να έρχεται επιφυλάσσοντας δυσάρεστες εκπλήξεις σε πολλούς συναδέλφους, λόγω των αντιεκπαιδευτικών ? και με αποκλειστικά δημοσιονομικό γνώμονα – αλλαγών  του Υπουργείου στα προγράμματα του Γυμνασίου ,  της κατάργησης της τρίωρης απαλλαγής των υπευθύνων εργαστηρίων φυσικής και πληροφορικής, και της διατήρησης του αυξημένου ωραρίου και του αυξημένου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από το 2013. Όταν τον Σεπτέμβρη η διοίκηση θα απαιτεί από τον εκπαιδευτικό να μετατραπεί σε λάστιχο , για να καλύψει ωράριο σε τρία και σε τέσσερα σχολεία, το ΠΥΣΔΕ και οι αιρετοί μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο θα πρέπει να αποτελέσουν το ανάχωμα και να προστατέψουν τα δικαιώματα του καθενός και της καθεμιάς.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf…..ΕΔΩ

18-07-2016 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

www.olme.gr

Fax: 210 33 11 338

email: olme@otenet.gr                                                            Aθήνα, 18/07/2016

                                                                                                Α.Π.: 55

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Παιδείας

κ. Νικ. Φίλη

τον Πρόεδρο της

Επιτροπής για τις Υπ.

Μεταβολές

κ. Π. Κατσαρό

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, συνεχίζει τη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγούν στην τακτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών στα σχολεία για μια ακόμη χρονιά. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται, γιατί με βάση τις τελευταίες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές του υπουργείου παιδείας που στόχο έχουν τη μείωση του προσωπικού, χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, οδηγούνται στην ανεργία!

Οι στρατιές των αναπληρωτών στερούνται εργασιακά και άλλα δικαιώματα, μετακινούνται από χρόνο σε χρόνο στις εσχατιές της χώρας, εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και παλεύουν να επιβιώσουν με τις ελάχιστες αποδοχές που λαμβάνουν. Οι επιπτώσεις τόσο στη ζωή τους όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το δημόσιο σχολείο είναι συχνά τραγικές.

Στην παρούσα φάση θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναφέρουμε τα βασικά αιτήματα της ΟΛΜΕ, τα οποία ήδη έχουν κοινοποιηθεί και στο υπουργείο παιδείας από τον περασμένο Φεβρουάριο (10/02/2016).

Απαιτούμε κατάργηση του ν. 3848, μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική αγωγή (1/1), ώστε να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και οι εκπαιδευτικές ? μορφωτικές ανάγκες του λαού μας.

Για να δείτε το έγγραφο σε PDF……ΕΔΩ

15-07-2016 H θέση του ΔΣ της ΟΛΜΕ επί του πορίσματος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                   

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                  Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016

Α.Π.:54

ΠΡΟΣ:

Προ?εδρο της

Επιτροπη?ς Μορφωτικω?ν

Υποθε?σεων της Βουλη?ς

κ. Κω?νσταντίνο Γαβρο?γλου

 

Θέμα: ?H θέση του ΔΣ της ΟΛΜΕ επί του πορίσματος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής?

 

Κύριε Πρόεδρε,

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή σας και στα πλαίσια του θεσμοθετημένου ρόλου του, σας κατέθεσε πλήρη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση για τα ζητήματα που ταλανίζουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα θέλαμε να καταθέσουμε τις επισημάνσεις μας σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής σας.

Α. Γενική Θεώρηση

Είναι γεγονός ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αποτύπωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, των χρονιζόντων προβλημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την υποβολή προτάσεων προς άρση των προβλημάτων αυτών είναι σαφέστατα μία θετική ενέργεια.

Οφείλουμε όμως να μην λησμονούμε τη διαμορφωμένη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ασφυκτιά  κάτω από το βάρος των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και περικοπών των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Οι αλλαγές που δρομολογούνται στην εκπαίδευση ενσωματώνουν παράλληλα τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αφήνοντας μικρά περιθώρια θετικών αλλαγών που έχουν όμως αποσπασματικό χαρακτήρα. Με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για την Παιδεία και μνημονιακές δεσμεύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις και τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf ?.ΕΔΩ

05-07-2016 Ανακοίνωση-καταγγελία: Ελάχιστες οι μεταθέσεις καθηγητών για το 2016

Αθήνα, 5/7/2016

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τις ελάχιστες μεταθέσεις καθηγητών που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας για το 2016

Από τις 6.977 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν φέτος 404 (ποσοστό 5,77%). Είναι οι λιγότερες μεταθέσεις που έγιναν ποτέ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας, που αγνόησε τις προτάσεις των ΠΥΣΔΕ και αποδέχτηκε τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και τις ανάγκες των συναδέλφων που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, βρίσκονται για πολλά χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους και τον τόπο συμφερόντων τους, διατηρώντας διπλά και τριπλά «σπίτια». Πολλοί από αυτούς, που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο  στις ακριτικές περιοχές της χώρας με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση , είχαν ως έσχατη ελπίδα την ικανοποίηση της αίτησης μετάθεσής τους.

Οι μεταθέσεις αυτές δεν έλαβαν υπόψη τους όσα συντελέστηκαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια:

 • την αύξηση του ωραρίου το 2013,
 • τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων,
 • τις συμπτύξεις τμημάτων,
 • την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Όπως επίσης και τις νέες αντιεκπαιδευτικές ? αποσπασματικές αλλαγές που πρόσφατα αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων τομέων της Β ΕΠΑΛ, σε δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων ειδικοτήτων σε Γυμνάσια αλλά και σε Δημοτικά σχολεία με συνέπεια να οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στην κινητικότητα μονίμων εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου.

Τα μέτρα αυτά στόχο είχαν τη συρρίκνωση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας, το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την εξοικονόμηση προσωπικού στο χώρο της εκπαίδευσης.

Απαιτούμε μεταθέσεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

05-07-2016 Να αποσυρθεί η απόφαση που θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια στις εγγραφές στα Εσπερινά

Αθήνα, 5/7/2016

 Απόσυρση της απόφασης του Υπουργείου που θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια στις εγγραφές μαθητών στα Εσπερινά Σχολεία

 

Είναι γνωστό ότι τα Εσπερινά Σχολεία εξυπηρετούν ιδιαίτερες ανάγκες εργαζόμενων μαθητών και συνεπώς η λειτουργία τους υπόκειται σε ιδιαίτερους όρους και προϋποθέσεις.

Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιό του καθορίζει πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τις εγγραφές και μετεγγραφές ανηλίκων στα εσπερινά σχολεία απαιτώντας ταυτόχρονα αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του κηδεμόνα που να πιστοποιείται το αντίστοιχο όριο τους εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο με Αρ.Πρωτ.Φ1/95628/Δ2/10-06-2016/ΥΠΠΕΘ αναφέρεται:

«Ειδικότερα, για την μετεγγραφή ανηλίκων από Ημερήσια σε Εσπερινά Λύκεια θα πρέπει να ζητείται:

 1. Βεβαίωση εργασίας ανηλίκου από τον εργοδότη (με σφραγίδα του εργοδότη).
  Εάν πρόκειται για απασχόληση ανηλίκου σε οικογενειακή επιχείρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του αρ. 45 του Ν.4186/2013, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων που να βεβαιώνει τα ανωτέρω με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, εκτός αν κατατίθεται αυτοπροσώπως και
 2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του γονέα/κηδεμόνα του μαθητή.
  Από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να προκύπτει ότι το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό) είναι κάτω από 8.879 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ετησίως ανά μέλος ή κάτω από 17.270 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα μέλη (μέσο ετήσιο εισόδημα-έρευνα εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ 2014).

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις τυγχάνουν εφαρμογής και στην περίπτωση των εγγραφών των ανήλικων μαθητών σε Εσπερινά Λύκεια.

Ακολούθως, αναφορικά με τις εγγραφές ενηλίκων σε Εσπερινά Λύκεια, σας γνωρίζουμε ότι βάσει του αρ. 45 του Ν. 4186/2013 «Στα Εσπερινά Σχολεία δύνανται να εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας». Κατά συνέπεια, πρόκειται για δυνατότητα των ενηλίκων να έχουν πρόσβαση σε Εσπερινά Σχολεία σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι θέσεις από ανηλίκους για τους οποίους πιστοποιείται η ανάγκη εργασίας για βιοπορισμό σύμφωνα με τα ανωτέρω ή από ενήλικες εργαζόμενους ή κατόχους κάρτας ανεργίας σε ισχύ.

Τέλος, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, θα πρέπει να υποβάλουν τα εν λόγω δικαιολογητικά επικαιροποιημένα κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους φοίτησης.»

Η αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτήριων θα οδηγήσει έξω από τα εσπερινά σχολεία ανήλικους μαθητές.

Με βάση την εγκύκλιο η φοίτηση του μαθητή θα μπαίνει σε αμφισβήτηση κάθε χρόνο αφού θα πρέπει να επαναβεβαιώνει τα στοιχεία του κατά την εγγραφή του κάθε χρόνο, και έτσι αν κάποιος μαθητής για κάποια από τις χρονιές φοίτησής του αλλάξει το εισοδηματικό κριτήριο θα χάνει το δικαίωμα εγγραφής και συνέχισης της φοίτησης στο σχολείο του!

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει:

 1. Να αποσυρθεί η παραπάνω εγκύκλιος.

 1. Να επιδειχθεί η στοιχειώδης κοινωνική ευαισθησία ώστε να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής οι μαθητές χωρίς τις αυστηρές οικονομικές προϋποθέσεις. Ειδάλλως θα οδηγηθούμε στην ουσιαστική απαγόρευση νέων εγγραφών και μετεγγραφών μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια.

Αυτή η πολιτική υπονομεύει μια ειδική κατηγορία σχολικών μονάδων, αυτή των Εσπερινών, στα οποία φοιτά μια κοινωνικά ευαίσθητη ομάδα μαθητών.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ