Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

31-03-2014 Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 01.04.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1-4-14

Οι πολιτικές  που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται στη χώρα μας από τη συγκυβέρνηση  οδηγούν στην καταστροφή τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Στα νέα βάρβαρα μέτρα  που ψηφίστηκαν χθες, Κυριακή  30 Μαρτίου 2014, από τη Βουλή περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των απολύσεων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η λεγόμενη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, με τα πλήγματα που επιφέρει στους φαρμακοποιούς, στους κτηνοτρόφους και άλλους τομείς εργαζομένων.

Την Τρίτη  1η Απρίλη συνεδριάζουν στο Ζάππειο Μέγαρο  οι υπουργοί Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο, επιδεικνύει τον αυταρχισμό της, απαγορεύοντας την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων και των φορέων απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προφασιζόμενη «κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια» και επικαλούμενη την «ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και πορειών,  την προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων και την αντισυνταγματική κατάργηση  του δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης διαμαρτυρίας.

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη πολιτική των απολύσεων στην εκπαίδευση και στο δημόσιο και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους και όσες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτών των πολιτικών στην ίδια τους τη ζωή στο συλλαλητήριο καταγγελίας της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που οργανώνεται από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας , το ΤΕΕ, τον ΠΦΣ και το ΦΣΑ,

την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ.

στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα   

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf … εδώ

31-03-2014 Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς τον Υπ. Παιδείας για το θέμα της Αυτοαξιολόγησης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έστειλε την παρακάτω εξώδικη δήλωση ? διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα της Αυτοαξιολόγησης ζητώντας:

Την άμεση ανάκληση απάντων των έως σήμερα παρανόμως εκδοθεισών εγκυκλίων  όπως και τη μη έκδοση και εκτέλεση (εφεξής) κάθε παράνομης, κατά ανωτέρω αναλυτικά διαλαμβανόμενα, πράξης συναφούς προς τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ).

 Aακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Εξώδικης Δήλωσης ? Διαμαρτυρίας μαζί με την ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

27-03-2014 Σχετικά με τη μετακίνηση συνέδρων του 10ου Εκπ/κου Συνεδρίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ 10ου ΕΚΠ/ΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

Σχετικά με τη μετακίνηση του συνέδρων του 10ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Το πρώτο πούλμαν από Αθήνα για Ιωάννινα θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 28/3 στις 7 π.μ. από Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (πιο κάτω από την Πλατ. Συντάγματος).

2. To δεύτερο πούλμαν από Αθήνα για Ιωάννινα, θα ξεκινήσει και αυτό την Παρασκευή, 28/3 στις 7 π.μ. από την ίδια αφετηρία (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος), με τη διαφορά ότι θα μεταβεί πρώτα στον Πειραιά στο Λιμάνι όπου και θα παραλάβει τους αντιπροσώπους από τις νησιωτικές ΕΛΜΕ.

Η παραλαβή των αντιπροσώπων θα γίνει κοντά στην πύλη του Λιμανιού του Πειραιά μπροστά από τα πλοία της ΑΝΕΚ, την Παρασκευή 28/3 στις 7.30 π.μ.

3. Tο πούλμαν από Θεσσαλονίκη για Ιωάννινα, θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 28/3 στις 9.30 π.μ. από το Λευκό Πύργο. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 16.30 την Παρασκευή, 28/3. Το πρόγραμμα των εργασιών μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα.

Κατεβάστε τη σχετική ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

27-03-2014 Δεν σταματάμε τον αγώνα μας

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! 

            Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις: 

  • ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ? ΕΕ ? ΔΝΤ
  • ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών της Τεχνικής ? Επαγγ. Εκπ/σης, τις πρώτες απολύσεις μονίμων δημ. υπαλλήλων μετά από 100 χρόνια χωρίς, επιπλέον, να προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο (αποζημίωση, ταμείο ανεργίας, υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ.)
  • ενάντια στην αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση ? κλείσιμο σχολείων και στη δημιουργία νέων διαθεσιμοτήτων ? απολύσεων εκπαιδευτικών,
  • ενάντια στην υλοποίηση του ν. 4186/13, με κορυφαίο αίτημα να ακυρωθεί η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στις φετινές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. 

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις παρακάτω κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα: 

(α)        Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Παιδείας που θα πραγματοποιούνται «σεμινάρια επιμόρφωσης» των σχολ. Συμβούλων την Παρασκευή, 28/3 στις 3 μ.μ. για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση του κλάδου μας στην προωθούμενη αξιολόγηση 

(β)        Συλλαλητήριο στα Γιάννενα το Σάββατο, 29/3/14 στις 12.30 μ.μ. κατά τη διάρκεια του 10ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί εκεί από 28-30/3/2014. 

(γ)        Συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Κυριακή 30/3/2014 στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των νέων μέτρων και της συμφωνίας με την τρόϊκα που προωθεί η κυβέρνηση. 

(δ)        Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με αφορμή τη συνεδρίαση του ECOFIN στην Αθήνα την Τρίτη, 1/4/2014 στις 6 μ.μ. στην Πλατ. Κλαυθμώνος 

(ε)        Πραγματοποίηση Γεν. Συνελεύσεων σε όλες τις ΕΛΜΕ και περιοδείες στα σχολεία των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ μαζί με τις Επιτρ. Αγώνα, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τις 24ωρης πανεργατικής κινητοποίησης στις 9/4/14.

(στ)      Συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική απεργία την Τετάρτη, 9 Απρίλη και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. 

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και να παρέμβει στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα των διαθεσιμοτήτων ? απολύσεων. 

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ να αναδείξουν το επόμενο διάστημα, με κάθε πρόσφορο μέσο (εκδηλώσεις-συζητήσεις, συσκέψεις, διανομή υλικού, κ.ά.), σε συνεργασία με γονείς και μαθητές, την αναγκαιότητα να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4186/2013 με ιδιαίτερη αιχμή να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στις φετινές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

27-03-2014 Σχετικά με τη νέα εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση 

Δυο μέρες μετά και την τυπική επικύρωση των πρώτων απολύσεων στη Δημόσια Εκπαίδευση, το Υπ. Παιδείας ξαναχτυπά. Ακολουθώντας σταθερά το δρόμο του αυταρχισμού και της καταστολής και επιχειρώντας να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη», προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου για την αυτοαξιολόγηση, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος.

Είναι φανερή η προσπάθεια του κ. υπουργού να κάμψει τις αντιστάσεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και να επιβάλει τον αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό μηχανισμό της αυτοαξιολόγησης / αξιολόγησης, μηχανισμό του αντιδραστικού ελέγχου και των απολύσεων. Στην προσπάθειά του αυτή καταστρατηγεί ακόμα και το δικό του νόμο, που ορίζει σαφώς ότι την απόφαση για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας τη λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολείο.

Με την εγκύκλιο αυτή, που αποτελεί μια ακόμα επικίνδυνη αυταρχική  πρόκληση για τον κλάδο (κατάργηση του ρόλου του Συλλόγου  Διδασκόντων) και που για ακόμα μια φορά ασκεί πολιτική με εκβιασμούς και φόβο, το ΥΠΑΙΘ ομολογεί ανοικτά  ότι η πολιτική του συναντά την αποφασιστική αντίθεση των εκπαιδευτικών και δεν περνά.

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τις δυνατότητες που έχει ο συλλογικός μας αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν εργατικά και μορφωτικά δικαιώματα  και επιχειρούν να  προσαρμόσουν το δημόσιο σχολείο στις επιδιώξεις της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους, αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, να ενισχύσουν τη συσπείρωση τους και τις συλλογικές αντιστάσεις τους με όλους τους δυνατούς τρόπους (αποφάσεις συλλόγων, ψηφίσματα, μη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας με δεδομένη τη μη υποχρεωτικότητα).

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους Διευθυντές των σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους να μην αποδεχθούν το ρόλο που τους επιβάλλει το ΥΠΑΙΘ ? να μετατραπούν σε ομήρους και εκτελεστικά όργανα μιας πολιτικής που καρατομεί τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και φτιάχνει σχολεία που παράγουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Τους καλεί να στηριχτούν στις συλλογικές αποφάσεις και να συμπαραταχθούν με τον αγωνιζόμενο κλάδο για την απόκρουση αυτών των πολιτικών.

Καλεί τις ΕΛΜΕ να κλιμακώσουν την πάλη τους οργανώνοντας την ενημέρωση των συναδέλφων, των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για τις συνέπειες των μηχανισμών της αξιολόγησης και του νόμου για το «νέο» λύκειο, να παρεμβαίνουν αποφασιστικά σε όλες τις περιπτώσεις ακραίων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών διευθυντών και σχολικών συμβούλων, καλώντας τους να λογοδοτήσουν στις γενικές συνελεύσεις.

Δηλώνουμε ότι σε συντονισμό με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη ΔΟΕ θα συνεχίσουμε  τη μάχη για να ματαιωθούν τα σεμινάρια για τους σχολικούς συμβούλους και να ακυρωθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών όταν επιχειρηθούν.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ διερευνά τη δυνατότητα και νομικών ενεργειών ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης.

Καλεί τις ΕΛΜΕ να ορίσουν γενικές συνελεύσεις με θέματα διαθεσιμότητες / απολύσεις , αξιολόγηση και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της πανεργατικής απεργίας στις 9/4, την εβδομάδα από 31/3 ως 3/4. 

Όλοι στον αγώνα, για να μην περάσει η πολιτική που υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

27-03-2014 10ο Εκπ. Συνέδριο της ΟΛΜΕ “Ο ρόλος του Λυκείου στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 10ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 

«Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση» 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει το 10ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα στην Αίθουσα ΛΙΘΑΡΊΤΣΙΑ (Πάρκο Λιθαρίτσια),  το τριήμερο 28, 29 & 30 Μαρτίου 2014.

Σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται σοβαρές αρνητικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο Λύκειο και την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΤΕΕ/Κ), όπως και στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρίθηκε σκόπιμο να επικεντρωθεί το Εκπαιδευτικό Συνέδριο στα παραπάνω ώστε να αναδειχθούν και οι τεκμηριωμένες προτάσεις του κλάδου για τα θέματα αυτά. 

Το περιεχόμενο του συνεδρίου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 

(α) Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές και η βαθμίδα του Λυκείου (συγκριτική προσέγγιση)

  • Σύγχρονες εκπαιδευτικές πολιτικές. Η διεθνής εμπειρία (ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.λπ.)
  • Οι επιπτώσεις των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων στην εκπαίδευση (με έμφαση στη λυκειακή βαθμίδα). Η περίπτωση της Ελλάδας

(β) Η βαθμίδα του Λυκείου: η ελληνική εμπειρία

  • ? Η βαθμίδα του Λυκείου και η επιλεκτική λειτουργία στην ελληνική εκπαίδευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο.
  • ? Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση 

(γ) Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ 

Δείτε την ανακοίνωση και αναλυτικά το Πρόγραμμα Εργασιών σε μορφή pdf … εδώ

23-03-2014 Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων ΕΛΜΕ στις 15.03.2014

Μπορείτε να δείτε τα Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ στις 15.03.2014 … εδώ

22-03-2014 Βίντεο και εκπομπές σχετικά με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών

 

Παρακολουθήστε την εκπομπή του ΣΚΑΙ από το 21.50′:

http://www.skai.gr/tv/show/?showid=65626

 

Παρακολουθήστε την εκπομπή του MEGA από το 13.56′

http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=33285656#toppage

 

Παρακολουθήστε την εκπομπή του MEGA από την αρχή της εκπομπής:

http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=33285656#toppage

22-03-2014 Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις χθεσινές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Δείτε φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ από τις χθεσινές κινητοποιήσεις:

22-03-2014 Καταγγελία: Όχι στις απολύσεις

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας αταλάντευτα τις καταστροφικές πολιτικές ΕΕ και ΔΝΤ, προχωρά σήμερα, με τη συμπλήρωση της οκτάμηνης διαθεσιμότητας, στην ολοκλήρωση ενός εγκλήματος ενάντια στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Προχωρά στις πρώτες, μετά από 100 χρόνια, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων στη χώρα μας.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι για την Κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η εκπλήρωση των στόχων των βάρβαρων μνημονίων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα. Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών είναι κομμάτι του παζλ των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση για το 2013-2014. Ο κύριος Μητσοτάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε νέα προκήρυξη θέσεων, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανείς.

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η αναλγησία και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης και του Υπουργού της Παιδείας, που ενώ δήλωναν ότι δεν θα απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, έσπευσαν να εξαφανιστούν από προσώπου γης υλοποιώντας, σαν έτοιμοι από καιρό, αυτό που από την αρχή είχαν συμφωνήσει να κάνουν.

Για μας, για το κίνημα των εκπαιδευτικών, την ΟΛΜΕ, τίποτα από αυτά δεν θεωρείται τετελεσμένο. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να γυρίσουν πίσω στα σχολεία όλοι οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, να ξαναλειτουργήσουν οι καταργημένοι τομείς-ειδικότητες στη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, για να μπορούν οι νέοι της χώρας μας να σπουδάζουν στα αντικείμενα που επιλέγουν οι ίδιοι και όχι σε αυτά που επιβάλλουν τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις της τελευταίας εβδομάδας ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ