Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

28-09-2012 Η άποψή μας για την προτεινόμενη αναθεώρηση του ΕΠΕΔΒΜ

Η άποψή μας για την προτεινόμενη αναθεώρηση του ΕΠΕΔΒΜ

 

Προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΠΕΔΒΜ, κ. Αθανάσιο Κυριαζή

 

κοιν.: Ειδ. Γραμματέα κ. Ζαχαράκη Ε.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Η παρέμβασή μας στις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΠΕΔΜΒ του ΕΣΠΑ όπου συμμετέχουμε, αλλά και δημόσια, με υπομνήματα προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι συνεχής. Είναι γεγονός ότι αρκετά κονδύλια διατίθενται στην εκπαίδευση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα ΕΠΕΔΒΜ (2007-2013).

Δυστυχώς, οι προϋπολογισμοί για την παιδεία στη χώρα μας συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικό ρεκόρ δημοσίων δαπανών σε όλο τον κόσμο (ΕΕ και χώρες ΟΟΣΑ). Οι νέες περικοπές με τα μέτρα που ετοιμάζονται να εξαγγείλουν κυβέρνηση και τρόικα (και στην παιδεία) οδηγούν την εκπαίδευση σε κατάρρευση και τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη και έχουμε ήδη καταγγείλει, τη μείωση των συνολικών δαπανών του προγράμματος κατά 363.882.278 ?. Μείωση που έγινε σε εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων.

Αντίθετα σε εποχές σκληρής λιτότητας για το λαό μας και περικοπών ακόμα και των πιο στοιχειωδών δαπανών για τα σχολεία,  σε εποχές που δεν πληρώνονται ακόμα και δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών, σε εποχές που καταργούνται σχολεία  και υποστηρικτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες από τις περικοπές στον προϋπολογισμό λόγω μνημονίου, είναι σκάνδαλο πρώτης γραμμής να συνεχίζεται η προκλητική διασπάθιση  χρημάτων από το ΕΣΠΑ (ΕΠΕΔΒΜ).

Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει είναι ο συνολικός ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ σε όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως στο παρελθόν χάθηκε -και κάτι ανάλογο γίνεται και στις μέρες μας- μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική εκπαίδευση, να αξιοποιηθούν τα σημαντικά κονδύλια του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη βελτίωση των υποδομών της εκπαίδευσης, αλλά και την εφαρμογή, επιτέλους, της ουσιαστικής επιμόρφωσης (ετήσιας διάρκειας) των εκπαιδευτικών.

Να σημειώσουμε την δραματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων (μόλις 29,1 % στις 30/8/12) ενώ το μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ουσιαστικά κατέρρευσε (0% απορρόφηση).

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

28-09-2012 Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και τα συλλαλητήρια και μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας πλημμύρισαν τους δρόμους στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις πόλεις.

Οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απέδειξαν ότι λαός και εργαζόμενοι όχι μόνο δεν νομιμοποιούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν σκληρά, να υπερασπιστούν το δίκιο τους, να αντισταθούν σε όλους αυτούς που θέλουν να τους θυσιάσουν στο βωμό της κρίσης.

Το ποτάμι της κοινωνικής οργής ξεχειλίζει. Να τελειώνουμε με τη μοιρολατρία,  την απογοήτευση και τον αποπροσανατολισμό που σπέρνουν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ.

Η πετυχημένη χθεσινή κινητοποίηση ήρθε ακόμα να διαψεύσει απόψεις που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για νέες κινητοποιήσεις.

Ο μόνος δρόμος είναι οι μαζικοί, μαχητικοί, παρατεταμένοι αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Η απεργία της 26ης Σεπτέμβρη δεν ήταν ντουφεκιά στον αέρα. Θα  βρει την αγωνιστική της συνέχεια.

Κάθε σχολείο, κάθε ΕΛΜΕ, κάθε περιοχή  να γίνει κέντρο αγώνα.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να υλοποιήσουν μέτρα στήριξης των κινητοποιήσεων όπως πανό στα σχολεία, συναντήσεις με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, συσκέψεις με τοπικούς φορείς και σωματεία για κοινή δράση, τοπικές διαμαρτυρίες κ.ά.

Διαρκής αγώνας για να μην ψηφιστούν τα νέα βάρβαρα  μέτρα, για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Μπορούμε να νικήσουμε.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

27-09-2012 Ενημερωτικό σημείωμα για τη ΓΣ των Προέδρων ΕΛΜΕ στις 29/09

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας θα γίνει το Σάββατο, 29/9 στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο «TITANIA» (Πανεπιστημίου 52, τηλ. : 210 33 26 000), στις 10.30 π.μ.
Η σειρά των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ θα γίνει κατόπιν κλήρωσης την ώρα της προγραμματισμένης έναρξης.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ

27-09-2012 FETE UGT stands in solidarity with the Greek Teachers

FETE UGT stands in solidarity with the Greek Teachers. You may download the related file in pdf forrmat … here

27-09-2012 Βίντεο και φωτογραφίες από την πορεία στις 26 Σεπτέμβρη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-09-2012 Δελτίο Τύπου σχετικά με τα ψηφίσματα συμπαράστασης στη σημερινή απεργία από ξένες ομοσπονδίες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενόψει της Γενικής Απεργίας οι Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πορτογαλίας (FENPROF), Ηνωμένου Βασιλείου (NUT) και Γερμανίας (GEW), έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης στην ΟΛΜΕ.

Συνοπτικά, στο ψήφισμά της η FENPROF αναφέρεται στη βίαιη επίθεση που έχει εξαπολυθεί από την πολιτική καταλήστευσης των εργαζομένων και των εισοδημάτων τους η οποία εφαρμόζεται από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η NUT κάνει λόγο για τις περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών οι οποίες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει περικοπές ύψους 25 ? 35%. Καταλήγει τονίζοντας ότι στην Ελλάδα η ασφάλεια της εκπαίδευσης και περισσότερο η επένδυση σε αυτήν, είναι θεμελιώδη ζητήματα για την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, η GEW στο ψήφισμά της επισημαίνει ότι οι πολιτικές των περικοπών που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση, στις αποδοχές των εργαζομένων και στις κοινωνικές παροχές, είναι μέρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από την Τρόικα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Tα ψηφίσματα (στα Αγγλικά), μπορείτε να τα δείτε στο site της ΟΛΜΕ: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?page_id=1188

 Κατεβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf … εδώ

26-09-2012 GEW Letter of solidarity on the occasion of the Education Workers? General Strike on 26 September 2012

Yoy may download the GEW Letter of solidarity on the occasion of the Education Workers? General Strike on 26 September 2012 … here

25-09-2012 Statement on Greece-National Union of Teachers (NUT) stands in solidarity with the Greek teachers

You may download the Statement on Greece – National Union of Teachers (NUT) stands in solidarity with the Greek teachers … here

25-09-2012 Greeting from FENPROF

You may download the Greeting from FENPROF … here

24-09-2012 Κάλεσμα στην Απεργία της 26ης Σεπτέμβρη

ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), περιλαμβάνονται για μια ακόμη φορά, νέα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία, η κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποτελούν και πάλι το βάρβαρο πλαίσιο πολιτικής της τρικομματικής Κυβέρνησης. Οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα τι μορφή θα έχει, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης» θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με τα 640 ευρώ μισθό και την υποχρεωτική παραμονή για χρόνια μακριά από την κατοικία τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.

Η πολιτική των περικοπών  στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει ως αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία τους. Η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους.

Οι ελάχιστοι διορισμοί που ανακοίνωσε το Υπουργείο για την εκπαίδευση, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, αλλά δεν ανταποκρίνονται ούτε στην αναλογία 1:5 (προσλήψεων / συνταξιοδοτήσεων) που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το δημόσιο. Είναι φανερό ότι ήδη εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται, χωρίς να έχουν κάν ψηφιστεί!

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που καταστρέφει το δημόσιο σχολείο, εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς και παράλληλα οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση ολόκληρη την κοινωνία.

            Στη γενική απεργία στις 26/9 δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των συναδέλφων και το γενικό ξεσηκωμό που απαιτείται. Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνονται από τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

            Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και των συλλαλητηρίων. Οργανώνουμε περιοδείες στα σχολεία, συσκέψεις και συντονισμούς με συλλόγους γονέων και με άλλα σωματεία εργαζομένων σε κάθε περιοχή, ανάρτηση πανό σε κάθε σχολείο.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΜΕ 11 π.μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

ΟΛΜΕ