Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button

27-04-2012 Διακήρυξη για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012 

Εδώ και δύο χρόνια ο Ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης, ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, και η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που. κατεδαφίζει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της εργασίας. Ακυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια και καταστρέφει κάθε παραγωγικό και κοινωνικό ιστό.

Με την πολιτική των μνημονίων υλοποιούνται βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα  όπως:

 • Το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο-φτωχολόγιο που μειώνει δραματικά τους μισθούς μας και συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
 • Η εργασιακή «εφεδρεία» και οι απολύσεις, σε όλο τον δημόσιο τομέα.
 • Η πλήρης απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, με σκοπό τη δήθεν μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγική οικονομία με μισθούς των 300-400 ευρώ.
 • Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.
 • Η μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Η συνεχής επαχθής φορολόγηση των χαμηλών μια μεσαίων εισοδημάτων.

Τα δραματικά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δείχνουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία.

 • Η επίσημη ανεργία ξεπέρασε ήδη το 20% και στους νέους φτάνει στο 50%, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2012.
 • Οι εργαζόμενοι περιορίζουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες για να επιβιώσουν. Η φτώχεια και η εξαθλίωση κτυπά όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρους εξόντωσης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης της οικονομίας, που δεν αφορά τη σωτηρία της χώρας και του λαού της αλλά τη διασφάλιση των δανειστών, του μεγάλου ληστρικού κεφαλαίου.

Σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των νόμων που τα συνοδεύουν.

Να αναδείξουμε το ρόλο του εκπαιδευτικού και της δημόσιας εκπαίδευσης για την πρόοδο και το μέλλον αυτής της χώρας.

Με συνείδηση της ευθύνης μας για το παρόν και το μέλλον

Με  συντονισμένη δράση στηριγμένη στην ενότητα, στην εκτίμηση των καταστάσεων, στους συλλογικούς μας θεσμούς

Με αλληλεγγύη και ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων, μπορούμε  να δώσουμε τέλος στο σημερινό εφιάλτη, να ζωντανέψουμε την ελπίδα και τα οράματα για το αύριο.

Θα είμαστε ξανά στους δρόμους με τα αιτήματα και συνθήματα των τελευταίων ΓΣ συνελεύσεων του κλάδου μας:

Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης – ΕΕ – Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.

 • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
 • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ 4024/11 (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ) ΠΟΥ ΚΑΡΑΤΟΜΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ».
 • Ρήξη με αυτές τις πολιτικές σε όλη την Ευρώπη.

 

Όλοι στους δρόμους να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά

Όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο … εδώ

26-04-2012 Σχετικά με το περιφερειακό σεμινάριο της ETUCE στη Μαδρίτη στις 20/03/12

Έκθεση για το περιφερειακό σεμινάριο της ETUCE που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στις 20 Μαρτίου 2012.

Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη περιφερειακό σεμινάριο της ETUCE με τίτλο: «Πρόσληψη και παραμονή στον εκπαιδευτικό τομέα, ένα θέμα κοινωνικού διαλόγου» στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες. Σκοπός του περιφερειακού σεμιναρίου ήταν να διερευνηθούν οι αιτίες και να προταθούν λύσεις αντιμετώπισης στο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στην Ευρώπη. Το περιφερειακό σεμινάριο ήταν το πρώτο από σειρά συναντήσεων όπου θα ακολουθήσουν και στις οποίες θα αναλυθούν τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τις χώρες που συμμετέχουν. Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Συμπεράσματα του περιφερειακού σεμιναρίου ήταν τα εξής:
Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με κυρίαρχα αίτια τους μη ελκυστικούς μισθούς, το στρες και την έλλειψη υποστήριξης. Σημειώνεται ότι στο διάστημα της πρώτης πενταετίας μετά το διορισμό τους πολλοί καθηγητές εγκαταλείπουν την εργασία τους. Η ζήτηση για τον κλάδο των καθηγητών προέρχεται κυρίως από μέτριους έως κακούς μαθητές. Η ποιότητα των εκπαιδευτικών που ήδη υπηρετούν δεν είναι καλή. Η επιμόρφωση των καθηγητών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μηδενική. Τα επόμενα πέντε χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εκπαιδευτούν 1,5 εκατομμύριο καθηγητές χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος προβλέπεται ότι σε 5 με 10 χρόνια η έλλειψη καθηγητών θα είναι ολοκληρωτική. Οι ειδικότητες που έχουν τεράστιο πρόβλημα είναι κυρίως αυτές των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα των Μαθηματικών.

Λύσεις που προτάθηκαν για την αύξηση της ζήτησης στο χώρο των καθηγητών ήταν οι εξής: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας, επιμόρφωση, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, επιστημονική-ψυχολογική στήριξη των εκπαιδευτικών. Επίσης επιβεβαιώθηκε η τεράστια απόκλιση στους μισθούς των Ελλήνων εκπαιδευτικών με το μέσο όρο των μισθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και χωρών όπου αντιμετωπίζουν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα (βλέπε Πορτογαλία, Ισπανία).

Τέλος, παρουσιάστηκε έρευνα για τη δημόσια υγεία η οποία έδειχνε τους παράλληλους βίους παιδείας και υγείας κάτω από την πίεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τονίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πολιτικές που ασκούνται πλήττουν βάναυσα τα κοινωνικά αγαθά στο σύνολό τους. Οι πολιτικές αυτές είναι επικίνδυνες για τους μαθητές, οι πολιτικές αυτές είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

 

26-04-2012 The speech of Themis Kotsifakis, Olme, Greece, for the Solidarity Events in Germany (17-19/04/12)

The speech of Themis Kotsifakis, Olme, Greece for the Solidarity Events in Germany (17-19/04/12)

You may download the speech in germanhere

25-04-2012 Σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης 17 -19 Μαΐου 2012 στη Φρανκφούρτη/Main

Για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη!

Ενάντια στα διατάγματα της Τρόικα και της κυριαρχίας των χρηματοοικονομικών αγορών!

Η GEW χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2012 στη Φρανκφούρτη/Main. Καλεί τα μέλη της να υποστηρίξουν τις προετοιμασίες στις διαφορετικές περιφέρειες και να συμπεριλάβουν τα αιτήματα των ενώσεων.

Πιστά στο σύνθημα «Σώστε το ευρώ και μειώστε τα χρέη» οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται, οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αποκλείονται και τα δικαιώματα εργαζομένων περιορίζονται. Στην Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δραματικές· το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών μόλις απαγορεύθηκε εντελώς. Αυτό αποτελεί μια κραυγαλέα παραβίαση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ολόκληρα  έθνη τίθενται υπό την πολιτική περικοπών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το αποκαλούμενο «δημοσιονομικό σύμφωνο» περιορίζει σοβαρά τα δημοκρατικά δικαιώματα της αυτοδιάθεσης των κρατών, και τα αντικοινωνικά σχέδια λιτότητας και οι τιμωρίες επιβάλλονται σε αυτούς όταν αντιστέκονται. Αντί της ρύθμισης της ισχύος των χρηματοοικονομικών αγορών, το δημοσιονομικό σύμφωνο ψηφίστηκε στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ – αυξάνοντας τη δύναμη των χρηματοοικονομικών αγορών ακόμα περαιτέρω. Γι? αυτό το λόγο η GEW απορρίπτει αυτό το δημοσιονομικό σύμφωνο!

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στα πρόθυρα της ίδιας εμπειρίας με την Ελλάδα: μαζική ανεργία, εξασθένηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, επιπλέον περικοπές στα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και στις δημόσιες επενδύσεις (π.χ. για τα δημόσια κολυμβητήρια, τις βιβλιοθήκες). Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ιδιοκτησίας (π.χ. κατασκευή κατοικίας) πρέπει να αναμένεται από αυτή την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

25-04-2012 Συνέδριο NUT Μ.Βρετανία (Torquay 6-8/04/2012)

ΣΥΝΕΔΡΙΟ NUT (TORQUAY 6-8/4/12)

(ΕΘΝΙΚH ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ)

Πραγματοποιήθηκε από τις 6-8/4/12 στο Τορκύ της Μεγ. Βρετανίας το ετήσιο συνέδριο της NUT, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη χώρα αυτή.

Για πρώτη φορά ήταν καλεσμένη η ΟΛΜΕ σε συνέδριο της NUT, γεγονός που επιβεβαιώνει την διεθνή αναγνώριση της ομοσπονδίας μας ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκόσμια.

 Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Γ.Γραμματέας του ΔΣ, Θέμης Κοτσιφάκης, οποίος και χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου.

Σημαντικές οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από το συνέδριο αυτό.

Διαπίστωση πρώτη: οι οικονομικές περικοπές στην εκπαίδευση, μισθών και συντάξεων έχουν ήδη εφαρμοστεί και στην Μ.Βρετανία. η κυβέρνηση προωθεί αυτόν τον καιρό την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 68, καθώς και την αύξηση των ωρών εργασίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Διαπίστωση δεύτερη: παρά το γεγονός πως τα εκπαιδευτικά συνδικάτα αποφασίζουν με δυσκολία απεργιακές κινητοποιήσεις, αναπτύσσουν μια ενδιαφέρουσα δράση για πολλά θέματα, μέσα από πρωτότυπες (για τα δικά μας δεδομένα) καμπάνιες για εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα. «Σώστε τα σχολεία μας», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίησή τους, «Όχι στις ακαδημίες-υπερασπίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση», «Αγαπώ το σχολείο της περιοχής μου», «Όχι περικοπές στην εκπαίδευση», «Δίκαιες συντάξεις για όλους»,   «Οι εκπαιδευτικοί λένε όχι στο πάγωμα των μισθών» κ.λπ. Στις καμπάνιες αυτές τυπώνουν και διαδίδουν ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό (αφίσες, φυλλάδια, αυτοκόλλητα, μπαλόνια κ.ά.), συλλέγουν υπογραφές κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

25-04-2012 ETUCE mini-survey on the economic crisis

ETUCE ACTION AND CAMPAIGN FRAMEWORK ON THE ECONOMIC CRISIS 2012

Analysis of the mini-survey

55 teacher trade unions, covering the sectors of early childhood education, primary
education, secondary education, vocational education and training and higher education,
and representing 26 EU and 14 non-EU countries, replied to the mini-survey between 17
February and 23 March, 2012.

You may view the survey … here

25-04-2012 Δημοσιεύματα σχετικά με ημερίδα για τα συνταξιοδοτικά, προγράμματα πιστοποίησης κ.λπ.

Μπορείτε να δείτε τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με ημερίδα για τα συνταξιοδοτικά των εκπαιδευτικών, προγράμματα πιστοποίησης, τη συνάντηση του Υπουργού με Σχολικούς Συμβούλους κ.λπ. … εδώ

24-04-2012 Πρόσκληση στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου

ΠΡΟΣ: τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλούμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου (άρθρ. 32 και 33 του Καταστ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 και με ώρα έναρξης 10 π.μ..

Θέματα Η.Δ.

 1. Αποτίμηση της πορείας του κλάδου κατά τη συνδικαλιστική περίοδο 2011 ? 12.
 2. Εκτίμηση της συνδικαλιστικής συγκυρίας και προγραμματισμός της δράσης μας για τη συνδικαλιστική χρονιά 2012 ? 13.
 3. Έλεγχος των πεπραγμένων των αιρετών μελών του ΚΥΣΔΕ.

 Σημείωση:-Στο χρονικό διάστημα ενός μηνός από την ανακοίνωση της πρόσκλησης αυτής τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ μπορούν να υποβάλουν στην ΟΛΜΕ «κάθε θέμα με τις σχετικές γι? αυτό προτάσεις, που κρίνουν ότι πρέπει να προστεθεί στα θέματα της Η.Δ. της τακτικής Γ.Σ.».

         – Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι οικονομικά τακτοποιημένες Ενώσεις.

Κατεβάστε το αρχείο της ανακοίνωσης … εδώ

24-04-2012 Στάση εργασίας για διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του μαθήματος “Πολιτική και Δίκαιο”

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ»

            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι το μάθημα «Πολιτική και Δίκαιο» πρέπει να είναι υποχρεωτικό και όχι επιλογής. Για το λόγο αυτό ζητάμε να μην γίνει καμία αλλαγή στα ωρολόγια προγράμματα της Β Λυκείου και να αποσυρθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

            Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των συναδέλφων την Πέμπτη, 26/4 στις 13.00 έξω από το Υπουργείο Παιδείας και για τη διευκόλυνση συμμετοχής τους, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα (12 – 14.00 και 14.00 ? 16.00). 

Κατεβάστε την ανακοίνωση … εδώ

23-04-2012 Δημοσίευμα σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Μπορείτε να διαβάσετε σημερινό δημοσίευμα σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών … εδώ