Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

29-03-2013 Απρίλης, Μήνας Λαΐκής Στάσης Πληρωμών

ΑΠΡΙΛΗΣ  ΜΗΝΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 

Τα χαράτσια και οι φόροι που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την τρόικα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την ανεργία, την περικοπή μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις στις τιμές των κοινωνικών αγαθών, έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα  της κοινωνίας όχι μόνο να μη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση.

Αυτή η κατάσταση χρειάζεται να πάρει τέλος, πριν οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική πείνα και εξαθλίωση.  

Με βάση την απόφαση της Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ (23-2-13) στηρίζουμε  την πρωτοβουλία συλλογικοτήτων  για την ανακήρυξη του Απρίλη 2013 σε μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών.

Με αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκεται να εκφραστεί η αντίθεση, η διαμαρτυρία, η διάθεση του λαού να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. 

Κατεβάστε τη σχετική ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Κινητοποίηση για την ειδική αγωγή την Παρασκευή 19/04/2013

Κινητοποίηση για την ειδική αγωγή

O χώρος της ειδικής αγωγής βιώνει την σκληρή πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετά κενά σε εκπαιδευτικούς (σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλες στηρίξεις),  σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Εδώ και πολλά χρόνια οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Εργάζονται κάθε χρόνο στα ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ, στα Τμήματα Ένταξης, στις δομές της Ειδικής Αγωγής μόνο ως συμβασιούχοι / αναπληρωτές (ΠΕ 02.50 – ΠΕ 03.50, κ.ο.κ.) καθότι ποτέ δε διορίστηκαν είτε μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής  είτε μέσω της πολύχρονης προϋπηρεσίας τους (εκατοντάδες έχουν συμπληρώσει 24μηνο& ΑΣΕΠ, 30μηνο).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να λήξει η ομηρία των συναδέλφων αναπληρωτών.
  • Να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί

ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής:

Να τροποποιηθεί με Προεδρικό Διάταγμα το ελαστικότατο θεσμικό πλαίσιο που ενισχύει την άνθιση μιας «βιομηχανίας» μεταπτυχιακών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, κ.α) χωρίς πολλές φορές να μην παρακολουθούν ούτε μια ώρα μαθημάτων ή να μην κάνουν μια ώρα πρακτική άσκηση. Αν δεν αλλάξει αυτή η διάταξη φέτος, υπάρχει ο κίνδυνος να κατακλυστεί του χρόνου η Ειδική Αγωγή από εκατοντάδες ανθρώπους που ποτέ δεν μπήκαν  σε Ειδικό Σχολείο, Τμήμα Ένταξης, κτλ. και να μείνουν άνεργοι οι εκπαιδευτικοί που εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται στην Ειδική Αγωγή.

Για όλα τα παραπάνω  το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει  το μήνα Απρίλιο ως «Μήνα Ειδικής Αγωγής» και συμμετέχει στη διοργάνωση Πανελλαδικού συλλαλητηρίου για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, την Παρασκευή 19 του Απρίλη 2013 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τους γονείς και τους λοιπούς φορείς ειδικής αγωγής.

Για την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο κηρύσσει 3ωρη στάση  11μμ-2μμ και 2μμ-5μμ. Ταυτόχρονα καλούμε τις ΕΛΜΕ, όπου χρειαστεί, να κηρύξουν επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της επαρχίας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή και τους γονείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση . Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Κατεβάστε τη σχετική ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Ψήφισμα: Όχι στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Αφορά στην «Ένταξη όλων των μαθητών» στο διαλυμένο ελληνικό σχολείο..)

Στις 30.01.2013 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4115/2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.. Το άρθρο 39 του νόμου προβλέπει τη μετατροπή των Ειδικών Σχολείων σε Κέντρα Υποστήριξης, τα οποία θα εξυπηρετούν μια ενότητα σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων, η οποία θα ονομάζεται Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και θα δημιουργείται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

Επιπλέον, προβλέπει σε κάθε σχολείο γενικής παιδείας τη δημιουργία μιας Διαγνωστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και την υποστήριξη των μαθητών του σχολείου.

Το παρακάτω απόσπασμα αρκεί για να καταλάβουμε «που το πάει» το Υπουργείο Παιδείας:

«Σήμερα ωστόσο, η Ειδική Αγωγή διεθνώς δεν ορίζεται πλέον ως ένα διαφοροποιημένο σχολείο και συνεπώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά σαν επιπρόσθετες ειδικές υπηρεσίες, τόσο παιδαγωγικές, όσο και σχολικές ψυχολογικές υπηρεσίες υποστήριξης του κοινού συμβατικού σχολείου για συμπερίληψη όλων των μαθητών και υπηρεσίες αντιμετώπισης των εμποδίων εκπαίδευσης και υποστήριξης των μαθητών αυτών, αλλά και των οικογενειών τους.»

Ο νόμος αυτός βρίσκει τα σχολεία της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης υποστελεχωμένα όσο ποτέ άλλοτε και με σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.

Οι θεσμοί που προβλέπονταν από προηγούμενους νόμους, όπως η αξιολόγηση μέσω των ΚΕΔΔΥ, η παράλληλη στήριξη, τα τμήματα ένταξης, η διδασκαλία κατ? οίκον, η μεταφορά των μαθητών, η επαγγελματική κατάρτιση και η παροχή ειδικών θεραπειών στα πλαίσια του σχολείου, έχουν συρρικνωθεί τρομακτικά λόγω των περικοπών σε προσλήψεις και χρηματοδότηση. Τα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΔΥ λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές. Η παράλληλη στήριξη διεκπεραιώνεται μέσω ΕΣΠΑ με προγράμματα τα οποία μπορούν να ανακληθούν οποιαδήποτε στιγμή, όπως έγινε κατά το σχολικό έτος 2011-2012 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, το υπουργείο, χωρίς να εξασφαλίζει στοιχειωδώς τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπάρχουν ήδη, διαλύει ολοκληρωτικά τους θεσμούς της ειδικής εκπαίδευσης και εισηγείται τη λειτουργία ενός δήθεν καινούριου ενταξιακού «Σχολείου για όλους», το οποίο για να λειτουργήσει χρειάζεται χρηματοδότηση, προσωπικό και προσλήψεις πολλαπλάσια των σημερινών.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

29-03-2013 Σχετικά με τις περιοχές μετάθεσης

ΠΡΟΣ:

                ? τον Υπ. Παιδείας,  κ. Κων. Αρβανιτόπουλο

                ? τον Υφυπ. Παιδείας, κ. Θεόδ. Παπαθεοδώρου

                 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

                  –  Δ/νση Προσωπικού Δ.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. επανέρχεται στο  θέμα της μείωσης των περιοχών μετάθεσης, που έγινε πρόσφατα με αιφνιδιαστική Υπ. Απόφαση, χωρίς καμία συζήτηση με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

Με δεδομένο ότι  οι εκπαιδευτικοί που ήδη βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ αδικούνται κατάφορα από την απόφαση αυτή, ζητάμε εκ νέου την ανάκλησή της.

Σε κάθε όμως περίπτωση το Υπ. Παιδείας θα πρέπει  να αποδεχτεί μια διετή τουλάχιστον μεταβατική περίοδο για την ομαλή προσαρμογή.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Σχετικά με τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια

ΠΡΟΣ:

                – τον Υπ. Παιδείας,  κ. Κων. Αρβανιτόπουλο

                – τον Υφυπ. Παιδείας, κ. Θεόδ. Παπαθεοδώρου

Θέμα: Σχετικά με τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια 

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η εγκύκλιος μετατάξεων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια, μετά από αναμονή περίπου ενός χρόνου από την αρχική ανακοίνωση και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ για το ζήτημα αυτό από το Υπουργείο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο των μετατάξεων, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν -μεταξύ άλλων- όσοι έχουν συμπληρώσει πενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στον κλάδο που υπηρετούν, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπηρεσίας τους ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων μόνο στη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Εδώ ακριβώς δημιουργείται το εξής οξύμωρο για τον κλάδο Π.Ε. 32, που επειδή είναι κλάδος νεοδιόριστων, κανείς δεν έχει συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία ως διορισμένος (οι μοναδικοί διορισμοί του κλάδου έγιναν το 2009 και το 2010). Η δε προ-υπηρεσία τους ως αναπληρωτών/ωρομισθίων αποκτήθηκε αποκλειστικά απ’ την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και συγκεκριμένα στα Ολοήμερα Σχολεία. Ως εκ τούτου, οι 60 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί δεν πρόκειται να καλυφθούν από κανέναν θεατρολόγο, κι έτσι ακυρώνεται επί της ουσίας η διαδικασία μετάταξης του κλάδου ΠΕ32.

Σημειώνουμε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς της ειδικότητάς μας ΠΕ32 έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις περιφερειακές διευθύνσεις και ως εκ τούτου τα σχολεία θα μείνουν και πάλι χωρίς εκπαιδευτικούς.

Ζητάμε να εκδοθεί τροποποιημένη συμπληρωματική εγκύκλιος με δυνατότητα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από την πρωτοβάθμια και την παράταση της διαδικασίας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα δέκα επιπλέον ημερών.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Όχι στην κατάργηση σχολείων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στις 11/03/2013 η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) με επιστολή της, που υπογράφει ο πρόεδρος της,  προς τον ΥΠΑΙΘΠΑ ζήτησε να κλείσουν 4 σχολικές  μονάδες  με πάνω από 750 μαθητές και 120 καθηγητές (1ο, 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, ΕΠΑΣ Αμαρουσίου, ΣΕΚ Αμαρουσίου). Σχολεία που λειτουργούν με επιτυχία προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες στους  μαθητές που εκπαιδεύονται σε αυτά.

Με ιταμό ύφος που δεν αρμόζει σε εκπρόσωπο εκπαιδευτικού ιδρύματος, ουσιαστικά ζητεί  το κλείσιμο των συγκεκριμένων σχολείων και στρέφεται κατά των μαθητών, καθώς και κατά των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά. Εκατοντάδες μαθητές και οι οικογένειες τους θα αναγκαστούν να αναζητήσουν σχολείο για την εκπαίδευσή τους, ενώ οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, με την κατάργηση των σχολείων, θα βρεθούν χωρίς οργανική θέση με συνέπεια το φόβο για το εργασιακό τους μέλλον.

Επικαλείται   γενικά και αόριστα διεθνείς(;) πρακτικές για να ενοχοποιήσει τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ για υψηλή σχολική διαρροή και χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις, αγνοώντας συνειδητά την πραγματικότητα ή ακόμα χειρότερα διαστρέφοντας  την αλήθεια.

Παραποιεί την πραγματικότητα όταν μιλάει για ιδιόκτητα κτίρια όταν είναι γνωστό ότι αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

 Καταγγέλλει το επίπεδο των σπουδών στα σχολεία τεχνικής εκπαίδευσης  (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ), την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν είναι απόφοιτοι της.

Η ακραία και άδικη επίθεση κατά των σχολείων σε συνδυασμό με τις ανακρίβειες και υπερβολές στις οποίες εδράζεται  μόνο ως ατόπημα μπορεί να γίνει κατανοητή.  Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε στον Πρόεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ να επικεντρωθεί  να λύσει τα προβλήματα των αποφοίτων της δικής του σχολής και να μην αναλαμβάνει ρόλους που δεν του ανήκουν. Τα ζητήματα της Β/θμιας Εκπ/σης δεν είναι  αρμοδιότητα της  Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ και του εκάστοτε προέδρου της.

Το ΔΣ της Ο.Λ.Μ.Ε. καταδικάζει την απαράδεκτη επιδίωξη της ΑΣΠΑΙΤΕ  για την κατάργηση των σχολείων που οδηγούν στο διωγμό 750 μαθητών και στην εργασιακή ανασφάλεια 120 καθηγητών.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, προς τον οποίο απευθύνθηκε  η επιστολή αυτή, να την επιστρέψει ως απαράδεκτη.

Τέλος, δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στην άδικη και αδικαιολόγητη επίθεση που δέχονται.

Κατεβάστε τη σχετική ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Καταγγελία για στοχοποίηση συναδέλφου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Ο.Λ.Μ.Ε. καταγγέλλει τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας κ. Δημητρίου Λουκά για τη στοχοποίηση της συνάδελφου Μπεμπή  Ευαγγελίας κλάδου ΠΕ-04.02 και την επιβολή σε αυτή ποινής.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για στοχοποίηση, η οποία ξεκίνησε όταν σε σεμινάριο σχολικού συμβούλου Φυσικών, η συνάδελφος υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων απόφαση της ΕΛΜΕ Φωκίδας  για πληρωμή οδοιπορικών σε συναδέλφους που θα μετακινούνταν από μακρινά σχολεία προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο διαφορετικά  να απέχουν από αυτό.

Με την πιο πάνω τιμωρία προφανώς επιχειρείται να τρομοκρατηθεί η ίδια και να έχει  αντανακλαστική επίπτωση στους άλλους συναδέλφους.

Η συνάδελφος Μπεμπή  Ευαγγελία κλ. ΠΕ 04.02, Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Φωκίδας επί σειρά ετών, είναι γνωστή για την εργασιακή, επιστημονική και παιδαγωγική της προσφορά, ιδιαίτερα δε κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπεύθυνου του Ε.Κ.Φ.Ε. Φωκίδας, όχι μόνο στα Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και στα Δημοτικά Σχολεία του νομού.

1) Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας  προς την συνάδελφο  Μπεμπή  Ευαγγελία, ζητάμε την ανάκληση της  ποινής  που της επιβλήθηκε, την οποία θεωρούμε προσβλητική και εξοντωτική και δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο μέχρι να ανακληθεί.

2) Θεωρούμε παράνομη, απαράδεκτη και καταχρηστική άσκηση διευθυντικού δικαιώματος την απαίτηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας κ. Δημητρίου Λουκά, να παραμένει η συνάδελφος στα γραφεία της Διεύθυνσης, δηλ. εκτός του φυσικού χώρου εργασίας της (εργαστήριο ΕΚΦΕ), εντολή αντίθετη με ότι ορίζει και ο σχετικός νόμος.

3) Επιθυμούμε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης να διαπνέεται από τις δημοκρατικές αρχές της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, του αλληλοσεβασμού, της παιδαγωγικής ευαισθησίας και αντίληψης. Να θεωρεί την παρουσία του ΜΕΡΟΣ του εκπαιδευτικού σώματος και όχι άνωθεν ελεγκτή του.

Κατεβάστε την Καταγγελία σε μορφή pdf … εδώ

29-03-2013 Επανήλθε η Ελεύθερη Είσοδος για τους Εκπαιδευτικούς στα Μουσεία

Επανήλθε η Ελεύθερη Είσοδος για τους Εκπαιδευτικούς στα Μουσεία όπως μπορείτε τα δείτε στο σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως … εδώ

Το ζήτημα της ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους είχε τεθεί επανειλημμένα από την ΟΛΜΕ:

 

 

29-03-2013 Δημοσιεύματα σχετικά με την αξιολόγηση, τις επιπτώσεις των μνημονίων στην εκπαίδευση κ.λπ.

Μπορείτε να δείτε τα δημοσιεύματα σχετικά με την αξιολόγηση, τις επιπτώσεις των μνημονίων στην εκπαίδευση κ.λπ. … εδώ

28-03-2013 Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαιτεί την αθώωση της Gonul Yilmaz

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τις επιδρομές της αστυνομίας και τις αυθαίρετες συλλήψεις εντελώς αναίτια, συνελήφθη ξαφνικά σε δρόμο της Αθήνας, η Gonul Yilmaz,κουρδικής καταγωγής που ζει εδώ και 15 χρόνια στη χώρα μας, ως πολιτικός πρόσφυγας, έχοντας πολιτικό άσυλο και νόμιμη  άδεια παραμονής. Μέχρι σήμερα κρατείται χωρίς να της έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και υποβάλλεται σε ταλαιπωρίες μέσα στα κρατητήρια.

Τονίζουμε ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία άνθρωποι, όπως η προαναφερόμενη, που έχουν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια στις Τούρκικες φυλακές και συγχρόνως να είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τεράστια οικονομική αφαίμαξη καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι υψηλού κόστους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαιτεί την αθώωση και την άμεση απελευθέρωση της Gonul Yilmaz .

Κατεβάστε την Καταγγελία σε μορφή pdf … εδώ