Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

30-11-2015 Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 3 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015

Συναδέλφισσες ? Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας απέδειξαν με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη Γενική Απεργία  και στα  απεργιακά συλλαλητήρια ότι δεν το βάζουν κάτω, παρά τη διάψευση των ελπίδων τους από τη συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης με τους δανειστές, που οδηγεί στην εφαρμογή ενός νέου σκληρού και αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και την ψήφιση των προαπαιτούμενων προχωράει στην εφαρμογή καταιγισμού μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό-κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει νέα φοροκαταιγίδα πλάι στον ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης καθώς προβλέπει την αύξηση των πάσης φύσεως έμμεσων φόρων, που πλήττουν κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα και, παράλληλα, τη μείωση των δαπανών για παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια και αυτοδιοίκηση.

Εμείς οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα  και διεκδικούμε την ανατροπή των μνημονιακών  πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος μας και την προώθηση μιας φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση. Μια διέξοδο που περιλαμβάνει τη φορολόγηση του πλούτου, τη δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και τη διαγραφή του χρέους.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, συμμετέχουμε στη  νέα Γενική Απεργία στις 3 του Δεκέμβρη  2015 κάνοντας το επόμενο βήμα στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας για να ακυρώσουμε την επιχείρηση κατεδάφισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και να αποτρέψουμε την ψήφιση του νέου μισθολογίου της λιτότητας.

Διεκδικούμε:

 • Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση και βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών του.
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών Ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής και ελαστικής εργασίας.
 • Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.
 • Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
 • Αποτροπή της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
 • Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων, φορολογίας, με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και την καθιέρωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.
 • Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. ?Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
 • Κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων.
 • Διαγραφή του χρέους.

Η δική μας απάντηση θα είναι

Δυναμική ? Συμμετοχική ? Μαζική

Στις 3 του Δεκέμβρη στη Γενική Απεργία

Σε κάθε αγωνιστική παρέμβαση και δράση ολόκληρο το επόμενο διάστημα

Όλοι και Όλες

 στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση

στην Αθήνα Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00πμ

 

Όλοι και Όλες στα Συλλαλητήρια

που θα διοργανωθούν σε κάθε πόλη της χώρας

Για να δείτε την Ανακοίνωση και την Αφίσα πατήστε … εδώ

27-11-2015 Ανακοίνωση για τη ΓΣ των Προέδρων και τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην απεργία στις 3/12/2015

Αθήνα, 27/11/15        

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ  της ΟΛΜΕ εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό), αφορούν όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ), είχε προτείνει προς την ΑΔΕΔΥ την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ΑΔΕΔΥ στις 24/11 αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης σε συντονισμό με την ΓΣΕΕ. Μετά τον συντονισμό αυτό προκηρύχθηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη 3/12/2015.

Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας :

 • Να συμβάλουν στην επιτυχία της γενικής απεργίας της 3ης Δεκεμβρίου.
 • Να διεξάγουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προπαγάνδισης και στήριξης της απεργίας.
 • Να ενημερώσουν στα σχολεία τους συναδέλφους για τη νέα ασφαλιστική καταιγίδα και το νέο αντεργατικό μισθολόγιο,
 • Να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Λόγω της κήρυξης της απεργίας στις 3/12 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε τη μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων το Σάββατο 5/12. Αμέσως μετά την γενική απεργία το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας ? κινητοποιήσεις στο Υπ. Παιδείας, στις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις για τα επείγοντα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία (διαθέσεις στα ΙΕΚ, κλείσιμο ολιγομελών τμήματα, κενά, κ.α.).

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

25-11-2015 Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας για τις αναγκαστικές αποσπάσεις σε δημόσια ΙΕΚ

Αθήνα, 25/11/15

ΚΑΛΕΣΜΑ ? ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μας σχετικά με την λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ και τις αναγκαστικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης σ αυτά, που συσχετίζονται και με το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητάει από τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του για διάθεση εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ από την Β/θμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
? Η λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την απαιτούμενη χρηματοδότηση και πρόσληψη εκπαιδευτών, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς λειτουργίας τους.
? Η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ για την οποία ο ίδιος ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας της φετινής κατάστασης (επιστροφής των πρώην διαθεσίμων εκπαιδευτικών), αμφισβητείται, όπως επισημάναμε στην προηγούμενη ανακοίνωση.
? Η απόφαση του ΥΠΠΕΘ περί διάθεσης οδηγεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
? Η συγκεκριμένη διαδικασία όπως έγινε, με υπουργική απόφαση, συνοπτικά, χωρίς καμία διαφάνεια δεν έλαβε υπόψη εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ για κενά και πλεονάσματα, την διάθεση εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία ήδη, τη δυνατότητα διάθεσής τους για ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, σχολικά προγράμματα, το μειωμένο ωράριο για λόγους υγείας κ.α., με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στοιχεία αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αδικιών σε βάρος συναδέλφων. Μάλιστα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται στα ΙΕΚ να μετακινούνται εκτός των Διευθύνσεών τους και να κάνουν υπερωρίες χωρίς αμοιβή, για να καλύψουν τις χαμένες ώρες στα ΙΕΚ εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου.
? Δεν ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με ανάθεση ωρών μικρότερη του ωραρίου τους να κάνουν αίτηση προτίμησης και με δοσμένα τα κενά να επιλέξουν εκείνοι ΙΕΚ και περιοχές που ενδεχόμενα προτιμούν.
Κατόπιν όλων αυτών το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ:
? Καλεί σε παράσταση στο ΥΠΠΕΘ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 13.00, για άμεση ανάκληση της απόφασης.
? Καλεί τις τοπικές ΕΛΜΕ να οργανώσουν παραστάσεις και διαμαρτυρίες για άμεση ανάκληση των διαθέσεων αυτών.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

25-11-2015 Ενημερωτικό σημείωμα προς τις ΕΛΜΕ για τη σύγκλιση έκτακτων Γεν. Συνελεύσεων

Αθήνα, 25/11/15        

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκτιμάει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπή για το λαϊκό κίνημα το οποίο έχει να παλέψει και να ανατρέψει την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, το “νέο” μισθολόγιο, το “νέο” αντεργατικό προϋπολογισμό.

Η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και η ακύρωση υλοποίησης του 3ου μνημονίου, απαιτεί οργάνωση, συντονισμό και γενικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να ορίσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις την ερχόμενη βδομάδα (30/11 – 4/12), για την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων μας σε κατεύθυνση γενικής απεργίας – γενικού ξεσηκωμού των εργαζομένων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ορίζει Γενική Συνέλευση Προέδρων, το Σάββατο 5/12.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

23-11-2015 Παρέμβαση προς το Υπ. Παιδείας σχετικά με θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ

Αθήνα, 19/11/15        

                                                                                                Α.Π.: 19

                                                                                                                                    ΠΡΟΣ:                                                                    τον Υπουργό Παιδείας

                                                                                                κ. Φίλη Νικόλαο

 

 

ΘΕΜΑ: Θέματα λειτουργίας ΙΕΚ και αποσπάσεων σ αυτά εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, με παράλληλη απόπειρα κλεισίματος ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ.

 

 Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στα ΙΕΚ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτη αυτή την καθυστέρηση. Χιλιάδες νέοι εμπιστεύτηκαν τα Δημόσια ΙΕΚ και αντιμετωπίζονται από την οργανωμένη Πολιτεία με αδιαφορία.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την άμεση λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ καθότι η μη λειτουργία τους ενισχύει τα ιδιωτικά ΙΕΚ και εκχωρεί αυτόν τον χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σ αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η πρόσληψη άμεσα εκπαιδευτών στα ΙΕΚ.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη από Περιφερειάρχες Εκπαίδευσης, με εντολή του ΥΠΠΕΘ, εξοικονόμηση εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ μέσω του κλεισίματος ολιγομελών τμημάτων σ αυτά, δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.  Αυτό δημιουργεί πέραν των άλλων και προβλήματα στους ίδιους τους μαθητές, αφού τους αναγκάζει να αλλάξουν ειδικότητα ανεξάρτητα από το τι επιθυμούν  και μάλιστα 3 σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απαιτούμε τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ φέτος και λόγω του γνωστού θέματος της επιστροφής των πρώην διαθεσίμων εκπαιδευτικών. Η θέση μας αυτή περιέχεται και στα υπομνήματα για την ΤΕΕ που σας έχουμε ήδη αποστείλει.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς των Τεχνικών Ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης που δεν έχουν συμπληρώσει ωράριο, πληροφορούμαστε ότι στα πλαίσια της επιχειρούμενης λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ η Διοίκηση προτίθεται να αποσπάσει την ανωτέρω κατηγορία εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ.

Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απαιτεί οι ανωτέρω συνάδελφοι να τοποθετηθούν σε ΙΕΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων (τέως Νομών) που υπηρετούν και αρμόδιο όργανο που θα εξετάσει τις τοποθετήσεις να είναι το ΠΥΣΔΕ. Εάν κάποιοι συνάδελφοι δηλώσουν ότι επιθυμούν να αποσπαστούν σε ΙΕΚ άλλης Περιφερειακής Ενότητας αρμόδιο όργανο να είναι το ΑΠΥΣΔΕ. Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με τη φημολογούμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας η διαχείριση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών να γίνει από την κεντρική υπηρεσία.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

20-11-2015 Παρέμβαση προς το Υπ. Παιδείας για την υπερωριακή απασχόληση εκπαιδευτικών στη Γερμανία

Αθήνα, 19/11/15        

                                                                                                Α.Π.: 20

                                                                                                                                                                                  ΠΡΟΣ:                          τον Υπουργό Παιδείας

                                                                                                κ. Φίλη Νικόλαο

 

ΘΕΜΑ: Υπερωριακή απασχόληση εκπαιδευτικών στη Γερμανία

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε πληροφορηθεί ότι οι Συντονιστές Εκπαίδευσης επιβάλλουν υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που έχουν αποσπαστεί και εργάζονται στα Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Η πρακτική αυτή έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα. Με την τακτική αυτή υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και απαξιώνονται περαιτέρω τα Ελληνικά σχολεία στη Γερμανία.

            Καταγγέλλουμε αυτή την πρακτική και διαμαρτυρόμαστε για τις μεθοδεύσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης. Είναι δεδομένο ότι κινούνται εκτός νομοθετικού πλαισίου και οι ενέργειές τους δεν είναι σύννομες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Διοίκηση έχει το δικαίωμα να αναθέσει υπερωριακή απασχόληση στους εκπαιδευτικούς, μόνο όταν οι υπολειπόμενες ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες του μισού του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού.

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσει η γενικευμένη ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία των εξωτερικού.
 • Να αποσπαστεί ο αναγκαίος αριθμός συναδέλφων έτσι ώστε τα σχολεία αυτά να λειτουργήσουν ομαλά.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

20-11-2015 Παρέμβαση προς το Υπ. Παιδείας για την έκδοση των εγκυκλίων για τις μεταθέσεις

Αθήνα, 19/11/15        

                                                                                                Α.Π.: 21

                                                                                                                                                             ΠΡΟΣ:                                                             τον Υπουργό Παιδείας

                                                                                                κ. Φίλη Νικόλαο

 

ΘΕΜΑ: Έκδοση των εγκυκλίων για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε.

 

Κύριε Υπουργέ,

            Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δημοσιεύσει την εγκύκλιο για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στο Νοέμβριο.

            Ανεξάρτητα από τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει ή όχι σε αλλαγές που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές, η ανωτέρω διαδικασία είναι καθαρά τυπική και επιβάλλεται να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε οι μετατιθέμενοι αλλά και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

18-11-2015 Όλοι στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 19/11 στις 6.30 μ.μ. ενάντια στο ν/σχ για τους πλειστηριασμούς

Για να δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ πατήστε … εδώ

16-11-2015 Επιστολή προς τους μαθητές μας για το προσφυγικό

Αθήνα, 16/11/15        

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Όλοι είδαμε στο Internet ή στα MME την εικόνα του πνιγμέ νου μικρού Αϊλάν, τις εικόνες των πνιγμένων βρεφών και των εξαθλιωμένων προσφύγων!

Γιατί εκατομμύρια προσφυγόπουλα στην ηλικία σου να είναι όχι μόνο χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και να ζούνε καθημερινά μέσα στον κίνδυνο;

Οι πόλεμοι που κάνουν οι ισχυροί του κόσμου, για τα συμφέροντα, για τα κέρδη  είναι που διώχνουν τους λαούς από τα σπίτια τους.

Σκέψου:

Αυτοί που μιλάνε για δημοκρατία  την ίδια ώρα βρίσκονται πίσω από κάθε πολεμική σύγκρουση και εμφύλια διαμάχη. Κάνουν πολέμους, βομβαρδίζουν και μετά τάχα μου κλαίνε για τους μετανάστες:

 • Χρηματοδότησαν – εξόπλισαν αντιδραστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
 • Ανοιγοκλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων για φθηνό εργατικό δυναμικό.
 • Εφαρμόζουν τις συνθήκες, όπως Δουβλίνο 1 – 2 και Σένγκεν, που κάνουν τη χώρα αποθήκη ανθρώπων, τους εγκλωβίζουν και τους εμποδίζουν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Η φασιστική-ναζιστική Χρυσή Αυγή λέει: “να βάλουμε το στρατό να πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα”! Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΑΠAΝΘΡΩΠΟΙ! Την ίδια ώρα δε λέει κουβέντα για τις αιτίες, αυτούς που κάνουν πολέμους και διώχνουν τούς ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση εσύ άπλωσε το χέρι της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες!!!

Συζήτησε στο μάθημα, στο σχολείο σου το θέμα «προσφυγιά και μετανάστευση».

Βοήθησε να αναπτυχθούν πολύμορφες δράσεις (προβολές, εκδηλώσεις, ζωγραφική κλπ).

Μάζεψε τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και μαζί με τους καθηγητές σου, προγραμμάτισε επισκέψεις αλληλεγγύης σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών

Πάνω απ’ όλα: Κάνε υπόθεση δική σου τον αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

13-11-2015 Όλοι και όλες στις εκδηλώσεις και την πορεία για το Πολυτεχνείο

Διακήρυξη για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 Μ. Σαχτούρης,  Το  ψωμί

Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό ψωμί,

είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό

ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι

έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω

όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος,

κι αυτή μ΄ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε

κομμάτια γνήσιο ουρανό

κι  όλοι τώρα τρέχαν  σ΄ αυτή, λίγοι πηγαίναν  στο ψωμί,

όλοι τρέχανε στον άγγελο που μοίραζε ουρανό!

Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό.

 Το Πολυτεχνείο φωτίζει το δρόμο του αγώνα για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία όλη αυτή την περίοδο που ο λαός μας συνθλίβεται από τις μνημονιακές πολιτικές.

Σαράντα   δύο χρόνια μας χωρίζουν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και τη χούντα των συνταγματαρχών.

 Ήταν τότε μια από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ οι ολιγάρχες του πλούτου ασύδωτα κερδοσκοπούσαν. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές.

Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη  ΕΣΑ, τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ελευθερίας ήταν καθημερινή ρουτίνα. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Όμως ο λαός μας δεν έμεινε αδρανής. Με πρωτεργάτες τις πιο πρωτοποριακές ομάδες του οργάνωνε μέρα τη μέρα την αντίστασή του στη Δικτατορία. Το φοιτητικό κίνημα εντάχθηκε και αυτό στον αγώνα. Το Φλεβάρη του ?73, εννιά μήνες πριν από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα και μετά λίγες μέρες η δεύτερη. Η Χούντα επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση με επέμβαση της αστυνομίας, με συλλήψεις και βασανισμούς. Το φοιτητικό κίνημα ανασυντάσσεται σε όλη την Ελλάδα. Ο λαός, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συμπαρατάσσονται με τη νεολαία. Η Χούντα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο.

 Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.

Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων, 

Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,

Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πως μεγαλώνει 

το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;

Γιάννης Ρίτσος – 16 και 17 Νοέμβρη 1973

 Το Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο και το χρησιμοποιούν ως βάση μιας παλλαϊκής εξέγερσης. Οργανώνονται στο χώρο και κατασκευάζουν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, που λογοκρίνονται αυστηρά από τη χούντα. Η εξέγερση σύντομα εξαπλώνεται και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων», «Ψωμί ? Παιδεία ? Ελευθερία» και «Είμαστε άοπλοι, είμαστε άοπλοι» δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς είναι έτοιμα να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη. Και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.

Η ξενοκίνητη Χούντα και οι Αμερικανοί υποστηρικτές της όμως βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η τραγωδία της Κύπρου που ακολούθησε, με το προδοτικό πραξικόπημα, την εισβολή των ξένων στρατευμάτων και τη διχοτόμηση τελικά του νησιού, σήμανε το τέλος αυτής της θλιβερής περιόδου.

 Σήμερα, 42 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων νεοφιλεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: ?Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία? αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο.

 • Χιλιάδες οικογένειες στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.
 • Η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού και χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από την εφαρμογή των μνημονίων και τα συμφέροντα των τραπεζιτών του Κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.
 • Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία», η «μαθητεία» και η  μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον αυτού του τόπου.
 • Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, η χώρα εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας.
 • Το «Ψωμί, η Παιδεία και η Ελευθερία» βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών και των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και θέτει ως στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, και ξεριζωμένοι από την ακραία φτώχεια, παλεύουν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Ο αγώνας μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές για την ειρήνη πρέπει να είναι αντικειμενικά η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους απαιτούμε την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων και τη δημιουργία των βασικών υποδομών για τη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας παραδίδοντας το καλύτερο μάθημα ανθρωπιάς στους μαθητές μας. Κυρίαρχο είναι το αίτημά μας για άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και από όλες τις πολεμικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η συνεχής πάλη μας σε όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα είναι η απάντηση ενάντια στον φασισμό και στην προσπάθεια αναβίωσής του σε μια περίοδο κρίσης.

 Καλούμε τους μαθητές και μαθήτριές μας, το φοιτητικό κόσμο, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πρωτοστατήσουν σήμερα στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και του ξεριζωμού των λαών.

Να θέσουμε τα θεμέλια για μία άλλη κοινωνία, της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 ΨΩΜΙ ? ΠΑΙΔΕΙΑ ? ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου από τον κόσμο.

Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

 ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,

 ΤΡΙΤΗ 17/11/15

ΑΘΗΝΑ, 3 μ.μ. προσυγκέντρωση ΟΛΜΕ Σταδίου και Χρ. Λαδά

Για να δείτε το αρχείο σε pdf…εδώ