Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

28-07-2012 Δημοσιεύματα σχετικά με αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές … εδώ

27-07-2012 Νέα δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών

Μπορείτε να δείτε τα νέα δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών … εδώ

25-07-2012 Δημοσιεύματα σχετικά με τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ για την αύξηση του ωραρίου

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ για την αύξηση του ωραρίου … εδώ

24-07-2012 Δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις … εδώ

23-07-2012 Δελτίο Τύπου σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών βασισμένη στην έκθεση του ΟΟΣΑ, σημειώνουμε τα εξής:

Η Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, στην οποία βασίζεται η πρόταση για την αύξηση του ωραρίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλοίωσης και διαστρέβλωσης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της χώρας μας. Οι εμπειρογνώμονες του «έγκυρου» Διεθνούς Οργανισμού δεν επιδίωξαν να καταγράψουν τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική εκπαίδευση. Η Έκθεση που έδωσαν δεν είναι παρά μια κατά παραγγελίαν από το Υπ. Παιδείας Έκθεση (η σύνταξη της έκθεσης κόστισε 127.653 ?, χωρίς να υπολογίσουμε τους φόρους και τις κρατήσεις) που σκοπό έχει να ενισχύσει την Κυβέρνηση και την Τρόικα στην προσπάθειά τους να λάβουν ακόμα πιο επώδυνες αποφάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Η σκόπιμα μεροληπτική στάση του ΟΟΣΑ δεν είναι καινοφανής. Είναι χαρακτηριστική η άποψη που διατυπώνει η «Εκπαιδευτική Διεθνής» (Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών) σχετικά με τις επιδιώξεις του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του 2010 «Η εκπαίδευση με μια ματιά» («Education at a glance»):

«Στη νέα ετήσια Έκθεση του 2010 ?Η εκπαίδευση με μια ματιά? ο ΟΟΣΑ εξακολουθεί να υποστηρίζει μια πιο αποδοτική δαπάνη και επιπρόσθετη ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς στη δημόσια εκπαίδευση, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια οδυνηρών συνεπειών της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν οι αχαλίνωτες αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, το κλείσιμο σχολείων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών».

Οι ειδήμονες του ΟΟΣΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις τεράστιες ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Γνωρίζουν επίσης τους εξαιρετικά χαμηλούς πόρους που διατίθενται για την εκπαίδευση, οι οποίοι μάλιστα μετά την εφαρμογή των επαίσχυντων Μνημονίων έχουν συρρικνωθεί πολύ κάτω από το 3% επί του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 2,69%, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες τους. Σημειώνουμε παρενθετικά ότι οι προοπτικές που συνεπάγεται η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς το 2015 οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα μειωθούν στο ποσοστό του 2,23%, και η ανεργία θα πάρει τεράστιες διαστάσεις με τον περαιτέρω περιορισμό των προσλήψεων.

Επίσης, οι συντάκτες της Έκθεσης γνωρίζουν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι έλληνες εκπαιδευτικοί  μετά τις απανωτές περικοπές στους μισθούς τους και τις επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Και όμως, όλα αυτά τα αποσιωπούν προκειμένου να υπηρετήσουν το βασικό στόχο που έχει θέσει η Τρόικα: να ενοχοποιήσουν για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης τους έλληνες εκπαιδευτικούς, ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η επίθεση εναντίον τους και εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η Έκθεση υποστηρίζει ότι το διδακτικό ωράριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Και εδώ παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το βασικό ωράριο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο, παρά τα όσα λέγονται, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η πλειονότητα των εκπαιδευτικών διδάσκουν από 18 ως 20 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει φυσικά μια αποκλιμάκωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα που τους οδηγεί, στο τέλος τους εργασιακού του βίου, στις 16 ώρες, αλλά ούτε αυτό συνιστά ελληνική πρωτοτυπία. Σε αρκετές χώρες μάλιστα οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στο Λύκειο δεν ξεπερνούν τις 17 (Φιλανδία), τις 16 (Τσεχία) ή τις 14 (Γαλλία και Πολωνία) κ.λπ. (στοιχεία από σχετική Έκθεση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρυδίκη», έτους 2009).

Η μελέτη στοιχείων που πραγματοποίησε το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, αποδεικνύουν τα ψέματα που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από τα ΜΜΕ και το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το χρόνο εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών. (δείτε τη σχετική μελέτη εδώ: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=1828 )

Σε  αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται πως ο μέσος όρος των διδακτικών ωρών στις χώρες της Ευρώπης είναι 18,5 ανά εβδομάδα, όσος δηλ. είναι και ο μ.ο. στη χώρα μας.

Επίσης, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και με καθήκοντα διοίκησης και γραμματείας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι εκπαιδευτικοί είναι απαλλαγμένοι από τέτοια καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνει πολυμελής γραμματεία. Η παντελής έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων στα σχολεία υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν όλη τη γραφειοκρατία που αφορά τη σχολική μονάδα, και να αφιερώνουν σε αυτή αρκετές ώρες. Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα, συμπληρώνοντας με αυτό το διοικητικό έργο το ωράριό τους. Επίσης εργάζονται αρκετές ώρες εκτός σχολείου τόσο για την προετοιμασία του μαθήματος, όσο και για την διόρθωση των εργασιών των μαθητών τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί θέλουν να ξεχνούν για να απαξιώσουν τους εκπαιδευτικούς στην κοινωνία.

Είναι πεποίθησή μας πως καμιά σοβαρή αλλαγή στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την αναγκαία αύξηση των δαπανών και χωρίς την ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, την ενεργό συμμετοχή τους και τη σύμφωνη γνώμη τους. Αυτά τα στοιχεία, όμως, έχουν θυσιαστεί στο βωμό της πολιτικής των Μνημονίων, μιας πολιτικής που προωθεί το φθηνό και ιδιωτικοποιημένο σχολείο στην υπηρεσία των αγορών.

Θεωρούμε πως οποιαδήποτε δυσμενής αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών  θα έχει αρνητική επίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών και με αυτή την έννοια το θέμα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ίδια την ύπαρξη του  δημόσιου σχολείου .

Αρνούμαστε να δεχθούμε να θυσιάζεται η εκπαίδευση και οι ανάγκες της στις ανάγκες και τα συμφέροντα των δανειστών και των περίφημων «αγορών» και τις πολιτικές των μνημονίων.

Σε μας απομένει η δυνατότητα ενός συντονισμένου πανεκπαιδευτικού αγώνα, με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική στήριξη και σύμπραξη, ώστε να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθείται από υπερεθνικά κέντρα.

Κατεβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου … εδώ

22-07-2012 Ανακοίνωση-Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ σε Στάση Εργασίας στις 24 Ιουλίου 2012

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ? ΚΑΛΕΣΜΑ 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 & ώρα 12.30 με λήξη ωραρίου

Συγκέντρωση ώρα 13.00 στο Υπουργείο Εργασίας

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 Εφιαλτική είναι η κατάσταση, στην οποία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να προωθούνται και σήμερα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις  και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της τρικομματικής Κυβέρνησης, ότι δεν θα ληφθούν  νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο η χθεσινή εξαγγελία της Κυβέρνησης, διά στόματος Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να προχωρήσει σε νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε νέα περικοπή κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, όσο  και η σταθερή άρνηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, όχι όμως και τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας: 1. της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος, 2. της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο, 3. της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την  ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, 4. των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων ? συνταξιούχων, καθώς και 5. της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.

Οι συνεχείς μειώσεις εισοδημάτων (μισθών, συντάξεων και εφάπαξ), η επιμονή των Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να οδηγούν σε «κούρεμα» τα αποθεματικά των Ταμείων, αλλά να μην φροντίζουν για το «κούρεμα» των δανείων, αλλά και γενικότερα η εμμονή στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες καθημερινότητας για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ως άμεση απάντηση στη νέα προκλητική επίθεση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας στο Δημόσιο, την Τρίτη 24/07/2012, από τις 12:30 μμ έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 μμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Σταδίου 29) και στην  πορεία προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από τη νέα Συγκυβέρνηση

  • Να σταματήσει την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών
  • Να σταματήσει τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων
  • Να εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους
  • Να προχωρήσει σε άμεσο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων ανάλογα με τη μείωση των μισθών.

 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο … εδώ

19-07-2012 Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ

Η εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ευρύτερα, για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων και των απανωτών χαρατσιών, καθώς και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, έρχονται να προστεθούν και τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας. Σ? αυτά αποτυπώνεται η βαρβαρότητα των μνημονιακών φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και που συνεπάγονται επιπλέον φόρο χιλιάδων ευρώ για κάθε οικογένεια.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους της χώρας μας να αντιταχθούν στην πολιτική της φορολεηλασίας των πενιχρών εισοδημάτων τους, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στην πολιτική της ανεργίας και των απολύσεων.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αγωνίζεται για:

  • Να καταργηθούν τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.
  • Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και να γίνει ρύθμιση για τα υπόλοιπα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που δεν θα θίγει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.
  • Να φορολογηθούν ο πλούτος και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 19.30 στον πεζόδρομο της Κοραή και στην πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή. 

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κατεβάστε το αρχείο της ανακοίνωσης … εδώ

18-07-2012 Ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς για την οικονομική κρίση

Μπορείτε να δείτε την Ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς για την οικονομική κρίση και τις αναφορές της στην Ελλάδα

17-07-2012 Όχι στις διώξεις μαθητών και γονέων στη Θεσσαλονίκη

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

           Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις σε βάρος των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που προέρχονται από τις εισαγγελικές αρχές της πόλης. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες διενεργείται, σε βάρος τους προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της απαγγελίας κατηγοριών για συναυτουργία και ηθική αυτουργία επειδή οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στις μαθητικές και ευρύτερες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο του 2011.

           Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες διώξεις μαθητών και γονέων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολιτική πράξη εκ μέρους της εξουσίας, που στοχεύει να τρομοκρατήσει, να φοβίσει και να κάμψει το φρόνημα όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές, της Κυβέρνησης και της τρόικας (ΔΝΤ ? ΕΕ ? Ευρωπαϊκή Κεντρ. Τράπεζα).

           Καταγγέλλουμε την εκ νέου ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού , η οποία εισήγαγε το «μαθητικό ιδιώνυμο» ποινικοποιώντας ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις, και θεωρούμε ότι δεν έχει καμία θέση στην έννομη τάξη μιας πολιτείας που σέβεται τα δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών της.

          Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, γιατί τέτοια κρούσματα αυταρχισμού επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το κλίμα αμφισβήτησης και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

          Πιστεύουμε, τέλος, μαζί με ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, πως τα προβλήματα που ανακύπτουν στους εκπαιδευτικούς χώρους και, πολύ περισσότερο, οι συλλογικές αγωνιστικές διεκδικήσεις των νέων παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον αυταρχισμό και τη βία. Οι χώροι της εκπαίδευσης πρέπει ?πρωτίστως αυτοί- να είναι χώροι ελευθερίας και ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

Απαιτούμε:

? ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 18ου ΓΕΛ

? ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (Ν. 2811/2000)

? ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Δηλώνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και όλων όσων αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας.

Δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην ανάμειξη της εισαγγελίας, των δικαστών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο … εδώ

17-07-2012 Καταγγελία για απολύσεις συνδικαλιστών από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόλυση του καθηγητή Παναγιώτη Σωτήρη από φροντιστήριο στην Καλλιθέα. Η απόλυση αυτή ήρθε μετά από αντιπαράθεση με την εργοδοσία ύστερα από την απαίτηση της τελευταίας να επιβληθούν μονομερώς μειώσεις μισθών.

Το γεγονός ότι ο συνάδελφος Παναγιώτης Σωτήρης είναι για χρόνια συνδικαλιστής της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έχοντας μάλιστα διατελέσει και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (Σ.Ε.Φ.Κ.), κάνει σαφές ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση καθηγητή που αμφισβήτησε το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρά μονομερώς σε μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και υπερασπίστηκε τις συλλογικές κατακτήσεις του κλάδου και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Γ. Καρακωνσταντάκη από άλλο φροντιστήριο, ο  οποίος αρνήθηκε να δεχθεί βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του, να συναινέσει στη μη καταβολή των ωρομισθίων κατά τα επανληπτικά μαθήματα, της αποζημίωσης του επιδόματος αδείας και την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα από τη νέα χρονια.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε πολλά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια εμπόδιο και ανάχωμα αποτελεί η συλλογικότητα των εργαζομένων καθηγητών και η μαχητική συνδικαλιστική δράση του Σ.Ε.Φ.Κ. Τώρα, πατώντας πάνω στο ξεθεμελίωμα της εργατικής νομοθεσίας και επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση της εργασιακής συνθήκης, αλλά και να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς εργαζομένους συνδικαλιστές που διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η συλλογική πάλη των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η αγωνιστική τους δράση θα κάμψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα που κάνει ο Σ.Ε.Φ.Κ. ενάντια στις απολύσεις και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Η συλλογική πάλη των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η αγωνιστική τους δράση θα κάμψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δείτε το αρχείο της σχετικής καταγγελίας … εδώ