Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

30-07-2015 Δημοσιεύματα στον τύπο

Για να δείτε δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την αύξηση του ωραρίου κ.λπ. σε pdf πατήστε … εδώ

30-07-2015 Ψήφισμα για τις διώξεις συναδέλφων του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου – Παράδοση ψηφίσματος

Αθήνα, 30/7/15

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συντάσσεται με την απόφαση – καταγγελία του ΔΣ της Α? ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η εις βάρος συναδέλφων του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που ξεκίνησε αμέσως μετά τη μη εκλογή Διευθυντή στο Σχολείο τους.

Θεωρούμε ακατανόητο και απαράδεκτο να καλούνται οι συνάδελφοι σε απολογία για το πειθαρχικό παράπτωμα της μη συμμετοχής σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων τη στιγμή που παραβρίσκονταν στο σχολείο από την έναρξη της ώρας λειτουργίας του, είχαν ολοκληρώσει εξωδιδακτικά καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί και αποχώρησαν πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή Διευθυντή, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία τους με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για τη Διεύθυνση του σχολείου, πράξη που εξάλλου προβλέπεται και στην ισχύουσα νομοθεσία και γι αυτό υπάρχει η πρόβλεψη για ενισχυμένη απαρτία για την εκλογή του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των συναδέλφων.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

Για να δείτε το αρχείο με το δελτίο τύπου για την παράδοση σχετικού ψηφίσματος στο ΥΠΑΙΘ σε pdf … εδώ

30-07-2015 Ψήφισμα αλληλεγγύης για την απόλυση εργαζόμενης σε φροντιστήριο

Αθήνα, 30/7/15

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. «ΕΠΙΛΟΓΗ»

 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην εργαζόμενη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης Ηρακλείου, «Γαλάτεια Καζαντζάκη», στην οποία ανακοινώθηκε η μη συνέχιση της συνέργασίας της με το φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ  για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016.

Θεωρούμε ότι η απόλυση της εν λόγω εργαζόμενης είναι ενέργεια ενάντια στο δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και διεκδίκησης των εργαζόμενων, αφού ως αιτιολογία της αναφέρεται η «διατάραξη του καλού και οικογενειακού κλίματος» της επιχείρησης. Ένα «καλό κλίμα» που διαταράχθηκε, όταν η εργαζόμενη, καθώς και άλλοι συνάδελφοι της, αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο Πάσχα για το έτος 2015, χωρίς να τους έχει καταβληθεί. Η συγκεκριμένη απαίτηση προέκυψε μετά από έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας στην επιχείρηση. Η στάση των εργαζόμενων, οδήγησε τελικά στην καταβολή του δώρου Πάσχα  στην ίδια καθώς και στους υπόλοιπους. Γεγονός που ωστόσο, δεν ξεχάστηκε από την εργοδοσία και υπήρξε η αιτία της εκδικητικής απόλυσης της, όπως της ανακοινώθηκε στην συνάντηση με την εργοδοσία 8/7/2015. Άλλωστε, ακόμα και με παραδοχή των ίδιων των εργοδοτών του φροντιστηρίου ενώπιον των εκπροσώπων του σωματείου, η συνάδελφος ασκούσε επί 5,5 συναπτά έτη άψογα και με συνέπεια το εκπαιδευτικό της έργο.

Σαφώς και η περίπτωση της συναδέλφισσας δεν συνιστά εξαίρεση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το «καλό και οικογενειακό κλίμα» στο χώρο των φροντιστηρίων περιλαμβάνει ατομικές συμβάσεις, αδήλωτη εργασία, υπασφάλιση, υπογραφή εξευτελιστικών ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων  κτλ. και η διεκδίκηση ακόμα και των αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει στη «διατάραξή του» και την απόλυση των εργαζομένων που τολμούν να διεκδικούν ακόμα!

 Δηλώνουμε  αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα που δίνει η συνάδελφος μέσα από το σωματείο της για την επαναπρόσληψή της, όπως και σε κάθε έργαζόμενο που  διεκδικεί τα δικαιώματά του.

 Απαιτούμε:

 • Την καταβολή των δεδουλεμένων της (δώρα, επιδόματα)
 • Την επαναπρόσληψή της με ίσο αριθμό ωρών απασχόλησης με το προηγούμενο έτος, από τον μήνα Σεπτέμβριο

 Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

29-07-2015 Ανακοίνωση για τις δηλώσεις περί αύξησης του ωραρίου

Αθήνα, 29/7/15

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κου Μπαλτά στις 27/07, “περί αδυναμίας διορισμών, επάρκειας πιστώσεων για κάλυψη του 50% των κενών στα σχολεία με αναπληρωτές και η διάθεσή του για περαιτέρω αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη”, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Το Υπουργείο προκαλεί τους εκπαιδευτικούς. Αντί να αυξήσει γενναία την χρηματοδότηση για την παιδεία, δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς και πλέον παραπέμπει στις καλένδες τις προσλήψεις αναπληρωτών και ζητά να καλυφτούν τα κενά με αύξηση ωραρίου.  Αποδεικνύεται έτσι ότι η πολιτική των διαρκών Μνημονίων της ΕΕ, της λιτότητας και των περικοπών που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν υποβαθμίσει τραγικά τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό συνεχίζεται και από την σημερινή κυβέρνηση.

       Οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι συμπτύξεις τμημάτων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, η υποχρηματοδότηση, τα κενά στα σχολεία, η κατά δύο ώρες αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών από το 2013 και η κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών έχουν συρρικνώσει τραγικά τη δημόσια εκπαίδευση, έχουν ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της εκπαίδευσης και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

       Όλες οι ανάγκες των σχολείων πρέπει να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς, και μόνο οι έκτακτες από συναδέλφους αναπληρωτές. Φτάνει πια η μετακύληση των προβλημάτων στις πλάτες των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Κάθε συζήτηση διαχείρισης των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης από το Υπουργείο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι. Ειδικά η συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη του Υπουργού περί αύξησης του ωραρίου μας αναγκάζει να επαναλάβουμε ότι: Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε πολλά για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο. Επί χρόνια εργαζόμαστε μακριά από τον τόπο συμφερόντων μας, αναγκαζόμενοι να κρατάμε και δεύτερα σπίτια, από τη στιγμή που οι μεταθέσεις ικανοποιούνται με το σταγονόμετρο, υπηρετούμε στις πιο απομακρυσμένες – δυσπρόσιτες περιοχές και κάθε αύξηση του διδακτικού ωραρίου ισοδυναμεί με επιπρόσθετες οικονομικές περικοπές στους μισθούς μας – έχουν ήδη περικοπεί έως 45% –  Επιπρόσθετα κάθε διδακτική ώρα, με βάση τις μελέτες της UNESCO, αντιστοιχεί σε τρεις διοικητικές. Η μεγαλύτερη υποβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας του εκπαιδευτικού, σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για την επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για:

 • αυξήσεις μισθών (ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων και των αναπληρωτών) και συντάξεων
 • μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα
 • επαναφορά του ωραρίου διδασκαλίας στα προ μνημονίων επίπεδα
 • κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς
 • κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας- σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς
 • αύξηση των δαπανών για την παιδεία, στήριξη και πλήρης λειτουργία όλων των σχολείων και των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

29-7-2015 Η ΟΛΜΕ στο 7ο Παγκόσμο Συνέδριο της Education International

7o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε από 21-26/7/15 το 7Ο παγκόσμιο συνέδριο της Education International (E.I.) στην Οττάβα του Καναδά.

Συμμετείχαν σε αυτό 1400 αντιπρόσωποι και παρατηρητές από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών που έχουν πάνω από 32 εκατομμύρια μέλη και προέρχονται από 170 χώρες. Την ΟΛΜΕ και συνολικά τους Έλληνες εκπαιδευτικούς εκπροσώπησε ο  Θέμης Κοτσιφάκης, πρώην πρόεδρος και μέλος της ΕΕ του Ευρωπαϊκού τμήματος της Ε.Ι. (ETUCE).

Στο συνέδριο συμβάλλαμε μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη συζήτηση και την έγκριση ψηφισμάτων ιδιαίτερα για τις δραματικές επιπτώσεις της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση και γενικότερα στα δημόσια κοινωνικά αγαθά σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Το Σάββατο 25/7/15 υπερψηφίστηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους συνεχιζόμενους αγώνες των Ελλήνων εκπαιδευτικών ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ηρωικό και νικηφόρο αγώνα των διαθέσιμων εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων.
Συγκινητικές ομιλίες υποστήριξης εκπροσώπων ομοσπονδιών από Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Αργεντινή. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε το «we are still alive» στην ομιλία του Θ. Κοτσιφάκη και το «we are all Greeks» που είπε η πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας NUT και της ETUCE, Christine Blower.

Θα υπάρξει σύντομα αναλυτικότερη ενημέρωση για το συνέδριο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις.

 •   Δείτε τα σχόλια στην ιστοσελίδα της EDUCATION INTERNATIONAL για την Ελλάδα και την παρουσία μας. …… ΕΔΩ
 • Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του Θ.Κοτσιφάκη στο συνέδριο σχετικά με το ψήφισμα για την Ελλάδα ?? ΕΔΩ
 • Δείτε το αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών GEW ?. ΕΔΩ

Για να δείτε το αρχείο πατήστε … εδώ

23-07-2015 Συνάντηση του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή Υπ. Παιδείας κ. Αν. Κουράκη.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23-7-2015, μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ, συνάντηση του ΔΣ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Αν. Κουράκη.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έθεσε τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο: κατάργηση του νομικού πλαισίου αξιολόγησης, λειτουργία σχολείων τον Σεπτέμβρη, μόνιμοι διορισμοί, αναπληρωτές, μετατάξεις. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημέρωσε τον αν. Υπουργό για τις θέσεις του κλάδου και ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας ώστε να μπορούν τον Σεπτέμβρη να λειτουργήσουν τα σχολεία με μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ……….ΕΔΩ

21-07-2015 Κάλεσμα το συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί ,

όλους τους συναδέλφους στο συλλαλητήριο και πορεία που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 7.30 μμ, στα Προπύλαιά για να μην ψηφιστεί η 2η δέσμη του μνημονίου που επέβαλαν οι δανειστές.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf………..ΕΔΩ αδευσυλλ21072015

21-07-2015 Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση της Παν. Ένωσης Αδιόριστων Εκπ/κών στο Υπ. Παιδείας

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη,23 Ιουλίου 2015,ώρα 12μ.μ.,απαιτώντας να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf…… ΕΔΩ

20-07-2015 Ψήφισμα Αλληλεγγύης του 17ο Συνεδρίου της ΟΛΜΕ στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών

Ψήφισμα Αλληλεγγύης του 17ο Συνεδρίου της ΟΛΜΕ

 στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών

 

Το 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που δεν επαναπρόσλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναπροσλαμβάνει όλες τις απολυμένες καθαρίστριες αλλά απολύει και 300 από αυτές. Αθέτησε τις υποσχέσεις της, κορόιδεψε τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ…………ΕΔΩ

17-07-2015 Ψήφισμα για την καταστολή στις 15/07/2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 15/7/2015 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

 

 

Με το ίδιο παλιό σχέδιο επιχειρούν να επιβάλλουν τα νέα  μνημόνια.  Η πολιτική των μνημονίων και της ΕΕ συνοδεύονται με αυταρχισμό και καταστολή.

Μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφιζε νέο Μνημόνιο σε αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

Έξω από τη Βουλή χιλιάδες διαδηλωτές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,  καταδίκαζαν τη  βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ……………ΕΔΩ