Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

29-08-2012 Κάλεσμα συμμετοχής στην Πανεργατική Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνάδελφοι, σες

Στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα, περιλαμβάνονται, συνεχίζονται και εντείνονται, νέα εξοντωτικά, άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που αποτελούν τη χαριστική βολή στους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Η νέα περικοπή των μισθών, μέσα από την κατάργηση των υπολειμμάτων του 13ου και 14ου μισθού, η νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η νέα κατακρεούργηση του εφάπαξ, η νέα περικοπή των δαπανών για την υγεία, η κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποτελούν και πάλι το βάρβαρο πλαίσιο της πολιτικής της τρικομματικής Κυβέρνησης. Οι απολύσεις και η εφεδρεία, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή θα έχει, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη σύνδεση μισθού και «απόδοσης» θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση τους εκπαιδευτικούς και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι νέοι εκπαιδευτικοί με μισθό 640 ευρώ και χρόνια υποχρεωτική παραμονή μακριά από την μόνιμη κατοικία και την οικογένειά τους οδηγούνται σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση.

Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πολιτικής του μνημονίου στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς γίνονται όλο και πιο δραματικές. Οι σχεδόν μηδενικοί διορισμοί, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, θα δημιουργήσουν σοβαρά κενά και δυσκολίες στη λειτουργία τους. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει, επίσης, να εξαπολύσει ακόμα μια επίθεση στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών με την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας.

Συνάδελφοι,σες

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως θα πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, που καταστρέφει το δημόσιο σχολείο και εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς.

Πρέπει να σταματήσουν τώρα οι περικοπές στην παιδεία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην πανεργατική ? πανϋπαλληλική διαδήλωση που οργανώνεται από τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ, το Σάββατο 8-9-12 στις 6  μ.μ . στην Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου).

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

29-08-2012 Η ΟΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών στις 31/08/12

ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στηρίζει την κινητοποίηση που οργανώνεται την Παρασκευή 31/8/12 στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις σχεδόν μηδενικές προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών τη φετινή χρονιά και την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Απαιτούμε μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλες τις πάγιες ανάγκες και προσλήψεις αναπληρωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μόνο για τις πραγματικά έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται στα σχολεία (αναρρωτικές ή άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνων, κ.λπ.), κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, ΕΣΠΑ και των ωρομισθίων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο … εδώ

29-08-2012 Συνάντηση Προέδρων Δ.Σ. ΕΛΜΕ ? Αιρετών του κλάδου

ΘΕΜΑ: Συνάντηση Προέδρων Δ.Σ. ΕΛΜΕ ? Αιρετών του κλάδου

Αγαπητοί / -ές Συνάδελφοι,

Tο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της Μετασυνεδριακής Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ και εκτιμώντας ως θετικές τις περιφερειακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και τους αιρετούς του κλάδου αποφάσισε να επαναλάβει τη διαδικασία και φέτος.

  1.  Συνάντηση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της Αττικής, της  Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, των  Νησιών Αιγαίου και  Ιονίου και της Κρήτης καθώς και των Αιρετών των αντίστοιχων περιοχών στην Αθήνα την Τετάρτη, 5/9/2012 στις 11.00 π.μ. (Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», Πανεπιστημίου 52, τηλ.: 210 3326000).
  2. Συνάντηση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος και Θεσσαλία) και των Αιρετών των αντίστοιχων περιοχών στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο, 8/9/2012 στις 11.00 π.μ. (Γραφεία ΕΔΟΘ: Προξ. Κορομηλά 51, περιοχή Λευκού Πύργου, 4ος όροφος).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης θα συμμετέχουμε μαζικά στη διαδήλωση των συνδικάτων.

Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής του Προέδρου της ΕΛΜΕ συμμετέχει άλλο μέλος που ορίζει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Τα έξοδα μετάβασης των Προέδρων των ΕΛΜΕ και των Αιρετών βαρύνουν τις οικείες ΕΛΜΕ.

Ειδικά για τους Αιρετούς που προέρχονται από νησιωτικές περιοχές (Νησιά Αιγαίου, Νησιά Ιονίου και Κρήτη) καλύπτονται έξοδα μετάβασης από την ΟΛΜΕ μέχρι του ποσού των 200 ? με απόδειξη.

Θα συζητήσουμε τις εξελίξεις με τα σχεδιαζόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα περικοπών και λιτότητας από κυβέρνηση και τρόϊκα, τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα (αξιολόγηση, ωράριο, εφεδρεία, κ.λπ.), τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία με την έναρξη της νέας χρονιάς, να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας μας, αφού έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση μεταξύ των μελών των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ. Γι? αυτό οι συνάδελφοι (Πρόεδροι, Αιρετοί), πρέπει να έχουν καταγραμμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Αριθμός λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων κατά κλάδο και ειδικότητα.
  • Ελλείψεις σε βιβλία.
  • Πόσα τμήματα λειτουργούν με 26 ? 30 μαθητές.
  • Ανάγκες μετακίνησης μαθητών.
  • Λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, πιστώσεις.
  • Πόσα σχολεία λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Πόσα λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια. Γενικά κτιριακά προβλήματα.
  • Αναλυτικά, οι οικονομικές εκκρεμότητες του ΥΠΕΠΘ προς τους συναδέλφους (για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, για υπερωρίες, σε ωρομισθίους, για ενισχυτική διδασκαλία, για πρόσθετη διδακτική στήριξη, για οδοιπορικά ? μετακινήσεις, για επιμορφωτές και επιμορφούμενους σε διάφορα σεμινάρια κ.λπ.)
Κατεβάστε το σχετικό αρχείο … εδώ

 

28-08-2012 Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα στην Παιδεία στη ΝΕΤ

28-08-2012 Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα στην Παιδεία στον ΑΝΤ1

28-08-2012 Δημοσιεύματα σχετικά με την αξιολόγηση, τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία κ.λπ.

Μπορείτε να διαβάσετε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την αξιολόγηση, τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία κ.λπ. … εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε τα αντίστοιχα δημοσιεύματα της 27ης Αυγούστου … εδώ

 

27-08-2012 GEW Hamburg has published an interview with N.Papachristos in their trade union magazine

GEW Hamburg has published an interview with N.Papachristos in their trade union magazine (in German). You may download the interview … here

26-08-2012 “Κοινωνικός Διάλογος” στην Ευρώπη και Ποιότητα στην Εκπαίδευση

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πρόγραμμα της ETUCE με θέμα τον «κοινωνικό διάλογο» στο χώρο της εκπαίδευσης στις χώρες της Ε.Ε. συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων των εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι των εργοδοτών στο χώρο της εκπαίδευσης, δηλ. κατά κύριο λόγο εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας.

            Στις πρώτες συναντήσεις δημιουργήθηκαν τρεις θεματικές ομάδες εργασίας: για την ποιότητα της εκπαίδευσης, τις δημογραφικές προκλήσεις και την ανώτατη εκπαίδευση.

            Η ομάδα εργασίας για την ποιότητα της εκπαίδευσης, μετά από τον πρώτο κύκλο συζητήσεων (2010-11), περιορίστηκε στο θέμα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγραφούν αυτά που ισχύουν σήμερα στις διάφορες χώρες.

Από την πλευρά μας κατατέθηκε το παρακάτω κείμενο:

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα είχε σχεδιαστεί και είναι νόμος από το 1997 τόσο η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όσο και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

 α) Με νόμο τον 1997 προβλεπόταν:  (1) η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τους διευθυντές σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους, και αυτών από τους ανωτέρους τους στη διοίκηση και (2) η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου  και των σχολείων από σώμα εξωτερικών αξιολογητών.

            Δεν εφαρμόστηκε  ποτέ αυτός ο νόμος κάτω από τις ισχυρές αντιδράσεις  της ΟΛΜΕ ( αποφάσεις Γ.Σ., κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες κλπ.)

β) Το 2002  ψηφίστηκε νέος νόμος που προέβλεπε ξανά τόσο την ατομική  αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών όσο και την αξιολόγηση των σχολείων καταργώντας το σώμα των εξωτερικών αξιολογητών.

Δεν εφαρμόστηκε και αυτός ο νόμος για τους ίδιους λόγους.

γ) το 2010 ψηφίστηκε νέος νόμος που προβλέπει ξανά την αξιολόγηση και συμπληρώνει τον προηγούμενο  νόμο του 2002.Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε σε πρώτη φάση από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων να αποδεχθούν την αυτό-αξιολόγηση των σχολείων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων μετά από απόφαση της Γ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα.

δ) Η Ομοσπονδία μας πιστεύει πως αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αξιολόγησης  δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον εκπαιδευτικό, οδηγεί στην ιδεολογική του χειραγώγηση και στον περιορισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας.

Όσον αφορά τα σχολεία, η αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την συνολική εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται αλλά και με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση τους και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους,  σε ένα σχολείο που θα λειτουργεί τελικά με βάση τον ανταγωνισμό και τους κανόνες  της αγοράς».

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

24-08-2012 Βίντεο σχετικά με τα προβλήματα στην Παιδεία τη νέα σχολική χρονιά

24-08-2012 Σχετικά με τις θέσεις υπευθύνων ΕΚΦΕ, ΚΕΠΛHΝΕΤ κ.λπ.

ΘΕΜΑ: Θέσεις υπευθύνων ΕΚΦΕ, ΚΕΠΛHΝΕΤ κ.λπ.

Κύριε Υπουργέ,

Εν μέσω θέρους, με κλειστά τα σχολεία καλούνται οι εκπαιδευτικοί να κάνουν αιτήσεις για τις θέσεις των υπευθύνων ΕΚΦΕ, ΚΕΠΛHΝΕΤ, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής κ.λπ.

Επειδή αυτό αντίκειται σε κάθε λογική και δεοντολογία διαφάνειας σάς καλούμε να δώσετε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf … εδώ