Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

27-02-2013 Δημοσιεύματα σχετικά με την παιδεία

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την παιδεία … εδώ

27-02-2013 Συνάντηση των ΔΣ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήθηκαν σήμερα 27/2/2013 στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. στην Αθήνα τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.

Συζητήθηκαν οι κοινοί τρόποι δράσης των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την προωθούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο πειθαρχικό δίκαιο.

Συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μια σειρά δράσεις στην εκπαίδευση (ενημέρωση πολιτικών κομμάτων, εκπαιδευτικών και κοινωνίας) και να οργανωθούν κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν αλλά και  να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

26-02-2013 Κάλεσμα στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Κυβέρνηση ? ΕΕ ? ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία

?            Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.

?             Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του.

?            Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση ? χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

?            Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.

?            Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.

?            Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου ? μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς  και σταθερή ? μόνιμη εργασία για όλο το λαό.

?            Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.

?            Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα. Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση.

?            Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.

?            Όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΣ) χρειάζονται αυξημένη χρηματόδοτηση και πολύπλευρη στήριξη για να λειτουργήσουν.

Να τους σταματήσουμε ! 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ! 

Όλοι ?ες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στη  ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ στις 2μμ,

 από τους μαθητές μουσικών σχολείων της Αττικής.

Όλοι ? ες μαζί, ξεκινάμε έναν κοινωνικό ανένδοτο, έναν παλλαϊκό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ? ΕΕ ? ΔΝΤ, για μια άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

ΟΛΜΕ 

Κατεβάστε το κάλεσμα σε μορφή pdf … εδώ

26-02-2013 Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί σε σύσκεψη τις Ομοσπονδίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

ΠΡΟΣ: τις Ομοσπονδίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Αγαπητοί,ες Συνάδελφοι,σσες

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σας καλεί σε σύσκεψη την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1/3/2013 στις 13.00, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Ερμού και Κορνάρου 2, Σύνταγμα, 6ος όροφος),

προκειμένου να συζητήσουμε τους τρόπους ανάπτυξης της κοινής δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας κυβέρνησης ? τρόϊκας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και της υγείας και γενικότερα των περικοπών στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες, κ.λπ.).

Κατεβάστε το αρχείο της πρόσκλησης σε μορφή pdf … εδώ

26-02-2013 Ψηφίσματα της ΓΣ των Προέδρων ΕΛΜΕ (23-02-13)

Μπορείτε να κατεβάσετε τα ψηφίσματα σε μορφή pdf … εδώ

26-02-2013 Απόφαση της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας (23-02-13)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (23/2/2013)

 

Με το 3ο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 περνούν βαριές αλυσίδες στο λαό. Χτυπούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Μας  οδηγούν πίσω ολοταχώς, στον εργασιακό μεσαίωνα.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το ν.4093/12 είναι ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις και στους μισθούς μας, τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά, ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στη βαθειά υποβάθμιση της ζωής μας. Η δραματική μείωση των αποδοχών μας που στους νέους εκπαιδευτικούς έφτασε το 45% του μισθού, οδηγεί στην εξαθλίωση του κλάδου.

Διαθεσιμότητα και αργία ακόμα και όσων απλά παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, υποχρεωτική μετάθεση σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από οργανική θέση με απόφαση Υπουργού, κατάργηση δώρων, αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 με 40 χρόνια υπηρεσίας για τη σύνταξη, κατακρεούργηση του εφάπαξ και διάλυση των επικουρικών μας ταμείων, απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και ελαχιστοποίηση αριθμού αναπληρωτών το 2013 στο 13% του αριθμού τους το 2011 (μόλις 2.000 πιστώσεις) είναι μερικές από τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου στους εκπαιδευτικούς.

Με το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υλοποιείται ο ν. 4024/11 που τη συνδέει με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους αλλά και με τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι απολύσεις στο δημόσιο (με όποιο όνομα και να παρουσιάζονται) συνδέονται με την αξιολόγηση. Οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιπτώσεις από τη εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, η μετατροπή των σχέσεων στο σχολείο σε ζούγκλα, η κατάργηση κάθε συλλογικότητας που είναι η βάση ενός δημοκρατικού σχολείο. Τα μονοπρόσωπα πρόσωπα αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε εποχές «επιθεωρητισμού». Η ουσιαστική στόχευση της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος και η τιμωρία των εκπαιδευτικών.

Το σχέδιο της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με το νέο σχολείο του ανταγωνισμού, της φτηνής κατάρτισης, της αποσπασματικής και επιφανειακής γνώσης που θέλουν να δημιουργήσουν. Η προτεινόμενη αξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση, στην υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά.

Στην παιδεία συνολικά, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, μειώνονται δραματικά οι, ήδη χαμηλές, κρατικές δαπάνες (η μείωση σε σχέση με το 2009 φτάνει το 33 %), προωθούνται νέες συγχωνεύσεις σχολείων με κύριο στόχο τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προωθούν συμπτύξεις τμημάτων, στοιβάζουν ακόμα και 30 μαθητές στην τάξη, ενώ μοιράζουν έναν καθηγητή σε περισσότερα τμήματα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον εβδομαδιαίο χρόνο διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, δίνουν εντολές για υποχρεωτικές υπερωρίες κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να κρύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις 2000, παρότι βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του σχολικού έτους.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά και πριν στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «είναι τα τελευταία μέτρα», έρχεται και το φορολογικό νομοσχέδιο με νέες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο.

Και έπονται νέα μέτρα και περικοπές τη επόμενη περίοδο, όταν δεν πιάνονται οι στόχοι.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για : να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και των εφαρμοστικών τους νόμων, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.λπ.).

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Το πλαίσιο αιτημάτων βασίζεται στην τελευταία Γ.Σ. (5/10/12)  συμπληρωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις και είναι το παρακάτω:

 • Όχι στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας.
 • Ανατροπή όλων των μνημονίων και συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις με ΕΕ, ΔΝΤ και Τρόικα.
 • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους για απόλυση 150.000 εργαζομένων. Όχι στην εργασιακή εφεδρεία – διαθεσιμότητα και τις αργίες. Κατάργηση των νόμων 4093/12 (3ο μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο) και 4057/12  (Πειθαρχικό Δίκαιο).
 • Καμιά μείωση των δαπανών για την παιδεία, αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του προϋπολογισμού.
 • Πλήρης κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.
 • Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο έτος.
 • Να μη περάσει το σχέδιο νόμου για τη διοίκηση της εκπαίδευσης που καταργεί το σύλλογο διδασκόντων από όργανο διοίκησης του σχολείου και μετατρέπει το διευθυντή σε μάνατζερ-αξιολογητή και μονάρχη της σχολικής ζωής.
 • Να μη κλείσει κανένα σχολείο και να νομοθετηθεί το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα στους 25 για τα γενικά μαθήματα, στους 20 για τις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ και ένας καθηγητής ανά 10 μαθητές στα εργαστήρια.
 •  Άμεσα να γίνουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών για να καλυφτούν οι ανάγκες, μόνιμη και σταθερή εργασία.
 • Ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του. Καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης. Καμιά αύξηση του διδακτικού ωραρίου.
 • Όχι στο κλείσιμο των ειδικών και των διαπολιτισμικών σχολείων,  όπως και των ελληνόγλωσσων σχολείων εξωτερικού.
 • Να μη χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Πειραματικών σχολείων. Να μην γίνουν εισαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου.
 • Άμεση επαναλειτουργία των δημόσιων οργανισμών που έκλεισαν με μνημονιακές αποφάσεις (ΟΕΔΒ, ΟΣΚ, ΟΕΚ, Εργ. Εστία κλπ).
 • Κατάργηση του Βαθμολόγιου – Μισθολόγιου (ν.4024/11) που εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς και συνδέει τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη με την απόδοση και την αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, να επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
 • Ως συνδικαλιστικό κίνημα αντιστεκόμαστε για να μην περάσει η αξιολόγηση ? χειραγώγηση, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του ν.2986 και του καθηκοντολόγιου. Λέμε όχι στην «αυτοαξιολόγηση» και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Κανένας εκπαιδευτικός μέντορας ? αξιολογητής. Δεν θα επιτρέψουμε, συλλογικά και με αλληλεγγύη, να μπει κανένας αξιολογητής στην τάξη. Απόσυρση του σχετικού σχεδίου ΠΔ.
 • Άμεση επίλυση των σοβαρών ζητημάτων των αναπληρωτών (αναγνώριση χρόνων υπηρεσίας, έγκαιρη πληρωμή, αναγνώριση προϋπηρεσίας και μετά το 2010 για τους πίνακες).
 • Άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος των μετακινήσεων των μαθητών.
 • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
 • Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων μισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διόρθωση των μισθολογικών ανισοτήτων και αδικιών που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες επιδοματικές πολιτικές. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα πριν του 2009 επίπεδα.
 • Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους ? επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, της μείωσης συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μη μετατραπούν τα επικουρικά μας ταμεία σε επαγγελματικά και χάσουν το δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα.
 • Να ανατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας που καταργεί κάθε έννοια ανεξάρτητης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
 • Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Πρόγραμμα δράσης

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:

 1. 1.    Κήρυξη εβδομάδας πανεκπαιδευτικής δράσης, μαζί με τη ΔΟΕ, τη 2η ή την 3η εβδομάδα Μαρτίου 2013, που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

- 48ωρη απεργία

- συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις

- συσκέψεις ενημέρωσης και κοινών δράσεων με τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων

- συσκέψεις ενημέρωσης συντονισμού δράσεων  με σωματεία από όλους τους χώρους εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο

- διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς στις Περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης

- νέες Γενικές Συνελεύσεις την Παρασκευή της Εβδομάδας Δράσης και Γ.Σ. προέδρων το Σάββατο της Εβδομάδας Δράσης για τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

2.  Καμπάνια για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, για τις επιπτώσεις των πολιτικών των μνημονίων στους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση και την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινού μετώπου για την ανατροπή τους.

3. Επιδιώκουμε το αγωνιστικό συντονισμό δράσης μας με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχουμε και ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις σε πανδημοσιοϋπαλληλικό ή και πανεργατικό επίπεδο.

4. Καλούμε να Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις. Προτείνουμε να αφιερωθεί χρόνος για τη συζήτηση των αποφάσεων σε κάθε σύλλογο διδασκόντων με την παρουσία εκπροσώπων των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.

5. Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στα Προπύλαια στις 12 μ.

6.Μήνας Πανελλαδικής Δράσης με καταλήψεις στις κατά τόπους Εφορίες με σύνθημα «Δεν έχουμε, δεν μπορούμε, δεν πληρώνουμε. Κάτω τα χαράτσια και η φοροληστεία. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο» σε συνεργασία με άλλα Σωματεία σε κάθε περιοχή.  

Κατεβάστε την απόφαση σε μορφή pdf … εδώ

25-02-2013 Ψηφοφορία αποφάσεων της ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ (23-02-13)

Μπορείτε να δείτε την ψηφοφορία αποφάσεων της ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ (23-02-13) … εδώ

24-02-2013 Δημοσιεύματα σχετικά με την παιδεία

Μπορείτε να δείτε τα δημοσεύματα σχετικά με την παιδεία … εδώ

24-02-2013 Ομιλία του Γεν. Γραμματέα της ΟΛΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Φλεβάρη στην Αθήνα

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΘΕΜΗ, ΓΓ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 20/02/13 στην ΑΘΗΝΑ

Είμαστε πάλι σήμερα εδώ, για μια ακόμη φορά, στους δρόμους και τις πλατείες.

Για να ακυρώσουμε τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης ? Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

Και στέλνουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της στα μέσα μαζικής εξαπάτησης και τους «γκαλοπίστας» της κοινής γνώμης: ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Στην πολιτική που διαλύει τις ζωές μας, στην πολιτική που οδηγεί την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση. Όμως δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής.

Σηκώνουμε το μπόι της συλλογικότητας μας.

Αυτή τη ζωή δεν μπορούν να μας την πάρουν.

Οι γενιές των πατεράδων και των παππούδων μας, που έδωσαν τη  ζωή τους για τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, μας γνέφουν: ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ.

Μας δίνουν δύναμη να πούμε στους κυβερνώντες: ΜΗΝ ΚΑΡΤΕΡΑΤΕ ΝΑ ΛΥΓΙΣΟΥΜΕ.

Στις μέρες μας η συγκυβέρνηση κορυφώνει με τα μέτρα του 3ου μνημονίου την άγρια, νεοφιλελεύθερη επίθεσή της σε βάρος των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.

Το 2013 είναι μια διαφορετική, πολύ πιο δύσκολη χρονιά. Η ανθρωπιστική κρίση αγγίζει όλη την ελληνική επικράτεια και οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση και τα μνημονιακά Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα. Την ολική επαναφορά στις συνθήκες διαβίωσης της δεκαετίας του ?50 και του ?60 την παρουσιάζουν ως ανάκαμψη της οικονομίας, αδιαφορώντας για την έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και κυρίως οι άνεργοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη! Η ανεργία τεράστια.

Η κυβέρνηση, κατ? εντολή των εργοδοτών, καταργεί τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Σ.Σ.Ε., και σχεδιάζει να καθορίζει με νόμο τους μισθούς πείνας των εργαζομένων.

Επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρεί τις υπηρεσίες και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οι απολύσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών αποτελούν πλευρές του ίδιου νομίσματος, και γι? αυτό ο συντονισμός της πάλης όλων των εργαζομένων είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίος.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ντύνονται στο «χακί» και η απεργία απαγορεύεται.

Ο «νόμος και η τάξη» με στόχο την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών βασιλεύουν παντού. Η τρομοκρατία δεν αγγίζει μόνο τους εργασιακούς χώρους, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Η σημερινή απεργία να γίνει η αρχή ενός μεγάλου ξεσηκωμού για την ανατροπή τους.

Ή Εμείς Ή Αυτοί

Αυτές τις μέρες, με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου, προωθούν νέες περικοπές στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές παροχές μέχρι το 2016. Διαλύουν, εξαρθρώνουν όποιο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό έχει απομείνει σ? αυτή τη χώρα.

Απαιτούμε να μπει φραγμός στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στην καταστροφή του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου.

Να μην τους επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους, να μπει φραγμός στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, στη μάστιγα της ανεργίας και στην εργολαβία των ατομικών συμβάσεων.

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν επιστρατεύονται και ο λαός μας δεν τρομοκρατείται.

Η βία, ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν θα περάσουν.

Αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Να βάλλουμε τέλος στα χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους.

Την κρίση του συστήματος δεν θα πληρώσουμε εμείς, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, που τη δημιούργησαν και που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θησαυρίζουν.

Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, που καταργεί κάθε έννοια ανεξάρτητης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Αυτοί που κλέβουν το ψωμί μας από το τραπέζι, Κυβέρνηση ? Ευρωπαϊκή Ένωση ? ΔΝΤ,

Κηρύσσουν τη σκληρή, βάρβαρη λιτότητα για το λαό μας

Για την επιβίωση μιας κάστας καπιταλιστών και το θάνατό του λαού μας.

Εμείς τους απαντάμε:

Ποτάμι είναι φουσκωμένο η οργή του λαού και θα τους πνίξει.

Η νίκη πλησιάζει.

Το δίκαιο είναι με το μέρος μας!!

24-02-2013 Μήνυμα συμπαράστασης από τους εκπαιδευτικούς της Αργεντινής

Προς  το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι:
Επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην ΟΛΜΕ και όλους τους εργαζόμενους, ειδικά αυτή την περίοδο που κλιμακώνετε τον αγώνα σας κατά των καταστροφικών πολιτικών που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση.
Μας χαροποίησε το γεγονός ότι η γενική απεργία στέφθηκε από επιτυχία χάρη στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
Από τη SUTEBA, τη CTERA και τη CTA σας στέλνουμε συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Roberto Baradel
Γενικός Γραμματέας Suteba
και CTA Pcia. de Bs. As.